Ons vak gaat voorgoed veranderen
Het is drie maanden geleden dat ik hier mijn gedachten over AI opschreef. Kort samengevat: ik begreep het niet en Villamedia moest hier maar niet te veel tijd in steken. Maar er is iets gebeurd.
Wat er in de afgelopen drie maanden precies gebeurd is weet ik niet, maar mijn opvatting ten opzichte van (generatieve) AI is radicaal veranderd.
Ja, ik heb op het internationale festival voor journalistiek in Perugia fantastische sprekers over dit onderwerp horen praten. Maar ik begrijp er nog steeds weinig van. Wat ik wél begrijp is dat deze technologie ons vak en onze beroepsgroep volledig zal veranderen. En of het dubbeltje onze kant op zal vallen is nog maar de vraag.
Als hoofdredacteur van een vakblad voor journalisten zie ik het als mijn plicht jullie en mezelf voor te bereiden op wat (mogelijk) gaat komen. Maar hoe doe je dat als ontwikkelingen en doorbraken elkaar zo snel opvolgen en ons begrip niet progressief meegroeit?
Door kritisch te blijven, natuurlijk. Maar laten we er geen wedstrijd ‘wie kan het somberste doemscenario opschrijven’ van maken. We moeten AI in al haar vormen leren begrijpen. We moeten ons afvragen welke risico’s eraan kleven, maar ook welke kansen. Hoe gaan we om met ethische en juridische dilemma’s? Welke praktische toepassingen van AI op ons vak komen eraan en welke worden al lang toegepast?
Villamedia gaat op al deze vragen antwoorden zoeken. Dat gaan we via meerdere kanalen en media doen. Ook via deze maandelijkse nieuwsbrief.
Mijn collega Nick Kivits zal voor Villamedia trouwens een afzonderlijke maandelijkse nieuwsbrief over dit onderwerp schrijven. Ik kan me voorstellen dat ik me meer op de ethische, ‘menselijke’ kwesties zal richten, terwijl Nick met zijn kennis vaker de technologische ontwikkelingen, tooltips en best practices met AI zal belichten.
We zullen ons best doen om jullie door deze bijzondere, maar toch vooral onzekere tijd te loodsen. Om met de woorden van boordcomputer HAL 9000 uit de film 2001: A Space Odyssey af te sluiten:
“I’m putting myself to the fullest possible use, which is all I think that any conscious entity can ever hope to do.”
Groet,
Chris Helt
AI en journalistiek: houd de porno-industrie in de gaten en 12 andere suggesties
Frits van Exter, voorzitter van de Raad voor de Journalistiek, denkt in de rubriek De Mores met je mee over journalistieke dilemma’s. Deze keer: bij vorige technologische doorbraken hobbelde de journalistiek achter de technologie aan. Hoe is dat deze keer met AI te voorkomen?
Stijn Bronzwaer (NRC): Met AI kan journalist zich meer op eigen nieuws richten
Techjournalist Stijn Bronzwaer van NRC is op de economieredactie vrijgemaakt om zich voornamelijk te kunnen storten op artificiële intelligentie (AI) en de impact die dat heeft op ons leven. ‘Wij gaan een wereld tegemoet waarin we worden overspoeld door nieuwswebsites die door AI zijn gegenereerd.’
Opinie: Media, wacht niet af tot AI je overspoelt
Al een tijdje bekruipt Villamedia-redacteur Lars Pasveer een gevoel van déjà vu rondom artificiële intelligentie (AI). Niet wat betreft de techniek zelf. Nee, het idee dat uitgevers en overheid opnieuw de boot dreigen te missen, zoals dat eerder gebeurde na de introductie van publiek internet eind vorige eeuw.
Hoe herken je nepnieuws en welke tools zijn geschikt om het op te sporen?
Met de snelheid waarmee kunstmatige intelligentie zich ontwikkelt zullen steeds meer journalisten geconfronteerd worden met gemanipuleerde foto’s, deep fakes en onbetrouwbare teksten. Gelukkig zijn er veel tools waarmee desinformatie kan worden opgespoord en aangetoond. Maar welke tools zijn geschikt en hoe vind je je weg in die gigantische gereedschapskist?
Opinie: We zijn hopeloos naïef en zouden ons zorgen moeten maken over hoe we AI gaan gebruiken
Je kon de afgelopen weken geen krant openslaan of journaal bekijken zonder te horen dat AI een wezenlijke bedreiging voor de mensheid vormt. Dat de waarschuwing over AI mede afkomstig is van Elon Musk, die ondertussen vrolijk verder werkt aan AI, leek niemand te deren. Musk bewijst zich wederom als een briljante marketeer – en wij vreselijk naïef, schrijft Aaron Mirck in dit opiniestuk.
Gelukkig hebben we witte mannen om deze nieuwe technologie in de gaten te houden en uit te leggen.