Om te bewaren: de tien beste tools van 2021
Waarschijnlijk ben je dit weekend met hele andere dingen bezig dan nieuwsbrieven lezen over de journalistiek. Maar nu het jaar ten einde loopt, wil ik toch nog even met je terugblikken op de beste tools die ik de afgelopen twaalf maanden voor je verzamelde. Daarom stuur ik je vandaag weer de jaarlijkse bewaareditie van deze nieuwsbrief, met daarin de tien beste tools van 2021. Fijne feestdagen!
1. Typefully
De eerste tooltip die ik jullie in 2021 liet zien, was meteen een fijne. Met Typefully kun je niet alleen losse tweets inplannen zodat ze op een later tijdstip worden geplaatst, maar ook hele draadjes. Ik kan niet meer zonder.
2. Unpaywall
Stuit je tijdens je online research op een wetenschappelijk paper dat achter een betaalmuur lijkt te staan? Dan kan Unpaywall je misschien helpen. De tool speurt automatisch websites af waar papers ook zonder slotje (en legaal) te bekijken zijn.
3. Burnermail
Laat je lukraak overal je mailadres achter, dan levert je dat (waarschijnlijk) een hoop spam op. Met Burnermail maak je tijdelijke mailadressen aan, die je ook weer makkelijk verwijdert.
4. Google Voice Typing
Aan tools die je interviewbandjes voor je uitwerken is inmiddels geen gebrek. Geen een van allen zijn ze perfect. En dat geldt dus ook voor Google Voice Typing. Wat deze tool anders maakt? Hij is helemaal gratis!
5. Genially
Internet is een medium dat drijft op interactie. En toch zijn veel journalistieke producties op internet nog weinig interactief. Met Genially maak je relatief snel verschillende soorten interactieve producties.
6. Diffchecker
In 2020 was Draftable mijn favoriete tool. De website vergelijkt bestanden met elkaar en speurt naar kleine wijzigingen. Maar Draftable is inmiddels op de schop gegaan, en niet ten goede. De concurrent Diffchecker werkt inmiddels stukken prettiger.
7. Triple 8 Editor
Wil je dat je video’s op sociale media beter worden bekeken, dan moet je ze ondertitelen. Jammer alleen dat daar best wat tijd in gaat zitten. Triple 8 Editor neemt je werk uit handen en ondertitelt je video’s automatisch voor je.
8. Kapwing
Om video’s te monteren heb je allang geen dure software meer nodig. Kapwing is een gratis tool waarmee je makkelijk je eigen online video’s in elkaar sleutelt.
Monteer je liever op je smartphone? Bekijk dan deze editie van mijn rubriek Villamedia Test. Speciaal voor jullie voor deze keer zónder betaalmuur.
9. Raditube
YouTube verwijdert sinds een tijdje video’s die desinformatie over het coronavirus verspreiden (werd tijd, jongens!). Maar wat als je nou onderzoek wil doen naar juist die video’s? Dan gebruik je Raditube. Dat is een tool die informatie over verwijderde video’s terughaalt.
10. Hypothesis
Je lezers, kijkers en bezoekers zijn goed waard. En met de juiste randvoorwaarden kun je een klein groepje kritische lezers best vragen feedback te geven op je verhalen. Met Hypothesis laat je anderen online publicaties annoteren.
Nóg meer toffe tools
Heb je de vorige edities van deze bewaarnieuwsbrief gemist? Hieronder vind je de links naar de overzichten met de beste tools van de afgelopen drie jaren.
Klik hier voor de tien beste tools van 2020.
De beste tools van 2019 vind je hier.
En hier vind je het overzicht met de top-tools van 2018.