Persveilig van start; eerlijke freelance tarieven dichterbij; nog steeds geen cao's en de lijst van Grapperhaus verliest buiten de politiek elke steun
Pffff, het nieuws over de journalistiek was deze week bijna niet bij te houden. Een overvolle nieuwsbrief daarom waarin we je het broodnodige overzicht bieden over de laatste ontwikkelingen in je vak. Dus neem een paar minuten de tijd en je bent weer helemaal bij. Dan weet je waar je terecht kunt als je je onveilig voelt tijdens je werk, wanneer je loon omhoog gaat en waarom freelancers mogen hopen op een beter tarief, wie er nog meer niets ziet in het beperken van het uitreizen van journalisten, hoe de interviewers van radioprogramma Kunststof over interviewen denken en wat er nog meer aan nieuws was. We zijn begonnen!
Drie interviewers; drie visies; één radioprogramma
Naast Kunststof-veteranen Jellie Brouwer en Frénk van der Linden zijn Gijs Groenteman, Antoinnette Scheulderman en Elisabeth van Nimwegen sinds deze zomer als presentator van het NTR-radioprogramma te horen. Ze volgden gedrieën Petra Possel op. Voor Villamedia gingen ze in gesprek over hun rol als interviewer. Over het (on)nut van voorgesprekken en de neus van de interviewer.
En nu moeten die freelance tarieven toch echt omhoog
Je mag het gerust een historische uitspraak noemen. De rechter in Amsterdam durfde het aan het tarief dat freelancers Britt van Uem (tekst) en Ruud Rogier (foto) krijgen van DPG Media kritisch tegen het licht te houden. Het oordeel: veel te laag. Met name de overwegingen zijn interessant en geven freelancers handvatten om serieus te gaan onderhandelen over betere tarieven met de nieuwe Wet Auteurscontractenrecht in de hand. Er zal veel meer maatwerk geleverd moeten worden bij het vaststellen van de tarieven in plaats van het antwoord 'dit is wat er voor staat'. Lees hier het nieuws en hier onze analyse.
De cao's bij de uitgevers en de publieke omroepen vlotten niet
Jouw loonstrook had eigenlijk dit jaar al zeker een paar procent hoger kunnen en moeten uitpakken. Maar de uitgevers van dagbladen en tijdschriften en de omroepbazen willen maar niet tot een aanvaardbaar loonbod komen. De NVJ irriteert zich inmiddels aan de opstelling van de omroepen die in hun communicatie aankondigen de beloofde loonsverhoging over 2019 af te pakken als werknemers niet snel een akkoord geven. Moderne en weinig creatieve vorm van diefstal vind ik dat. Bij de cao Uitgeverbedrijf lijkt het meer een uitputtingsslag te worden. Geen van de partijen wil de gesprekken afbreken, maar een fatsoenlijke salarisverhoging ligt ook nog niet op tafel. Ook daar dus nog geen witte rook over dit jaar. Je zou kunnen zeggen 'wat in het vat zit verzuurt niet', maar het vat mag zo langzamerhand wel eens open.
De WODC maakt gehakt van de plannen van Grapperhaus
De Tweede Kamer is al akkoord met het voorstel van minister Grapperhaus en nu de Eerste Kamer nog. En dan is er een uitreisverbod naar terroristische gebieden, ook voor journalisten. Heel journalistiek Nederland loopt al maanden te hoop tegen deze dwaling van kabinet en Kamer. Journalisten zouden vooraf toestemming moeten vragen om wel te mogen uitreizen. Er is geen adviesorgaan van de regering te vinden die dat een goed idee vindt en daar is het onafhankelijke onderzoeksinstituut van het ministerie van ministerie van Grapperhaus bijgekomen. Het WODC maakt gehakt van het idee. 'Wat betreft journalisten zal Nederland bij invoering van het voorgestelde artikel 134b Sr en het daarbij voorgestane beleid de meest beknellende verblijfsstrafbaarstelling ter wereld hebben' (lees hier de .pdf met het citaat). Als je zo alleen staat in je gelijk, is het misschien tijd bij te sturen. Hopelijk snapt de Eerste Kamer dat ook.
Persveilig wijst je de weg als het spannend wordt
Journalistiek is geen vak voor bange mensen. Maar ook niet voor roekeloze mensen. Persveilig.nl gaat over die balans. Wil werken aan de bewustwording van de risico's en helpen bij het aanpakken daarvan. Dus neem even de tijd en bekijk de site. Twijfel je nog? Lees dan dit interview met Peter ter Velde. Wedden dat je dan gaat kijken?
Deze artikelen zijn ook meer dan de moeite waard:
Werkdruk onder journalisten blijft te hoog, maar is wel bespreekbaar
NOS-directeur Gerard Timmer schaakt op vier borden tegelijk om nieuws en sport te behouden
In Hongarije knijpt premier Orbán de journalistiek langzaam morsdood