Nieuwsbrief over journalistiek: Ton van der Ham vertelt over zijn arrestatie
Journalistiek is een vak op het scherpst van de snede. Bij het UMC in Utrecht knikkeren ze je het liefste er uit, de gasbel in Groningen was nooit op de kaart gekomen zonder ons en in de #MeToo-discussie doe je het niet snel goed. Kortom een nieuwsbrief over ons vak met zes lessen uit de praktijk.
Eerste les: zo ga je niet met journalisten om
Het wordt vast ooit nog eens lesmateriaal voor voorlichters: hoe je niet met journalisten omgaat. Zembla-verslaggever Ton van der Ham werd door het UMC in Utrecht geweerd bij een lezing over openheid. De arrogantie straalt van de voorlichter af die hem tegenhoudt. Van der Ham vertelt...
Tweede les: maak kennis met de financiële journalistiek
Maak kennis met alle facetten van de financiële journalistiek en stel je vragen aan journalisten, zoals Mathijs Bouman, Eric Smit en Kim van Keken (journalisten van het jaar), Martin Visser en de onderzoeksjournalisten van de Panama Papers. De NVJ Academy en de Masterclasses Financiële Journalistiek organiseren in juni weer een vijfdaagse Summer School Financiële Journalistiek. Hier lees je er alles over.
Die 'fokking nieuwshaakjes’. Stop er mee!
Lesje van Annemarie Heite, die onvermoeibaar interviews geeft over de Groningse bodemdaling. En vraag ook eens mensen met een iets minder vlotte babbel op radio en televisie. Lees haar lesje aan journalisten hier.
Frits van Exter over Jelle Brandt Corstius
Deed Trouw er goed aan een ingezonden brief van Jelle Brandt Cortius op de voorpagina af te drukken? De Raad voor de Journalistiek boog zich er over. Frits van Exter duidt: Nadat de Raad had geconcludeerd dat zijn identiteit (van de vermeende belager van Brandt Cortius, red.) in het artikel onvoldoende herleidbaar was voor het grote publiek, deden vragen naar de feiten, het wederhoor en de vraag of het een ingezonden brief was, er eigenlijk niet meer toe.
Mark Hoogstad stapte uit de ratcace
Geen verwijten naar zijn oude werkgever het AD, maar Mark Hoogstad trok het niet meer om achter elk nieuwtje aan te rennen. Hij was te veel bezig met kwantiteit en te weinig met kwaliteit. In goed onderling overleg' vertrok hij bij de krant. In een verhaal op Villamedia legt hij uit hoe hij zich steeds meer een productiemedewerker in de informatie-industrie ging voelen. En voor zichzelf begon.
Lees vooral Jesse Frederik, talent van De Correspondent over 'het toontje'. ,,Bijna alle journalisten vinden ons toontje stomvervelend. Zelf word ik ook gek van dat borstklopperige gedoe. Maar je moet begrijpen: dat borstkloppen is niet bedoeld voor collega’s. Mensen hebben gewoon behoefte aan iets anders''.
Dat was hem weer voor deze week. Hopelijk heb je voldoende munitie om er weer een week tegen aan te gaan. Volgende zaterdag ligt de nieuwsbrief over innovatie van Nick Kivits in je mailbox. Vergeet je Moederdag niet?