Over geld verdienen met podcasts, mensen tellen en tijd besparen met kunstmatige intelligentie
Het gaat goed met de podcast. Ook financieel. Alleen al in de VS harken podcasts samen honderden miljoenen aan advertentie-dollars binnen. En daar komt in de toekomst nog een stuk meer bij. Verder lees je in deze nieuwsbrief alles over tijd besparen met kunstmatige intelligentie en een tool waarmee je mensenmassa's kunt tellen.
Tijd besparen met kunstmatige intelligentie
Even een videootje bij een artikel zoeken? Dan ben je toch al snel een half uur bezig. En tijd is nou net iets dat we niet over hebben. SendtoNews, een platform dat sportvideo's verspreidt, heeft daar iets slims op bedacht. Het Amerikaanse bedrijf bouwde een algoritme dat in artikelen op zoek gaat naar zaken als teamnamen, scores en locaties. Het algoritme – SmartMatch – gebruikt die gegevens vervolgens om in de videodatabase van SendtoNews automatisch de video te zoeken die het best bij het artikel past. SmartMatch plakt de video ook meteen even in het artikel. Een mooi voorbeeld van hoe kunstmatige intelligentie de newsroom kan veranderen.
Snel berekenen hoeveel mensen ergens passen
Donald Trump wist het zeker: tijdens zijn inhuldiging anderhalf jaar geleden moesten er wel 1,5 miljoen mensen naar hem hebben staan kijken vanuit The National Mall. Foto's lieten echter zien dat het een stuk rustiger was dan Trump dacht. Maar een schatting van het aantal mensen maken was ook voor journalisten lastig. Gelukkig kan de gratis tool MapChecking daarmee helpen. MapChecking is in feite een interactieve kaart waarop je een gebied selecteert. Heb je dat gedaan, dan rekent de tool automatisch voor je uit hoeveel mensen er in het geselecteerde gebied passen. Hoe dat werkt, zie je in de video hierboven.
Podcasts en paywalls?
De podcast valt al een tijdje onder de noemer 'extraatje-voor-de-consument'. De laatste paar jaar springen ze ogenschijnlijk en masse als paddenstoelen uit de grond, en een groot deel ervan is helemaal gratis te beluisteren. Maar in een vakgebied dat onder druk staat moet op een gegeven moment geld verdiend worden.
Een op het eerste oog logische stap is die gratis podcasts achter een betaalmuur zetten. Maar de podcast achter een slotje doen is een slecht idee. Dat vindt Radiotopia-oprichter Roman Mars althans. Hij vergelijkt de podcast met televisie, dat in de vorm van Netflix-achtige diensten wél succes heeft met betaalmuren. “Televisie heeft 70 jaar de tijd gehad om te komen tot een punt dat mensen het gevoel hebben dat ze niet meer zonder kunnen. Ik denk niet dat de podcast al zo ver is.”
Mars betaalt zijn 11 medewerkers van vrijwillige bijdragen van luisteraars. En van advertenties. Want waar oude media hun advertentie-inkomsten zien teruglopen, gaat het de podcast voor de wind. Volgens onderzoek van Adage.com haalde Amerikaanse podcasts in 2017 314 miljoen dollar aan advertentie-gelden binnen, tegenover 167 miljoen een jaar eerder. Die groei zet volgens de onderzoekers nog door: in 2020 steken Amerikaanse podcasts 659 miljoen aan advertentie-dollars in hun zak.
Maar die aardige boterham kan nog dikker belegd worden, vinden ze bij The Washington Post. Het Research, Experimentation and Development-team van de krant bouwde een tool (Rhapsocord), die in staat is reclame in podcasts automatisch te vervangen. Daarmee wordt het niet alleen mogelijk verouderde advertenties in te ruilen voor nieuwe, maar ook om reclame toe te spitsen op de interesse van de luisteraar. En bij personalisatie zit het grote geld. Ook in Nederland is de podcast in opkomst. Eerder spraken we daarover met Tim de Gier en Anne Janssens van Dag en Nacht Media.
Deze artikelen vielen me onlangs ook nog op:
Wie met algoritmes aan de slag gaat, hoeft niet per se zelf het wiel uit te vinden. Op de online marktplaats Algorithmia koop je talloze handige algoritmes voor een prikkie. Ze helpen je snel tekst van een website plukken, gezichten herkennen op foto's en foto's verscherpen (tip via Ada Homolova)
The New York Times laat iOS-gebruikers journalisten en verhalen volgen met de nieuwe dienst Your Feed die, lekker tegendraads, door redacteuren en niét door AI gevuld wordt
Niet alle gadgets die de afgelopen jaren op de markt zijn gekomen, hebben het gered. Maar sommige van de gadgets die ten onder gingen hebben wél een enorme invloed gehad
Een bijzonder stukje burgerjournalistiek in het door oorlog verscheurde Zuid-Soedan: burgers kunnen middels een chatbot op Facebook foto's naar Nederlandse nieuwsmedia sturen. Het ANP en NU.nl doen mee met de pilot
Waar moeten media aan denken tijdens hun digitale transformatie? Lucy Kung zette het op een rij