Nooit meer last van herrie tijdens telefonische interviews
Journalisten in Oekraïne boren een jonger publiek aan met de berichten-app Telegram en The New York Times trekt ten strijde tegen internettrollen. Hoe? Dat lees je in deze nieuwsbrief. En je leest ook alles over een tool die telefonische interviews fijner maakt, door herrie op de achtergrond weg te filteren.
Ten strijd tegen internettrollen
Internettrollen gebruiken graag echte foto’s bij het verspreiden van desinformatie. De echtheid van zulke foto’s is vaak snel te verifiëren door ze door Google’s Image Search te halen (klik in de browser van je desktop op de fotocamera en upload de foto om te zien waar hij nog meer voorkomt). Toch neemt lang niet iedere internetter die moeite. En dat maakt het tegengaan van nepnieuws lastig.
The New York Times wil daar iets aan doen. Het sleutelwoord: metadata. Dat zijn gegevens die onder andere de datum waarop een foto of video is genomen laten zien, maar ook wie de maker is en op welke locatie het beeld genomen is. Zo wordt in één oogopslag duidelijk dat een foto waarop volgens internetters een arrestatie in Parijs te zien is, eigenlijk is genomen in Spanje.
Toegang krijgen tot die metadata vereist wat technische kennis en tijd. Twee dingen die internetters niet altijd hebben. Daarom startte The New York Times onlangs met The News Provenance Project: een experiment waarbij redacties metadata achter foto’s en video’s met elkaar en lezers delen. Het doel is een systeem ontwikkelen waarmee lezers en kijkers in één oogopslag kunnen zien waar in welke context een (stukje van een) foto of video de eerste keer is gepubliceerd.
Om misbruik te voorkomen wil The New York Times gebruik maken van blockchain-technologie. Een netwerk van computers houdt bij welke metadata bij welke foto of video hoort. Wanneer een foto of video vervolgens in een andere context wordt gebruikt, dan kan het systeem achter The News Provenance Project aan de bel trekken. Klaar is de oplossing nog lang niet. Maar potentie heeft het idee zeker. Iets om in de gaten te houden dus.
Weg met achtergrondruis
Telefonische interviews voeren met rumoer op de achtergrond is soms best een uitdaging. De app Krisp belooft dat probleem voor je op te lossen door omgevingsgeluid weg te filteren. De tool is beschikbaar voor Mac en Windows en is dus met name geschikt voor gesprekken die je voert via je laptop, bijvoorbeeld via Skype. In deze video laat ik je zien hoe dat werkt. Met dank aan de nieuwsbrief van Fast Moving Targets voor de tip.
Wil je Krisp na het zien van deze video proberen? Meld je dan aan via deze link. Dan krijg je de pro-versie van Krisp niet twee weken, maar twee maanden op proef.
In Oekraïne zetten journalisten in op Telegram
Hoe je jongeren bereikt die nieuws op televisie en radio links laten liggen? In Oekraïne doen ze dat met behulp van Telegram, de Brits/Russische tegenhanger van WhatsApp. Net als de westerse concurrent laat de berichtendienst gebruikers kanalen maken, waarin alleen de beheerder berichten kan delen. En dat werkt goed, volgens Nieman Lab, waar een handvol journalisten uit Oekraïne ervaringen deelt. Telegram laat hen experimenteren met formats en de tone of voice, de kanalen kunnen een onbeperkt aantal leden hebben (in tegenstelling tot kanalen bij WhatsApp), de app laat zien hoe vaak posts gedeeld worden en – belangrijk – bijna de helft van de gebruikers is jonger dan 25 jaar.
Deze artikelen zijn ook nog de moeite waard:
Losse artikelen kopen in Blendle kan niet meer. Behalve als je journalist bent. Heb je nog geen toegang tot Blendle’s ‘power tools’? Hier lees je hoe je je aan kunt melden
Journalistiek is mensenwerk. Maar kunstmatige intelligentie laat zich inmiddels regelmatig zien op de redactievloer. Hoe? Freelance journalist Bennie Mols zette het op een rijtje in NRC
Welke gadgets zijn populair bij mobile journalists? Vier mojo’s geven antwoord in deze video
Podcastluisteraars zijn vaker man dan vrouw, meestal hoogopgeleid en vinden advertenties over het algemene prima, blijkt uit het eerste grote Nederlandse onderzoek naar podcastgebruik
Twitter rolde vorige maand een nieuwe vormgeving uit. Tot frustratie van mijn collega Lars, die de oude vormgeving terug wilde. De plugin Good Twitter hielp hem van zijn frustratie af
Aan start-ups is nooit gebrek geweest. Maar een hoop van die startende bedrijfjes redt het niet. De website Failory zet meer dan honderd mislukte bedrijven op een rij en geeft per start-up aan waar het mis ging