Nieuwsbrief over het vak: bronbescherming is heilig, maar niet in bloed bezegeld
Goedemorgen. Terwijl Halbe Zijlstra twijfelt tussen buschauffeur en crematie-ondernemer als volgende carrièrestap, discussiëren journalisten over bronbescherming, hoaxes en of Kim van Keken en Eric Smit terecht (ja!) Journalist van het Jaar zijn geworden. Kortom: welkom bij de nieuwsbrief over journalistiek. Een mooi begin van je weekeinde. Dat alleen maar mooier wordt als je luistert naar onze eerste podcast over freelance journalistiek!
De Volkskrant hief bronbescherming op....
De Volkskrant had oud-Shell topman Jeroen van der Veer beloofd hem niet als bron te noemen in hun verhaal over de leugen van Halbe Zijlstra. In de follow up deed de krant dat twee dagen later toch. Frits van Exter analyseert in de rubriek De Mores hoe de Volkskrant om ging met deze schending van de bronbescherming.
Lars Pasveer keek naar de film The Post: ****
Villamedia-redacteur Lars Pasveer keek naar de film The Post. Hij geeft geen cijfer, maar ik schat in dat hij vier sterren had willen geven. Lees zijn recensie en ga zeker zelf naar Meryl Streep en Thomas Hanks kijken als Katharine Graham en Ben Bradley. De film over de Pentagon Papers is actueler dan ooit.
En de Journalist van het Jaar 2017 is....
Kim van Keken en Eric Smit van Follow The Money (FTM) zijn Villamedia's Journalist van het Jaar 2017 voor hun onthullingen over de zelfverrijking van ex-VVD-voorzitter Henry Keizer. Ook genomineerd waren Jantina Russchen, Maaike Wind en Miriam Haije van het Dagblad van het Noorden en de Volkskrant-journalisten Maud Effting en Willem Feenstra. Lees hier de drie interviews met hen over het vak dat journalistiek heet:
- De radicaal onafhankelijke journalistiek van FTM
- Nachten wakker liggen van ernstige verhalen
- ‘Achter elke gesloopte gevel zit een verhaal’, vertellen de makers van Het Verdwenen Groningen
- En natuurlijk was Mark Koster er bij...
Wie kijkt er om naar de clubwatchers?
Ze voelen zich wat onbegrepen, merkte Eline de Zeeuw. Na haar masterscriptie over de journalisten die specifiek een voetbalploeg volgen, moeten zij zich toch wat meer begrepen voelen. De Zeeuw analyseert of er nog toekomst is voor de clubwatchers en vindt die ook nog. Voor haar onderzoek kreeg ze vorige week de Villamedia Afstudeerprijs uitgereikt.
Verslaggever Sytze van der Zee herinnert zich enorm veel
Journalist Sytze van der Zee wordt volgend jaar 80. Toch gaat hij ongeremd door met wat hij zijn hele leven als zijn bestemming heeft gezien: schrijven, verslag doen. Deze week verscheen zijn nieuwste boek ‘Verslaggever van beroep’. Een pil van 440 pagina's. Bert Steinmetz, oud-verslaggever van Het Parool, las het alvast.
(Social) media. Je kunt je er tegen verzetten
Of accepteren dat de maatschappij is veranderd. Hoogleraar Mark Deuze betoogt het laatste. 'Juist de tweedeling dat er een “echte” en natuurlijke werkelijkheid bestaat los van een nepwereld die de mensheid met al haar technologie, media en machines heeft gemaakt is een illusie. De werkelijkheid van Trumans tv-show is net zo echt (of nep) als die van de wereld daar buiten’, leest Frans Oremus in het boek van Deuze.
Lees vooral de stukken van Wierd Duk en Rena Netjes. Duk betoogt dat zijn collega's er niet tegen kunnen dat hij mensen aan het woord die een tegendraadse mening hebben. Netjes vindt dat Duk hoaxes verspreidt. Binnenkort gaan ze op de redactie van Villamedia met elkaar in debat. Wordt vervolgd.