Pegels verdienen met podcasts
Podcasts zijn niet alleen leuk om naar te luisteren, maar gaan de komende jaren bakken met advertentie-euro’s opleveren. Hoe? Dat lees je in deze nieuwsbrief. Daarnaast toon ik je deze week een tool die je snel achtergronden in foto’s laat weggummen en lees je over een nep-nieuwsalgoritme dat té goed is in zijn werk.
De podcast-presentator doet ook de reclames
Podcasts schieten sinds een paar jaar als paddenstoelen uit de grond. En met die podcasts wordt ook nog eens gierend geld verdiend. In 2017 alleen al 350 miljoen euro. En in 2020 halen podcasts naar verwachting van PwC wereldwijd meer dan 1 miljard euro op. Puur en alleen met de verkoop van advertenties.
Die reclameverkoop wordt gestuwd door dynamische advertenties: met de juiste technische tools kunnen makers reclames in podcasts automatisch vervangen. Maar minstens zo belangrijk is degene die de advertentie voorleest. Bij zogenoemde ‘host-read advertenties’ is het niet een wervende reclamestem die de luisteraar een product of dienst verkoopt, maar de presentator zelf.
Die vertrouwde stem doet wonderent. En omdat de presentator de advertenties tussen de bedrijven door opleest, voelen ze niet als hinderlijke onderbreking van het programma. Dat dat werkt blijkt ook uit onderzoek van Nielsen: mensen die een host-read reclame van een frisdrankmerk te horen kregen, denken dat de kans groot is dat ze de geplugde frisdranksmaak gaan kopen.
Wat Nederlandse podcasts betreft hoeft de gedeelde presentatie-rol niet eens te leiden tot problemen met het Commissariaat van de Media. Want hoewel reclame op radio en televisie volgens de Mediawet als zodanig herkenbaar moeten zijn, vallen podcasts volgens een woordvoerder juridisch gezien buiten die wet.
Niet gek dus dat Nederlandse podcasts de host-read advertenties uitproberen. En ook het op 1 februari gelanceerde online radio KINK (voorheen in de ether bekend als Kink FM) ziet dergelijke reclames wel zitten, zegt dj Michiel Veenstra tegen NRC. “Onze presentatoren moeten even dicht bij de luisteraar staan als podcastmakers.”
Snel achtergronden in foto’s weggummen
Wanneer je regelmatig met beeld werkt, kan het zijn dat je soms een persoon vrijstaand moet maken. Maar als je er niet heel behendig in bent, dan kan het weggummen van een achtergrond op een foto lang duren. De gratis tool Remove Background Image helpt je uit de brand. Het vrijstaand maken van een foto wordt met Remove Background Image een kwestie van een paar muisklikken. In deze video laat ik je zien hoe deze tool werkt.
Nepnieuws van robotjournalisten
Algoritmes die nieuwartikelen schrijven halen het nog lang niet bij echte journalisten. Maar dat zou zomaar eens kunnen veranderen als GPT2 ooit het daglicht ziet. De schrijfrobot werd ontwikkeld door OpenAI, een non-profitorganisatie die onderzoek doet naar kunstmatige intelligentie. En de artikelen die GPT2 schrijft zijn aardig overtuigend.
Het algoritme werd getraind met een database van 10 miljoen artikelen. Door goed naar die artikelen te kijken, leerde GPT2 hoe een overtuigend verhaal eruit hoort te zien. Gebruikers hoeven het algoritme alleen een paar voorbeeldzinnen te voeren, waarna de kunstmatige intelligentie ze ombouwt tot artikel. GPT2 is daar zelfs zó goed in dat OpenAI zijn ontdekking achter gesloten deuren houdt. Uit angst dat de schrijfrobot gebruikt wordt om op grote schaal nepnieuws te verspreiden.
Deze artikelen vielen me onlangs ook nog op:
Factchecker Jan Jagers liet een bot bouwen die dubieuze claims uit artikelen filtert, zodat ze gecheckt kunnen worden op waarheid
Een journalistieke start-up op poten zetten? Dan mag je deze 11 tips van Anya Schiffrin van de Columbia University School of International and Public Affairs niet missen
Reporters Online experimenteert met een nieuw verdienmodel voor freelance journalisten: donaties. En dat gaat best aardig
Sites die met behulp van een trucje achterhalen of bezoekers hun betaalmuur ontwijken met incognitovensters, hebben binnenkort pech: Google timmert die mogelijkheid dicht
De website ThisPersonDoesNotExist.com laat foto’s van mensen zien die helemaal niet bestaan. Alle foto’s zijn gegenereerd door generative adverserial networks (GANs), dezelfde techniek die gebruikt wordt bij het creëren van deepfake-video’s.