Nooit meer matige audio
Met ingang van deze week geef ik digitale workshops aan journalisten van de regionale omroepen. Die gaan (uiteraard) over handige tools. Die workshops neem ik ook op, voor genodigden die er niet bij kunnen zijn. En net bij die eerste workshop, hield mijn externe microfoon ermee op. Het resultaat: de audiokwaliteit van de opname was niet al te best. Gelukkig had ik net een tool ontdekt die matige audiokwaliteit flink verbetert. In deze nieuwsbrief laat ik je zien hoe die tool werkt. Daarnaast vertel ik je over een nieuw speeltje van Meta, geef ik je een handige mini-tooltip en vertel ik je over automatisch gegenereerde audioboeken. Veel leesplezier.
(3D-)plaatje bij je praatje
Een van de leukste gadgets die ik ooit had was de Lytro. Dat was een kleine camera, die foto’s maakte waar diepte in zat. Met een druk op de knop legde de Lytro niet alleen licht vast, maar ook de richting waar het licht vandaan kwam. Het resultaat: een (digitale) foto met een 3D-effect.
Ondanks die geinige gimmick, werd de Lytro nooit mainstream. Het Amerikaanse bedrijf achter de camera maakte nog twee opvolgers, maar sloot in 2018 haar deuren. Maar de zogenoemde lichtveldtechniek die de camera gebruikte, is nog niet dood en begraven. Grote techbedrijven steken flink wat centen in zijn eigen varianten van die techniek.
Het belangrijkste verschil met de Lytro: de Google’s en Meta’s van deze wereld passen hun lichtveldtechnologie niet toe op foto’s, maar op video’s. Google kwam in 2020 met zijn eigen variant op de proppen. Facebook-moeder Meta deed er onlangs haar eigen plasje over en presenteerde begin januari haar nieuwe speeltje: HyperReel. Het idee is hetzelfde als bij de lichtveldvideo’s van Google, al vereisen die van Meta minder rekenkracht om af te spelen. Daardoor zijn ze binnenkort misschien ook af te spelen op VR-brillen.
Dat laatste maakt lichtveldvideo’s in potentie ook interessant voor de journalistiek. Je zou ze bijvoorbeeld kunnen gebruiken als verrijking van een podcast, door luisteraars met een VR-bril korte 3D-video’s van belangrijke scenes te laten zien. En op nieuwssites zou je de lezer rond kunnen laten kijken op plekken die een belangrijke rol spelen in je verhaal. Een techniek om in de gaten te houden, wat mij betreft.
Spraakopnamen verbeteren met Enhance speech
Wanneer je interviews doet en opneemt via Zoom, Teams of een andere vergader-app, is de audiokwaliteit vaak niet al te best. Dat kan lastig zijn, bijvoorbeeld wanneer je een deel van je opname wil gebruiken in een podcast of video, of wanneer je de opname wil laten uitschrijven door een transcriptietool. Gelukkig heeft Adobe sinds kort een tool, die de audiokwaliteit van opnames automatisch beter maakt voor je. Die tool, Enhance speech, filtert automatisch galm en achtergrondruis uit je opname. In deze video laat ik je kort zien en vooral ook horen hoe die tool werkt.
Mini-tooltip!
Gebruik je YouTube regelmatig als informatiebron en word je gek van al die extra informatie op je scherm (zoals aanbevolen video’s, reacties, like-knoppen en meer van zulks)? Met de gratis plugin Unhook zet je het allemaal uit!
Ieder boek een audioboek
Je hoeft alleen maar naar de populariteit van podcasts te kijken, om je te realiseren dat audio hot is. Bij Apple zien ze dat ook. Het techbedrijf kwam onlangs met een nieuwe dienst op de proppen, die bestaande boeken automatisch omzet in audioboeken. Apple richt zich met die dienst – digital narration – vooral op kleine uitgeverijen en onafhankelijke auteurs, de partijen voor wie een boek om laten zetten in audio te duur is. Vooralsnog werkt de dienst alleen in het Engels, en met een beperkt aantal stemmen. Maar dat zou in de nabije toekomst zomaar eens kunnen gaan veranderen. Microsoft kwam namelijk onlangs op de proppen met VALL-E (een verwijzing naar plaatjesmaaksoftware DALL-E), die een stem kan nabootsen nadat hij een persoon slechts drie seconden heeft horen praten. Als Apple zulke stemklonen zou gaan toepassen in digital narration, laten automatisch gegenereerde Nederlandstalige audioboeken niet lang meer op zich wachten.
Ook de moeite waard:
En de Villamedia Journalist van het Jaar is… Tim Hofman!
Facebook is exit bij de Nederlandse uitgevers. In plaats daarvan richten ze zich steeds meer op TikTok
De techsite CNET laat AI meeschrijven aan artikelen
Een Zweedse krantenuitgever wil samen met het Franse Cafeyn de digitale kiosk Readly overnemen. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot
Vaste lezers weten dat ik fan ben van de transparantie van NU.nl. In dit fijne stuk legt hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman uit hoe robots journalisten kunnen helpen
Vertaaldienst Deepl (die echt stukken beter vertaalt dan Google Translate) kan je nu ook helpen met het verbeteren van (Engelstalige en Duitstalige) teksten. Een beetje alsof er een eindredacteur over je schouder meekijkt. Zoek je een digitale eindredacteur die ook Nederlands kan, kijk dan eens bij Language Tool
Geinig: de kunstmatige intelligentie ChatGPT schreef in opdracht een gedicht in de stijl van het radioprogramma Candlelight (en Candlelight-icoon Jan van Veen sprak het in)