Orde scheppen in je tabbladen-chaos doe je zo
Zeg eens eerlijk: hoeveel tabbladen heb jij doorgaans open staan in je browser? En kun je door dat tabbladen-oerwoud de individuele bomen nog wel zien? Als je net zo bent als ik gaat dat met regelmaat mis. In deze nieuwsbrief laat ik je daarom een tool zien die orde schept in de tabbladen-chaos. Daarnaast lees je over het nut van NFT’s én techniek die ervoor kan zorgen dat mijn favoriete tv-serie eeuwig kan blijven doorgaan. Ook nadat de acteurs met pensioen zijn.
50 miljoen voor een ‘plaatje’
Een bijzondere verkoop was het: half maart ging bij veilinghuis Christie’s voor het eerst een volledig virtueel kunstwerk onder de hamer. Het werk Everydays: The First 5,000 Days bestaat uit een collage van vijfduizend kleinere werken van de Amerikaan Mike ‘Beeple’ Winkelmann. Opbrengst: omgerekend 50,48 miljoen euro.
Niet alleen het kunstwerk en de prijs zijn bijzonder, ook de techniek achter de veiling. Wat werd verhandeld was niet de collage zelf, maar een zogenoemd non-fungible token (NFT). Dat is een digitaal certificaat, waarmee de koper kan laten zien dat hij de enige eigenaar is van het werk van Beeple. De virtuele verkoopcontracten bestaan sinds 2017 en maken een digitaal werk uniek.
NFT’s worden opgeslagen op de blockchain, een netwerk van computers die een gezamenlijke boekhouding bijhouden én controleren. Ze lijken daarin op cryptomunten als de Bitcoin. Omdat transacties binnen de blockchain automatisch door al die computers worden gecontroleerd, moet misbruik onmogelijk zijn.
NFT’s worden gezien als een gat in de markt voor virtuele kunstenaars: door de digitale aard van de kunst zijn hun werken makkelijker te kopiëren en dus minder waard. Een NFT onderscheidt het origineel van de talloze kopiëen die er zijn. En niet alleen kunstenaars gebruiken de techniek: ook originele journalistieke illustraties worden omgezet in een NFT (een proces dat minting wordt genoemd) en verkocht. In Nederland gaat ook Reporters Online ermee experimenteren. Toevallig met een artikel van ondergetekende.
De opkomst van NFT’s betekent overigens niet dat anderen geen kopiëen meer van een werk kunnen maken. Maar door bijzonder werk te ‘vermunten’ tot een NFT, wordt het makkelijker om eigenaarschap te bewijzen. Iets wat altijd prettig is in het digitale wilde westen.
Orde in je tabbladen-chaos
Als ik aan een artikel aan het werk ben, heb ik vaak tientallen tabbladen open staan in mijn browser. Dat zijn er zoveel dat het terugvinden van dat ene tabblad met de informatie die ik op dat moment zoek, een enorme speurtocht wordt. Gelukkig werd ik een tijdje terug gewezen op Toby. Dat is een gratis plugin voor Google Chrome die je openstaande tabbladen laat groeperen en bewaren op één pagina, zodat je ze snel weer kunt oproepen. In deze video laat ik je zien hoe Toby werkt.
Stemacteurs en voice-overs met pensioen
Als fan van The Simpsons was ik een paar weken geleden blij verrast toen de makers het personage Edna Krabappel terugbrachten. De schooljuf verdween in 2013 uit de serie nadat stemactrice Marcia Wallace was komen te overlijden. Voor haar terugkeer werden een aantal eerder ingesproken stemfragmenten hergebruikt. In de nabije toekomst is dat soort knip- en plakwerk misschien niet eens meer nodig. De stemacteurs van The Simpsons hebben in de loop van de bijna 700 afleveringen dat de serie loopt zóveel ingesproken, dat hun stemmen met gemak kunnen worden nagemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie. Nou hebben The Simpsons weinig met journalistiek te maken, maar met dezelfde techniek zou je journalistieke grootheden uit de dood kunnen laten herrijzen om in te zetten als voice-over bij bijzondere reportages. Om maar een dwarsstraat te noemen.
Deze linkjes zijn ook nog de moeite waard:
Wat sociale media betreft is TikTok op veel redacties een ondergeschoven kindje. Tech-platform Bright wist met relatief weinig tijd per video (en, toegegeven, een dosis geluk) zo’n 450.000 abonnees aan zich te binden
ADAM, de redactierobot van RTL Nieuws, schreef woensdag honderden artikelen over de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen: iedere gemeente zijn eigen verhaal
De NPO ontwikkelt oplossingen om de herkomst van door de NPO geproduceerde inhoud te garanderen en deepfakes te herkennen
Een actueel onderwerp uitleggen in niet meer dan vijf minuten. Dat is wat NOS op 3 voor ogen heeft met zijn nieuwe podcast Lang verhaal kort
De populariteit van digitale butlers als Google Assistant neemt nog steeds toe. Althans, in slimme speakers. Want op onze smartphones moeten we er steeds minder van hebben
Het contact met de lezer liep niet zo lekker bij de Volkskrant. En dus begon de krant anderhalf jaar geleden met een nieuw initiatief: de Open Redactie. Aan abonnees werd gevraagd: Wat wilt u lezen?
Apple wil dat gebruikers expliciet toestemming moeten gaan geven aan apps die hun activiteiten willen volgen. Maar daar is niet iedereen blij mee