Nog een keer politiek over journalistiek en schrijven begint met.. lezen
Wat kun je als journalist van de politiek verwachten? Twee weken geleden waren de mediaparagrafen aan de beurt, deze keer de hoofdstukken over privacy, persvrijheid en digitalisering. Op één punt zat ik er twee weken geleden goed naast, hieronder lees je waarover dat ging. In deze aflevering ook Henk Blanken over mooie verhalen en antwoord op de vraag of je beter een cabaretier of een politicus het laatste woord kunt geven in je tv-programma. Of zoals Jeroen Pauw altijd zegt: we zijn begonnen.
Als journalistiek je stem bepaalt, dan valt er nog wat te kiezen
Het leven is meer dan journalistiek. Maar wie weet bepaalt hoe de politiek met jouw vak om gaat mede jouw stem. Daarom verwees ik twee weken al naar een overzicht van de media-paragrafen. En vandaag is het de beurt aan de persvrijheid, privacy en digitale veiligheid.
Als het om mediabeleid gaat, valt er van rechts niets te verwachten, schreef ik. De publieke omroep wordt dan afgeschaft of een flinke kop kleiner gemaakt en over de belangen van uitgevers of (freelance) journalisten wordt al helemaal niets gemeld.
De zin daarna klopte helaas niet: Kortom, het spel der vrije krachten krijgt een extra duwtje in de rug en waar dat toe leidt weten we inmiddels: grotere bedrijven die hun macht misbruiken door concurrenten, consumenten, makers en niet in de laatste plaats politici naar hun hand te zetten.
Daarmee doelde ik op bedrijven als Facebook en Google die hun mediamacht misbruiken en niet in staat zijn om via hun platformen misbruik voldoende tegen te gaan. In de mediaparagrafen staat daar niets over. Wel in hoofdstukken over privacy en digitale veiligheid. Daar blijken zowel links als rechts, en dan met name de VVD en CDA, ook voorstander van het opknippen van de macht van de internationale grote spelers, als ultieme middel om de zeggenschap over het digitale domein terug te claimen en te voorkomen dat alleen commerciële belangen bepalen hoe onze digitale toekomst er uit zal zien (CDA-programma). Eigenlijk zou het mij verbazen als over het beperken van de macht van de techreuzen niets in het regeerakkoord komt.
Dan de persvrijheid. Free Press Unlimited heeft de effecten van partijprogramma's op de persvrijheid op een rijtje gezet. Hoe harder partijen roepen dat ze voor de vrijheid zijn, hoe meer de persvrijheid daar onder lijdt.
Schoenmaker blijf bij je leest. En geef die vooral niet uit handen
Je kunt niet een beetje zwanger zijn. Een beetje onafhankelijk ook niet. Een beetje journalist misschien wel. Bijvoorbeeld lijsttrekker en voor een ochtendje ook presentator bij Goedemorgen Nederland van WNL. Dat vindt althans WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes. Meestal gaat dat goed, een keer of drie inmiddels niet. Eerder liep het niet zo lekker met Geert Wilders en Tunahan Kuzu. Vorige week met Thierry Baudet. Die haalde nog net niet de familie van de NOS erbij, maar zei wel 'dan nu het fake news Journaal met Mark Visser'. NOS boos en ook Huisjes was er niet blij mee. Maar bij live televisie kan dit gebeuren, was zijn reactie. Om de kans op herhaling kleiner te maken, wil hij gasten niet langer het laatste woord geven. Dan kan de presentator eventueel nog ingrijpen. De kritiek dat de kijker in war raakt als de gast ineens gaat presenteren, legt hij naast zich neer. NPO-ombudsman Margo Smit vindt dat daar juist het probleem zit: 'Toch is een co-presentatorschap puur journalistiek gezien geen aan te raden keus. Maar zeker een ‘gasthoofdredacteurschap’ – wat hier overigens niet het geval was – is met een journalistiek onafhankelijke productie onverenigbaar', schrijft ze op haar blog. Misschien dat Huisjes voortaan een cabaretier kan uitnodigen als gast-presentator. In dat geval adviseer ik hem om vooraf te vragen wat hij wil gaan zeggen.
Benchpool Printplaza: magazines on-demand en voordelig bestellen
(Advertorial) Printplaza is het eerste online bestelplatform voor de zakelijke inkoop van niet-gestandaardiseerd drukwerk. Het uitgeven van fysieke magazines wordt relatief duurder door veranderend mediagebruik en dalende inkomsten uit advertenties en abonnementen. Kennis van de werkelijke productiekosten is daarom cruciaal. Maar er gaapt constant een kloof tussen de contractuele en de actuele druk- en papierprijzen. Dat maakt een winstgevende uitgifte nog moeilijker. Printplaza dicht deze kloof en geeft u weer overzicht! Er worden vaak meer dan 100 individuele calculaties doorgerekend op verschillende machinetypen; binnen enkele seconden bepaalt Printplaza de goedkoopste productievariant. Automatisch, bindend en tegen actuele prijzen vanuit heel Europa! Geïnteresseerd? Probeer nu Benchpool Printplaza gratis en geheel vrijblijvend uit. Hier aanmelden
Schrijven begint met lezen en je leert het van Henk Blanken
Schrijven kun je leren. Zoals je toptennisser kunt worden door zeker tienduizend keer een opslag te oefenen of een backhand te slaan. Leren schrijven begint bij lezen. Noem het afkijken. Of is het stiekem je eigen stijl oefenen? Een mooi begin is ook de serie van Henk Blanken volgen. Hij geeft het komende jaar 101 tips over het vertellen van een sterk verhaal. Lees je slim. Deel 1 ligt nu hier op je te wachten.
Is wederhoor nou echt de heilige graal van het weerwoord?
Het interview is geen vrijplaats voor het debiteren van onzin. Maar ga je elke bewering van de geïnterviewde helemaal uitpluizen? En wat te doen met meer dan stevige uitspraken over een ander persoon? De bekritiseerde toch maar even laten reageren? Frits van Exter duikt in dat laatste dilemma aan de hand van een uitspraak van de raad voor de journalistiek. Wat blijkt, wederhoor heb je in soorten en maten.
En nu weer er toch zijn... Deze artikelen zijn ook moeite waard
De gemeente Kaag en Braassem heeft het niet zo op journalisten
Over tien jaar jaar is de papieren krant bij DPG media een luxe product
Twan Bovée verruilt de sportredactie van De Telegraaf voor die van het AD