Nog één allerlaatste terugblik op 2021
Met de oliebollen en champagne achter de kiezen, beginnen we weer aan een nieuw jaar. Maar niet voordat we nog één allerlaatste keer terugkijken op 2021. Mijn collega Linda verzamelde de afgelopen weken namelijk de tien belangrijkste journalistieke onderwerpen van vorig jaar. En dat overzicht wil ik je niet onthouden. Veel leesplezier en een gelukkig en gezond 2022!
#1 De moord op Peter R. de Vries
Een golf van ontzetting raasde door (journalistiek) Nederland toen op 6 juli van dit jaar misdaadverslaggever Peter R. de Vries werd neergeschoten op de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam. Hij overleed anderhalve week later, op 15 juli, in het bijzijn van zijn familie op 64-jarige leeftijd.
#2 De talkshows
Woedde er in 2020 nog een heuse ‘talkshow-oorlog’; hadden we het afgelopen jaar vooral over het afbrokkelende aanzien van het genre op de Nederlandse televisie. Een greep uit wat er zoal voorbij kwam.
#3 De afscheidsbrief van fotograaf Reyer Boxem
Reyer Boxem schreef een afscheidsbrief aan Het Dagblad van het Noorden, waarin hij aankondigt dat hij stopt als fotograaf voor de krant. Jarenlang werkte hij er als freelancer. En jarenlang zag en merkte hij dat het minder en minder werd. Alle frustratie over het vaak uitblijven van een nette beloning voor het werk, kwam in mei samen in die ene brief.
#4 De pers is niet meer veilig
Heel 2021 regende het berichten van media waarvan verslaggevers worden lastig gevallen, geïntimideerd of gewelddadig benaderd zodra ze de straat op gingen. En over de maatregelen die getroffen moesten worden om hen beter te beschermen.
#5 Dansende Kaag
De foto waarop Sigrid Kaag tijdens de Tweede Kamerverkiezingen dansend op een tafel stond, was de enige plaat die beschikbaar was van het feestje dat D66 op de verkiezingsavond vierde. Saillant detail: de foto werd gemaakt verspreid via het ANP, zonder dat de politieke partij daarbij als opdrachtgever werd vermeld.
#6 De rijkste journalisten
De Quote 500 bestond in november 25 jaar. Reden genoeg om voormalig ‘Quotezak’ Joost van Kleef eens uit te laten zoeken wie nou de rijkste journalisten zijn. Spoiler (die eigenlijk geen spoiler is): van journalistiek bedrijven an sich word je niet rijk...
#7 De NPO vol in de wind
Het was het laatste jaar van Shula Rijxman als hoogste baas van de NPO, maar niet het rustigste. Het hele jaar door was er een hoop gedoe.
#8 Corona en de complotdenkers
Wordt 2022 het jaar waarin we het coronavirus achter ons laten? 2021 was dat in ieder geval niet. En bovenop die coronapandemie kregen we er ook een flinke desinformatiepandemie bij. De vraag die we ons dit jaar vaak stelden: hoe verhoud je je als journalist tot die (des)informatiestroom?
#9 Ingeborg Beugel & de Griekse premier
'Wanneer stopt u met liegen?', vroeg Griekenland-correspondent Ingeborg Beugel op een persconferentie begin november aan de Griekse premier Mitsotakis. En dat kwam haar duur te staan. Een week later zag ze zich genoodzaakt Griekenland te verlaten na bedreigingen en een fysieke confrontatie met een man die haar uitschold en een steen tegen haar hoofd gooide.
#10 De media & randstadisme
De media – en met name die in de Randstad – kijken in hun analyses vaak niet verder dan hun eigen achtertuin. En dat wakkert tegenstellingen aan. ‘Journalisten en redacties klonteren vooral samen in Amsterdam. Dit terwijl de hoofdstad een van de minst representatieve stukjes Nederland is.’