Nieuwsbrief over ons vak: Nick Davies, Joris Luyendijk, Frits van Exter en The New York Times
De overeenkomst tussen Joris Luyendijk, Nick Davies en Frits van Exter? Drie journalisten die nadenken over de journalistiek. In deze nieuwsbrief meer daarover. Maar vergeet het interview met Karin Schulting niet te lezen. Zij is de echte ervaringsdeskundige in deze aflevering, die we afsluiten met een absoluut dwingende kijktip.
De Raad voor de Journalistiek wil meer
'Deze tijd vraagt om versterking van de journalistiek: materieel en moreel. En dus ook om versterking van de Raad', zei voorzitter Frits van Exter in zijn jaarrede. Nu zullen er weinig voorzitters zijn die pleiten voor de opheffing van hun organisatie en de meesten zullen zelfs meer willen, maar Van Exter onderbouwt zijn stelling wel. Hij komt met tien dilemma's (zonder compleet te willen zijn) waar de journalistiek nu mee worstelt. 'En als er zoveel verandert, kunnen we dan nog wel uit de voeten met vertrouwde ethische beginselen, onze mores?' De vraag stellen... Kortom, de moeite van het lezen waard.
'Wij zijn geen emotionele wrakken, maar mensen met kennis van zaken’
Als woordvoerder van Comité KALF (Klub Animal Life Flevoland) groeide Karin Schulting uit tot een van de gezichten van de demonstraties bij de Oostvaardersplassen. De afgelopen maanden liepen de gemoederen flink op. Schulting vindt dat de demonstranten in de media te veel als ‘hysterische vrouwen’ worden neergezet en te weinig als deskundigen. ‘We roepen niet zomaar wat, we hebben vele jaren ervaring en denken serieus na over oplossingen.’ Lees hier over haar ervaringen met collega's en haar tips voor journalisten.
Ga zondag 17 juni naar Nick Davies
Nick Davies is zondagmiddag 17 juni in Hilversum. Ga eens luisteren naar deze inmiddels gepensioneerde journalist van The Guardian. Het is nog gratis ook. Ruim 10 jaar nam hij het werk van zijn Britse collega's onder de loep, schreef er twee boeken over. Hij werd misschien wel de meeste gehate journalist onder zijn collega's. Omdat Davies blootlegde hoe Britse media hun publiek stelselmatig voorliegen. Ook onthulde hij het afluisterschandaal waarbij journalisten voicemails van politici en bekende Britten afluisterden. Davies vertelt er over alsof het een thriller is. Alleen jammer dat het allemaal nog waar is ook.
Dwingende kijktip: The New York Times in tijden van Donald Trump
‘Holy shit can you believe this is not a House of Cards episode?’, roept Witte Huis-verslaggever Maggie Haberman opgewonden door de telefoon tegen een collega. Trump heeft net zijn stafchef ontslagen via Twitter. En Haberman had de scoop. Welkom bij The New York Times in tijden van Donald Trump. In vier afleveringen van anderhalf uur (ja een goed verhaal mag lang duren) vertelt de Amerikaanse filmmaker Liz Garbus hoe de krant kennismaakt met het tijdperk Trump. Het beste kun je de serie online kijken via NPO.nl, maar leest eerst even deze recensie van mijn collega Linda Nab.
Nog een keer Joris Luyendijk over zijn worsteling met de journalistiek
Journalist Joris Luyendijk draait warm voor zijn theatertour die later dit jaar begint en waarin het over de media gaat. Eerder besteedde we aandacht aan zijn analyse uitgesproken in Perugia (Italië), nu aandacht voor zijn lezing in Mechelen. Wat opvalt is, dat Luyendijk iets minder stellig wordt en wat meer vragen stelt. Was in Perugia de journalistiek nog fundamenteel stuk en diende vooral politieke redacties te worden hervormd, nu heeft Luyendijk ook oog voor andere oplossingen en is het probleem minder fundamenteel. Hij zoekt wat meer de nuance. Verrassend genoeg zouden we iets van de Arabische media kunnen leren.
PS: Mag ik deze twee stukken nog even onder je aandacht brengen? De rechterlijke macht in Nederland zet maar 3 procent van de uitspraken online en daarvan ook nog eens veel te veel anoniem. Peter Olsthoorn zocht uit hoe dat zit. Miro Lucassen dook in de betaling van freelancers. De overheid spant samen met de mediabedrijven om hun lage betaling te legaliseren. Probleempje is wel dat als mediabedrijven normaal gaan betalen hun winsten verdampen.
Geniet van je weekeinde en tot volgende week met een nieuwsbrief over innovatie.