Nieuwslezers en presentatoren kunnen binnenkort misschien wel inpakken
Als ik niet zo zenuwachtig zou worden van camera’s, had ik best nieuwslezer of presentator willen worden. Al was er dan inmiddels wel een kans dat ik binnen nu en een paar jaar ander werk zou moeten gaan zoeken. Waarom? Dat lees je in deze nieuwsbrief. Met daarnaast een tool die je laat experimenteren met een andere vertelvorm én een plan om Twitter weer wat gezelliger te maken. Veel leesplezier.
Iedereen zijn eigen digitale nieuwslezer
Het Chinese Xinhua News had in november 2018 een bijzondere scoop: de nieuwszender liet die maand voor het eerst tv-bulletins voorlezen door een virtuele presentator. Kunstmatige intelligentie analyseerde de tekst van een bericht, zette die om in spraak en berekende welke bewegingen een mond moest maken om de juiste klanken voor te brengen.
Het resultaat van al die slimmigheid werd verwerkt in een digitale versie van het gezicht van een échte presentator, Zhang Zhao. En hoewel ook een ongeoefend oog er niet lang over zal doen om tot de conclusie te komen dat er iets niet helemaal klopt aan die virtuele nieuwslezer, was het resultaat al aardig levensecht.
Dankzij het Amerikaanse Synthesia – een bedrijf dat voort is gekomen uit onderzoek van de universiteiten UCL, Stanford, TUM en Cambridge – zijn soortgelijke digitale presentatoren inmiddels voor iedereen beschikbaar. Bij Synthesia is een virtuele presentator maken enkel nog een kwestie van tekst invoeren, een van de presentatoren uitkiezen en wat geduld hebben. Bij een gratis test, waarbij ik op de website van Synthesia een korte Engelse tekst invoerde, plofte er na een klein uurtje een video in mijn inbox, waarin presentatrice Anna mijn proefzin voorlas.
Het resultaat was niet perfect, maar wel weer stukken overtuigender dan de virtuele nieuwslezers van Xinhua News van twee jaar geleden (en Anna kon bij een tweede test ook gewoon Nederlands). Als je kijkt naar hoe snel ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie gaan, kan het niet lang duren voordat de digitale nieuwslezer (bijna) net zo gewoon wordt als een nieuwslezer van vlees en bloed.
Verhalen vertellen met Tappable
De Stories-functie van Instagram heeft ons de laatste jaren laten zien dat je met doorklikbare, beeldgedreven verhalen relatief snel een gelikte boodschap over kunt brengen. Onlangs deed NU.nl een test met een nieuwe tool die je soortgelijke verhalen laat maken voor op je eigen website. In deze video laat ik je zien hoe die tool, Tappable, werkt. Wil je het Tappable-verhaal dat ik tijdens mijn test maakte, klik dan hier.
Lees voordat je deelt
Twitter begon in juni met een experiment, waarbij het gebruikers die artikelen retweeten zonder ze eerst te openen aanbeval die artikelen eerst even te lezen. Dat experiment, in eerste instantie uitgevoerd onder een selecte groep Android-gebruikers, is Twitter zó goed bevallen dat het sociale netwerk de aanbevelingen onder alle gebruikers wil gaan uitrollen. Twitteraars die werden aangespoord een artikel te lezen voordat ze het retweeten, openden artikelen 40 procent vaker dan gebruikers die geen melding kregen te zien. De uitrol van de functie kan Twitter in potentie een stuk minder reactionair maken. En dat wordt onderhand wel eens tijd.
Deze artikelen zijn ook nog de moeite waard:
LocalFocus en het ANP slaan de handen ineen om dagelijkse infographics te gaan leveren
Handig: zie je een video op Twitter die je wil bewaren, reageer dan op de tweet met de betreffende video en tag @this_vid. Het account creëert dan automatisch een downloadbare video voor je
The New York Times werkt de komende jaren samen met Facebook aan Instagram-filters die nieuws van de krant beschikbaar maken via augmented reality
Mooi onderzoek: Fontys Hogeschool en de Volkskrant onderzochten hoeveel trackers Nederlandse nieuwssites gebruiken
Journalisten die de media waar ze werken verlaten en zélf hun publiek bedienen middels een betaalde nieuwsbrief. In de Verenigde Staten is dat inmiddels een heuse trend
Een tip die ik kreeg naar aanleiding van de column in mijn vorige nieuwsbrief: met de tool perma.cc maak je makkelijk back-ups van webpagina’s. Met dank aan Michael Klos voor de tip
Wat gebeurt er als je twee stemassistenten met elkaar laat bellen? Nou, dit…