Oké, nog één keer een nieuwsbrief over transcriptie-tools…
Tools die je interviewbandjes voor je uitwerken zijn er genoeg en ik vertelde je eerder al welke je moet hebben. Maar onlangs kwam ik er een tegen die nog iets extra's toevoegt. Je leest er hieronder meer over. Verder vertel ik je deze nieuwsbrief over Instagram-journalistiek en over een documentaire die je laat nadenken over de vrijheid van sociale media.
Instagram-journalistiek
Toen ik eind 2017 met NOS op 3-adjunct Melvin Captein praatte over zijn online lessen, was ik vooral onder de indruk van wat de NOS deed op Instagram. Want hoewel het fotoplatform vooral bedoeld is om 'je leven te delen', kan het ook prima gebruikt worden om journalistieke verhalen te vertellen.
Dat liet NOS-verslaggever Mustafa Marghadi in 2016 al zien. Op inmolenbeek plaatste hij korte video's waarin inwoners van de Belgische 'terroristenhotspot' Molenbeek vertelden over hun wijk. Het account werd door de Vereniging Online Journalisten Nederland (VOJN) beloond met een prijs voor beste online storytelling.
En de NOS doet meer op Instagram. Sinds 2015 plaatst de omroep er hyperkorte items die bedoeld zijn om jongeren van 13 tot 18 jaar bij te praten. Sinds deze week zet de omroep onder de nieuwe naam NOS Stories diezelfde Instagram-verhalen ook door naar Snapchat en YouTube.
Maar de NOS is lang niet de enige die zich op Instagram-journalistiek richt. Zo plaats The Guardian wekelijks het item 'Fake or News' op Instagram. De video's van één minuut zijn bedoeld om volgers nepnieuws te leren herkennen. De krant zet Instagram daarnaast ook in om uitleg te geven over de Ramadan en om verhalen van vluchtelingen te delen.
Instagram is vooral een goed middel om kórte verhalen te vertellen, vindt Mark Frankel van BBC News. Zijn zender zet het platform al drie jaar in om jong publiek te bereiken. De lengte van een video is belangrijk, volgens Frankel. “Maar nog belangrijker is dat een Instagram Story de aandacht weet te grijpen. Als er bij een onderwerp geen sterk visueel verhaal verteld kan worden, kun je het beter niet brengen.” Wat dat betreft is het net televisie…
Geef jezelf een boost met de training Personal Branding!
ADVERTORIAL De basis van een succesvol carrièreverloop is jouw verhaal te kunnen vertellen met jouw unieke merkwaarden. Wat is jouw unieke kracht en hoe maak je die zichtbaar voor anderen? Wat heb je extra nodig om een carrièreswitch te maken? Media Perspectives helpt je hierbij tijdens de MediaBooster Personal Branding. In deze eendaagse training krijg je alle handvatten voor een sterke persoonlijke pitch op basis van jouw eigen verhaal. Schrijf je in met de code VM20 en je krijgt bovendien 20% korting op deze training!
Deze app transcribeert je interview (semi-)live!
Toen ik mezelf eind 2017 onderdompelde in diensten die automatisch interviewbandjes kunnen uitwerken, was ik blij verrast door de kwaliteit van sommige van die transcriptie-tools (mocht je het gemist hebben: lees of kijk het hier terug). En toch weet Temi daar nog iets aan toe te voegen. Waar je bij veel andere diensten alleen audiobestanden van al afgenomen interviews kunt uploaden, kan Temi live met je meeluisteren om vervolgens direct aan het transcriberen te gaan. In deze video laat ik je zien hoe dat werkt. Liever lezen dan kijken? Lees dan ook mijn bespreking van Temi.
De bodemloze beerput van sociale media
Op sociale media ben je in de regel vrij om te zeggen wat je wilt, mits je je aan de huisregels van de twitters en facebooks van deze wereld houdt. Die huisregels worden gehandhaafd door een leger 'cyberschoonmakers'. In kantoorpanden op de Filipijnen krijgen ze voor iedere post die door gebruikers wordt aangemerkt als 'niet oké' een paar seconden de tijd om een knoop door te hakken: is deze tekst/foto/video (doorhalen wat niet van toepassing is) volgens de huisregels van het platform? En daar zit alle gorigheid bij die je je kunt bedenken: van onthoofdingen tot kinderporno. In de documentaire 'The Cleaners' komen de digitale putjesscheppers aan het woord over hun werk. En wordt de vraag opgeroepen of het eigenlijk wel goed is dat grote techbedrijven bepalen wat wél en niet onder vrijheid van meningsuiting valt.
The Cleaners is op 11 september om 22.55 uur te zien bij NPO 2.
Lees ook mijn bespreking op de website van Villamedia.
Deze artikelen vielen me onlangs ook nog op:
Villamedia bestaat twintig jaar en vroeg een nieuwe generatie journalisten naar algoritmes, influencers, nepnieuws en het imago van de pers
Bijzonder: Republikeinen die liberale twitterbots volgen (en dus verder kijken dan hun eigen bubbel) zijn eerder geneigd een gesprek aan te gaan
De journalistieke visualisatietool MatterMap stopt ermee
Zo negatief als Jesse Frederik op De Correspondent is over de blockchain ben ik zelf niet. Maar het is in veel gevallen inderdaad een oplossing voor bijna niets
Wel reacties toestaan, geen reacties toestaan, wel, niet, wel niet… NRC kiest er weer voor zijn reacties weer deels open te zetten
De Italiaanse journalist David Puente weerlegt al sinds 2014 fake news in zijn vrije tijd. Maar dat komt hem wel op doodsbedreigingen te staan