Ook bij Brandpunt+ hebben ze nu een robot op de redactie
Op Nederlandse redacties ‘lopen’ steeds meer robotredacteuren rond, die met behulp van kunstmatige intelligentie klussen klaren die voor gewone redacteuren te tijdrovend zijn. In deze nieuwsbrief lees je over een van deze softwarerobots. Daarnaast leer je hoe je zelf snel kleine web-apps maakt voor op de Mac en vertel ik je over een mooie poging om online verdieping te bieden. Veel leesplezier.
Pareltjes zoeken met kunstmatige intelligentie
Snel informatie opzoeken in grote hoeveelheden tekst is allang geen kunst meer (lang leve ctrl+f en cmd+f). Maar een specifiek stukje video zoeken in een archief met tienduizenden uren aan beeld is een schier onmogelijke opgave. Zonde, want archieven zitten vaak vol verborgen pareltjes die in het kader van move the product een nieuw publiek kunnen bedienen.
Bij Brandpunt+ zagen ze die potentie ook. Maar in plaats van een team redacteuren het archief met tv-reportages in te laten duiken, zette de actualiteitenrubriek een robotredacteur in. +Eddie spit spit videobeelden door op zoek naar trefwoorden en kijkt daarbij niet alleen naar de omschrijving van de reportage, maar ook naar wat er in de reportage te horen en te zien is.
+Eddie gebruikt verschillende technieken. Hij transcribeert audio en gaat in het transcript op zoek naar trefwoorden. Maar hij zet ook machine learning in. Met die techniek leer je software beelden herkennen. Door een programma heel veel beelden te tonen en hem te vertellen waar hij bijvoorbeeld een appel ziet, leert de software hoe een appel eruitziet en kan hij appels identificeren in nieuwe beelden. De BBC bouwde twee jaar terug een soortgelijk systeem.
Brandpunt+ zette zijn robotredacteur onlangs voor het eerst aan het werk en liet hem in zijn archief zoeken naar reportages over armoede. Waar het zoeken op trefwoorden in omschrijvingen veertien treffers opleverde, vond +Eddie 57 reportages. Tot en met 17 september publiceert Brandpunt wekelijks enkele van die pareltjes op YouTube.
+Eddie is een mooi voorbeeld van techniek inzetten om oudere content bij een nieuw publiek onder de aandacht te brengen. Dergelijke techniek zou je daarnaast ook kunnen gebruiken om historische beelden op te snorren voor nieuwe reportages of om interviews te zoeken met politici van voordat ze beroemd zijn. Mooie techniek, met veel potentie voor de toekomst.
Zo maak je razendsnel kleine web-apps
Als jij net zo bent als ik, dan heb je in je browser talloze tabbladen open staan met websites die je vaak bezoekt. Vind je het schakelen tussen al die tabbladen vermoeiend, dan biedt Flotato de oplossing. Flotato is een app voor de Mac, waarmee je in een handomdraai kleine web-apps maakt. Dat zijn kleine apps die één enkele website laten zien. In deze video laat ik je zien hoe Flotato werkt.
Alles over een onderwerp op één plek
Een aparte pagina die online meer content biedt bij een groot onderwerp. Zo omschrijft Gerard de Kloet, ‘aanvoerder van NOS online’, de zogenoemde collecties op de website van de NOS. Dat type pagina’s bestaat al langer (zie hier een voorbeeld uit 2017), maar is onlangs flink uitgebreid. Een collectie-pagina verzamelt nu artikelen, fotoreportages, audio, infographics en video over een onderwerp op één plek. Een mooie poging om online verdieping te bieden.
Deze artikelen zijn ook nog de moeite waard:
Pointer presenteerde een paar weken terug een onderzoek naar Twitter-trollen. In dit artikel leer je zelf hoe je op trollen kunt jagen
Steeds meer lezers kiezen voor een digitaal abonnement. Zijn de krant en de klant klaar voor een complete overgang naar online?
Apple geeft streamingdienst Amazon Prime flinke korting op de commissie die het heft op abonnementen die via de App Store worden aangeschaft. Een aantal nieuwsuitgevers wil nu dezelfde deal
De nieuwe generatie Pixel Buds-oordoppen van Google kunnen gesproken tekst rechtstreeks transcriberen en vertalen. Maar vooralsnog helaas alleen nog van Duits, Frans, Italiaans en Spaans naar Engels
Computers en virtuele assistenten kunnen in talloze stemmen met ons praten. Maar als onderzoekster Ann Syrdal er niet was geweest, dan hadden die stemmen heel anders geklonken. Ze stierf onlangs op 74-jarige leeftijd
De derde editie van het Podcastfestival doet het net even anders: het festival vindt in vier steden tegelijk plaats en is ook online te volgen