Na India besloot Ernst Coppejans journalist te worden; na Amsterdam stopt Peter Vandermeersch en hoe lang kun je nog regiojournalist zijn?
Goedemorgen en welkom bij de nieuwsbrief over jouw journalistieke loopbaan. Waarin Ernst Coppejans vertelt waarom hij fotograaf werd, Peter Vandermeersch juist het vak verlaat en coach Jolan Douwes je bijpraat over het belang van rust. En niet onbelangrijk, wie wordt de baas in de regio: de uitgevers, de overheid of toch allebei? We zijn begonnen.
De loopbaan van Ernst Coppejans nam in India een verrassende wending
Ooit ontwierp Ernst Coppejans producten, totdat een confrontatie in een aftandse Indiase fabriek zijn ogen opende. Fotografie werd zijn leven, bij de mens ligt zijn hart. Zijn keuze wordt beloond in de vorm van prijzen en voldoening. Frits Baarda ging bij Coppejans langs en tekende zijn verhaal op.
Is er nog werk in de regionale of lokale journalistiek?
Hoe lang zijn er nog regionale en lokale journalisten? Het antwoord is minder dramatisch dan de vraag doet vermoeden, maar 'het verdienmodel van de uitgevers staat onder druk' en de overheid bezuinigt harder dan dat het geld vrijmaakt. Tijd dus voor debat. En dat organiseerde het Stimuleringsfonds oor de Journalistiek deze week. Moet we het hebben van toch meer overheid of hebben uitgevers meer ruimte nodig? En als er dan subsidie komt, tja dan willen zowel publieke als private journalistieke organisaties daar graag een graantje van meepikken. Voor journalisten is de uitkomst daarmee ietwat lood om oud ijzer. Publiek of privaat: werk is werk.
Coach Jolan Douwes over het belang van pauze
Nog vijf minuten voor de vergadering begint? Even e-mails checken. Wachten op de trein naar huis? Even nieuwssites doornemen. De slechtste pauzes voor ons brein zijn de dingen die we als journalist automatisch doen, blijkt uit het boek ‘Focus AAN/UIT’. Hapsnap intermezzo’s kosten volgens breinexpert Mark Tigchelaar kostbare hersteltijd. Coach Jolan Douwes analyseert en adviseert over pauzes.
Ken je die grap van de hoofdredacteur die naar Parijs ging?
Inderdaad. Hij ging niet. Peter Vandermeersch verruilt het hoofdredacteurschap van NRC niet voor het correspondentschap in Parijs voor die krant. In plaats daarvan wordt hij uitgever van de Ierse krantengroep Independent News Media, inmiddels eigendom de eigenaar van NRC. Voor hemzelf een duivels dilemma, meldt hij de redactie. Voor een flink deel van de redactie niet zo'n probleem. Dat hij als hoofdredacteur zichzelf benoemde tot correspondent in Parijs is niet bij iedereen goed gevallen. Dat er dus ook nog een interne vacature in Ierland bleek te zijn, is wat je noemt een win-winsituatie.
Deze journalisten hebben een nieuwe baan
Anouk Eigenraam kijkt ernaar uit om ‘grip op onoverzichtelijk China’ te krijgen
Helene van Santen nieuwe hoofdredacteur Kek Mama
Kari-Anne Fygi aan de slag voor Twinkle
Waag eens de stap en solliciteer
Op Villamedia vacatures staan altijd tientallen banen. Dus waag die stap en reageer. Ik licht er een paar vacatures voor je uit:
Tech Redacteur Netwerken & Smarthomes
Eindredacteur vormgeving / creative director
Tv-maker: redactie/ verslaggeving
Of ben je freelancer en kun je nog wel een klus gebruiken? Kijk dan eens op Villamedia Opdrachten, gratis voor NVJ-leden en 9,95 euro per maand voor anderen. Dit zijn een paar van de tientallen opdrachten die nu open staan:
Freelance online redacteuren in Den Haag
Freelance redacteur nieuwsprogramma
En dat nog even dit. Zoek een rustig moment om dit stuk van Alexander Klöpping te lezen: Vijf dingen die mij opvallen over journalistiek anno 2019. Nu gaat het niet echt over journalistiek, maar over de distributie van journalistiek. Daarmee is het niet onbelangrijk. In tegendeel. Klöpping heeft met Blendle een schat aan kennis op gedaan over hoe je journalistiek verkoopt en dan vooral geschreven journalistiek. Hij vindt dat uitgevers onze stukken ook in audio moeten aanbieden, via alle kanalen verkopen (dus ook bundelen met stukken van concurrenten), veel meer kunnen halen uit hun archief (bijvoorbeeld de recepten of recensies bundelen) en waarom gaan de reactiepanelen niet opnieuw wagenwijd openen?