Nog éven over die Twitter-overname…
De overname van Twitter is een goed moment om een negatieve spiraal te doorbreken. Zeker voor collega’s die bang zijn dat de ophefmachine onder Elon Musk vrij spel gaat geven aan verspreiders van haat en leugens. Je leest er meer over in deze nieuwsbrief. Met daarin ook een tool die je podcasts laat monteren door te knippen in tekst en een kijkje naar Nederlandse media op TikTok. Veel leesplezier.
Is die Twitter-overname echt zo erg?
Een van de vragen die voortkomt uit de overname van Twitter door miljardair Elon Musk, is of Donald Trump terug mag keren bij het platform. De voormalig president van de Verenigde Staten werd van het platform verbannen, omdat hij tijdens de Capitoolbestorming in januari 2021 het geweld aanwakkerde.
Vooralsnog lijkt de ‘keert Trump terug’-vraag een puur theoretische. In een gesprek met Fox News stelde de voormalige POTUS weg te blijven van het platform. In plaats daarvan wil Trump zich gaan nestelen op Truth Social, het sociale mediaplatform dat hij zelf bekostigde (maar wwaar hij in de eerste maanden de lancering zelf nog geen profiel aanmaakte).
Dat sommigen bang zijn dat Trump zich weer zal roeren op Twitter is niet gek. Musk heeft immers gezegd dat hij wil dat de vrijheid van meningsuiting het hoogste goed wordt op Twitter. Alleen de wet moet nog grenzen stellen aan wat je op het platform mag zeggen. Al wordt de soep misschien niet zo heet gegeten: gebruikers die de regels overtreden kunnen onder Musk nog steeds een time out krijgen. Zij het een tijdelijke.
Ook collega-journalisten uiten (uiteraard op Twitter) hun zorgen over de overname. En dat terwijl de media juist zo’n grote rol heeft gespeeld in het succes van de ophefmachine die Twitter is. Ophef op Twitter zorgt geheid voor een item aan een talkshowtafel, die de ophef op Twitter op zijn beurt weer voedt. Als we als media echt zo bang zijn voor lieden die haat en leugens verspreiden op sociale media, is de Twitter-overname misschien een goed moment om die negatieve spiraal te doorbreken.
Podcasts monteren met Edit Eddy
Een podcast monteren kost je vaak best wat tijd. Gelukkig zijn er tools die de montage aanzienlijk kunnen versnellen. Edit Eddy schrijft je podcast voor je uit naar tekstbestand en laat je audio bewerken door te knippen in de tekst. De tool werkt vooralsnog alleen in het Engels. Maar Headliner, het bedrijf achter de tool, belooft dat daar snel andere talen bijkomen.
Media ontdekken TikTok (maar niet allemaal)
Het Jeugdjournaal is – naar eigen zeggen: eindelijk – een kanaal op TikTok begonnen. Dat is geen gekke keuze, want uit onderzoek blijkt dat het sociale netwerk erg populair is onder jongeren van 9 tot 13 jaar oud. De realisatie dat TikTok best wat publiek trekt, daalt bij steeds meer nieuwsmerken in. Het laatste jaar zijn Nederlandse media er steeds actiever op. Naast het succes van titels als Bright en Power Unlimited doen ook NOS Stories, RTL Boulevard en NOS Sport het goed. De kranten zijn dan weer wat minder actief op TikTok. De Volkskrant, Trouw en het Algemeen Dagblad hebben dan wel profielen, maar daar zijn vooralsnog geen video’s te zien. De Telegraaf doet het iets beter. En afgelopen week begonnen ook het Brabants Dagblad en het Eindhovens Dagblad video’s op TikTok te plaatsen. Ik ben benieuwd of er meer volgt.
Ook de moeite waard
Websites die over technologie publiceren, richten zich bovengemiddeld vaak op mannen. Voor Anke Horstman was dat tien jaar geleden reden om een tech-site voor vrouwen te beginnen: TechGirl.nl. Ze vertelt erover in de rubriek Online Lessen
Journalisten zijn geneigd (en vaak ook verplicht) hun intellectuele eigendomsrecht over te dragen aan hun opdrachtgever en werkgever. Dit artikel laat zien waarom dat niet altijd een goed idee is
Alles draait om data. Maar je organisatie omkatten naar een data-gedreven organisatie is nog niet zo makkelijk
Het Europees Hof van Justitie van de Europese Unie heeft een klacht van lidstaat Polen afgewezen rondom zogeheten uploadfilters, onderdeel van nieuwe Europese richtlijn
Toen CNN in 1980 begon als nieuwszender, was het verre van een inslaand succes. Een mooie terugblik
Telefonische interviews opnemen met een Android-smartphone was al een tijd lang bijna onmogelijk. Maar Google gaat de mogelijkheid nu helemaal uit zijn mobiele besturingssysteem slopen
De Volkskrant ging een maand ‘op reportage’ in de metaverse. Dat resulteerde in vijf observaties
En tot slot: zo scherp zag je de planeet Mars nog nooit