Nieuwsbrief over het vak: Doet WeTransfer aan journalistiek of is het branded content? Journalisten rectificeren vaker en snoert DENK ons de mond?
De politieke partij DENK vindt dat journalisten zich altijd aan de regels moeten houden. Fijn dat we ook nog parlementariërs hebben die persvrijheid iets ruimer uitleggen. Maar wat is nog journalistiek? Bij WeTransfer betalen ze journalisten uit het marketingbudget. Ze publiceren mooie verhalen, dus maar niet te moeilijk over doen over de vraag of het journalistiek is? Welkom bij de nieuwsbrief over ons vak.
Onno Hoes heeft het nu over de nuance
Onno Hoes, oud-burgemeester van Maastricht en ex-partner van de koning van de ongenuanceerdheid Albert Verlinde, houdt een pleidooi voor de nuance. Dat vind ik op zich al een spannend gegeven. Maar ik doe Hoes te kort om hem daarmee af te serveren. Hij is nu onder andere voorzitter van het Schakelteam Personen met Verward Gedrag. En daar is een beetje nuance wel op zijn plaats. Het kan om een dementerende vrouw gaan die haar medicijnen vergeet in te nemen, of over een man met een psychose die met een mes staat te zwaaien op straat, vertelt hij aan Raymond Krul. Maar dat laatste is echt de uitzondering. Lees vooral zijn lessen voor de pers.
Ik ben benieuwd waar de rechter de grens trekt
Verslaggevers van BNNVARA maakten heimelijk opnamen van een gesprek met DENK-Kamerlid Farid Azarkan. Wat hij publiek niet wilde vertellen, zei hij toen wel. Azarkan gooit het er op dat de huisregels van de Tweede Kamer zijn geschonden. De Kamer maakt daar zelf overigens geen punt van. Dus naar de rechter. Tilt die zwaarder aan de huisregels van het parlement dan de Kamer zelf? En vindt de rechter het maatschappelijk belang van de publicatie zwaarder wegen dan die huisregels? Ik mag hopen van wel. En hopelijk weerhoudt alleen al het gedoe van een rechtszaak journalisten er niet van DENK te onderzoeken. Azarkan bestrijdt de inhoud niet, wel de procedure. Ik vind dat parlementariërs moeten staan voor wat ze zeggen.
Zelf vinden ze zich niet eens journalist
En toch worden Nele Eeckhout (29) en Siona Houthuys (28) uit Vlaanderen en Mirke Kist (27) uit Nederland geroemd om hun journalistieke pareltjes. Het trio maakte een podcast over een dementerende Vlaamse vrouw en haar al dan niet bestaande jeugdliefde Bob. Ze sleepten er verschillende prijzen mee in de wacht, waaronder een Tegel. Is hun werk journalistiek? En waar staan deze drie jonge audiofielen over vijf jaar?
Frits van Exter over het heil van rectificaties
Altijd gevaarlijk, journalisten die zonder onderzoek trends ontdekken. Toch waagt Frits van Exter zich er aan. Het is voor de goede zaak zullen we maar zeggen. 'Het lijkt erop dat media makkelijker fouten erkennen en rechtzetten. Dat zou goed nieuws zijn', schrijft hij in zijn column De Mores. Lees aub waarom dat goed nieuws is.
Teleurstelling over het vak ligt op de loer
Wat als het woord je wapen is en na veertig jaar strijden de maatschappij er alleen maar slechter voor staat? Dat ligt teleurstelling op de loer. Zo ook bij Nick Davies, sterverslaggever van The Guardian. Lees hoe het zo ver is kunnen komen en of zijn kritiek op de journalistiek misschien toch meer is dan alleen teleurstelling.
Het zijn mooie verhalen, maar is het journalistiek?
Rob Alderson is hoofdredacteur bij WeTransfer. Hoofdredacteur zegt u? Jazeker. Het Nederlandse bedrijf dat groot is geworden met het versturen van bestanden, heeft sinds 2016 een journalistieke tak, waarmee het maandelijks 1,8 miljoen lezers bereikt. Betaald uit het marketingbudget bedrijft hij journalistiek. Of maakt branded content. Of beide. Oordeel zelf.