Niet één, maar twéé tooltips!
Uit reacties blijkt dat de tooltip een van de meest gewaardeerde onderdelen is van deze nieuwsbrief. Reden genoeg om voor de verandering niet één, maar twee tips te geven. Eén die je helpt je identiteit te verhullen voor online adverteerders, en één die je telefonische interviews laat opnemen met je Android-smartphone. Oók nu Google deze mogelijkheid uit zijn besturingssysteem heeft gesloopt!
Hand in hand: lezersreacties en tech
Na jaren waarin de reactiemogelijkheid in het verdomhoekje zat, is het nu weer een tijdje bon ton om bezoekers online op artikelen te laten reageren. Media zijn er inmiddels achter dat hun publiek waardevolle toevoegingen kan hebben.
Luisteren naar je publiek zou een kerntaak van iedere journalist moeten zijn. Maar die reacties, die moet je wel kunnen bijbenen. Omdat opmerkingen handmatig modereren al snel onbetaalbaar wordt, richten media hun pijlen op technische oplossingen.
Zo zet NUjij software in van The Coral Project dat het mogelijk maakt lijsten met verboden woorden samen te stellen. Een andere tool, de plugin van Make Media Great Again, laat bezoekers fouten in artikelen aanwijzen om zo de verspreiding van desinformatie tegen te gaan.
Ook de Nederlandse start-up nwzer stort zich inmiddels op lezersreacties. De dienst begon als platform waarop publiek op een Wikipedia-achtige manier journalistieke verhalen kon aanvullen. Maar inmiddels werkt nwzer aan een plugin die lezers laat reageren én hen verbetersuggesties laat indienen.
De dienst wil daarvoor kunstmatige intelligentie inzetten, vertelde business developer Karel Němeček me vorige week. De software analyseert het gedrag van gebruikers, maar ook de tekst in artikelen en reacties. En vergelijkt die met elkaar.
“Het systeem kan zo zien of een reactie bijvoorbeeld racistisch bedoeld is of niet”, aldus Němeček. “Gebruikt een lezer woorden van de zwarte lijst, dan wordt zijn reactie tegengehouden. Maar als blijkt dat hij alleen een stuk uit het artikel citeert waar die verboden woorden in staan, dan komt zijn reactie alsnog online.”
Als dat echt zo goed werkt als nwzer zegt, kan dat redacties in potentie bakken met werk schelen.
Je privacy beschermen met TrackThis
Dat internetbedrijven je online volgen omdat ze je advertenties op maat willen laten zien, dat weet je ongetwijfeld. Dat er talloze manieren zijn om die bedrijven voor de gek te houden heb je ook weleens gehoord. Maar zelden was het voor de gek houden van de Googles van deze wereld zo makkelijk als met TrackThis. Dat is een tool die automatisch honderd websites bezoekt die een compleet verkeerd beeld schetsen van wie je bent. Hoe dat werkt zie je in de video hierboven.
Zo neem je wél telefonische interviews op
Google rolt de nieuwe versie van zijn Android-besturingsprogramma op steeds meer smartphones uit. Maar voor journalisten is dat niet per se goed nieuws. Want in die nieuwe software, Android 9 Pie, kun je voortaan geen telefoongesprekken meer opnemen. Killing als je graag je interviews opneemt zodat je ze alter uit kunt werken. Daarom ging ik op zoek naar een manier waarop je je gesprekken alsnóg kunt opnemen. En die heb ik gevonden.
Deze artikelen zijn ook nog de moeite waard:
Opvallend onderzoeksresultaat: luisteraars van nieuwspodcasts beluisteren deze het liefst… in de avond. In de VS althans
De media laten steeds vaker zien hoe hun verhalen tot stand zijn gekomen. Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek zocht uit waarom
Pointer vertelt over een speurtocht naar cybercriminelen achter identiteitsroof. En doet dat op een hele mooie manier
Datajournalist Jerry Vermanen onderzocht welke nieuwsmedia het afgelopen jaar het vaakst als bron gebruikt werden bij Kamervragen. De belangrijkste bronnen: NOS.nl en AD.nl
Een mooie manier van online storytelling: de New York Times brengt met tekst, infographics en foto’s in beeld hoe de brand in de Notre Dame van enkele maanden terug zich verspreidde
Bigscreen TV wil het bekijken van films en series met een virtualreality-bril socialer maken. De dienst laat je virtueel samenkomen met vrienden, om samen naar een groot scherm te kijken. Lollig