Nepfoto’s herkennen, audio toevoegen aan verhalen en je eigen radiozender
Fans van toffe tech kunnen deze week hun hart ophalen. In deze innovatienieuwsbrief vind je deze week namelijk lekker veel tech. Zoals kunstmatige intelligentie die nepfoto’s herkent en een dienst waarmee je van een nieuwssite een radiozender maakt. Zelf aan de slag? De tooltip leert je hoe je audio toevoegt aan een online artikel.
Hulp in de strijd tegen nepfoto’s
Realistisch ogende nepfoto’s maken wordt dankzij de opkomst van slimme techniek al jaren steeds simpeler. Dat maakt het herkennen ervan niet alleen belangrijk (zeker voor ons journalisten), maar ook steeds moeilijker. Gelukkig staan er nieuwe hulptroepen te wachten om ons te helpen in de strijd tegen nepfoto’s. En die bestrijden vuur met vuur (of eigenlijk tech met tech)!
De belangrijkste nieuweling is Assembler. Dat is een tool die bestaat uit talloze kleinere tools, die ieder heel goed zijn in het herkennen van één type fototrucage. Is een mens uit een foto gepoetst door heel secuur iets anders over hem heen te plakken? Dan gaat er in het Dense-field copy-move-algoritme van de Universiteit van Napels Frederico II een spreekwoordelijk belletje rinkelen. Zijn er foto’s die door twee verschillende camera’s zijn gemaakt samengevoegd tot één beeld? Dan ziet het machine-learning model Self-consistence splice van de Universiteit van Californië Berkely dat aan de hand van eigenschappen van de pixels.
In totaal zitten er vijf van zulke door universiteiten ontwikkelde tools in Assembler verwerkt. Daarnaast voegde Jigsaw – een zusterbedrijf van Google, en de partij achter Assembler – er nog twee toe die het zelf heeft gebouwd. Eén van die modellen, StyleGAN detector, is specifiek getraind om geavanceerde deepfakes te herkennen. Het model richt zich juist op de moeilijk herkenbare nepfoto’s die door kunstmatige intelligentie zijn gemaakt.
Voor journalisten en factcheckers is Assembler gratis te gebruiken. Als je het geluk hebt dat je er toegang toe krijgt, want de supertool wordt op dit moment alleen nog getest met een select aantal media (aanmelden als tester kan onderaan deze pagina). Maar zodra die tests erop zitten vormt Assembler een machtig wapen tegen getructe beelden. Ik kan bijna niet wachten tot het zover is.
Hoe communiceren pers en PR met elkaar?
ADVERTORIAL. Doe mee aan het 2-jaarlijkse Nationale Pers en PR onderzoek en ontdek zelf hoe journalisten en pr met elkaar communiceren. In 2018 was het nabellen door PR-mensen nog een van de grootste ergernissen, gevolgd door de verkeerde persberichten naar de verkeerde journalisten sturen. Hoe pakt dat nu uit? Vul hier de vragenlijst in.
Audioclips insluiten in je verhaal met Soundcite
De lezer van je online verhaal laten meeluisteren met de boerenprotesten? Een gesproken citaat hoorbaar maken? Of misschien het gebeuk laten horen van het kolkende water van de overstroming waar je verslag van doet? De gratis tool Soundcite laat je korte audioclips toevoegen aan je online verhalen, zodat je je lezer mee kunt nemen naar een gebeurtenis. En dat is (bijna) net zo makkelijk als het insluiten van een YouTube-video. Hoe Soundcite werkt laat ik je zien in deze video.
Iedere nieuwssite zijn eigen online radiozender
Soms komt er een start-up met een dienst op de proppen die zo tof is dat hij eigenlijk al eerder bedacht had moeten worden. Het Hilversumse XS2RADIO is zo’n dienst. Het platform zet berichten op nieuwssites automatisch om in audio en zet ze in een radiovormgeving. Zo maakt het platform in feite een radiozender van een nieuwssites. Met behulp van spraak-naar-tekst-techniek, kunstmatige intelligentie en machinaal leren zet het platform een RSS feed (een stroom van de laatste artikelen van een website) om in audio. Uitgeverijen kunnen van de feed een zender maken, of losse items insluiten op hun websites. Ze kunnen ook andere content, zoals podcasts en reclame, toevoegen. Iedere nieuwssite zijn eigen online radiozender dus.
Deze artikelen zijn ook nog de moeit waard:
Wie jongeren wil bereiken zit op Instagram. NRC zet daarom extra in op het platform. En dat levert zo zijn vruchten af. Online strateeg Marissa van Loon vertelt erover
Media die hun nieuwsstroom niet personaliseren, gaan het niet overleven. Dat is althans de mening van Wall Street Journal-uitgever William Lewis. Hoelang je nog hebt als je niet personaliseert? Lewis: “5 jaar!”
En over personalisatie gesproken: journalist Menno van den Bos interviewde hoogleraar Nathali Helberger, die onderzoek doet naar nieuwspersonalisatie
Persburau Reuters ontwikkelt een deepfake-nieuwslezer, die automatisch nieuwsberichten kan lezen. Creepy en cool
Kranten kunnen meer doen om zich een weg te banen in de dagelijkse routine van lezers. Onderzoek van Twipe Digital laat zien hoe grote spelers als The New York Times, de Wall Street Journal en The Guardian dat doen
Goed nieuws: in 2019 haalden nog meer Nederlanders hun nieuws van internet. Vooral het nieuwsgebruik via de smartphone groeit