Met deze tool versla je iedereen op Google Search
Tijd voor een AI-update met onder meer: falende deals tussen tech- en mediabedrijven, de meest gemaakte journalistieke fouten bij verslaggeving over AI en een tooltip waarmee je iedereen op Google Search verslaat.
Maar eerst..
Nu er steeds meer oThe European Broadcasting Union bracht deze week een uitgebreid rapport uit over het gebruik van generatieve AI in de journalistiek. Interviews met veertig experts, internationale voorbeelden en een routekaart die rekening houdt met kansen en risico’s. Hier enkele interessante inzichten:
- Sommige experts voorspellen dat de journalistiek door de opkomst van GenAI verandert van een push naar een pull activiteit. Dat wil zeggen: niet de maker, maar de gebruiker kiest de onderwerpen én in welke vorm die geserveerd worden.
- Risico’s zijn onder te verdelen in drie categorieën: gevaren die voortkomen uit de manier waarop modellen werken (bijvoorbeeld hallucinaties), gevaren die ontstaan door de manier waarop mensen met tools omgaan (door bijvoorbeeld niet goed te factchecken) en gevaren door afhankelijkheid van big techbedrijven. Wat dat laatste op termijn doet met rechten, vrijheden en het publieksvertrouwen, is voorlopig de grootste vraag.
- Ook positief nieuws: de huidige generatie mediamakers is volgens het rapport beter in staat om met technologische veranderingen om te gaan dan hun voorgangers - met oog voor zowel kansen als risico’s en het besef dat niets doen geen optie is.
En nu we het er toch over hebben: de EBU biedt ook allerlei online en real life AI-crashcourses aan.
Fake
Dat zorgen over nepnieuws gegrond zijn, bleek toen onderzoek van de BBC deze week een AI-gestuurde campagne aan het licht bracht. Een netwerk van Russische websites blijkt zich voor te doen als lokale media in de VS, met Amerikaans klinkende namen als The Houston Post. Het nieuws dat ze verspreiden: bijvoorbeeld dat de first lady van Oekraïne, Olena Zelenska, een sportauto van 4.5 miljoen euro kocht van Amerikaans geld dat bedoeld was voor militaire doeleinden. Niets van waar, zo bleek - maar pas nadat de video twaalfmiljoen paar ogen bereikte. Het zes maanden lange onderzoek van de BBC laat zien dat de fake news campagne zich nu vooral richtte op Amerikaanse kiezers, bijvoorbeeld door te beweren dat Trump illegaal werd afgeluisterd in zijn resort in Florida.
‘This page does not exist’
Eerder al schreef ik over de deals die verschillende nieuwsmedia sluiten met OpenAI. Onderdeel daarvan: OpenAI mag de content van de betreffende media gebruiken als trainingsmateriaal, in ruil geeft ChatGPT in haar antwoorden samenvattingen van de gebruikte bronnen, mét link naar de website. Dat laatste gaat echter regelmatig mis, schrijft NiemanLab. De chatbot geeft niet per se de correcte URL, maar berekent welke link plausibel is. Dat werkt lang niet altijd.
Ondertussen ligt ook Peplexity onder vuur. Ook deze tool beantwoordt vragen van gebruikers en geeft daarbij de links van de gebruikte bronnen. Nieuwssites kunnen met het Robots Exclusion Protocol ervoor zorgen dat hun informatie niet wordt gebruikt, maar Forbes laat zien dat Perplexity zich daar niet goed aan houdt. Amazon onderzoekt de zaak.
Kinste dit vertaole?
Vanaf heden kun je Google Translate inzetten voor 110 nieuwe talen, waaronder het Kantonees, Papiaments en jawel.. het Limburgs. Fries was al langer onderdeel van de vertaaldienst.
Lezen, luisteren, kijken..
..als je vijf minuten hebt:
Best een uitdaging om op een zinnige manier verslag te doen van AI. Je wil het onderwerp begrijpelijk maken, maar niet zodanig versimpelen dat het niet meer klopt. En hoe zorg je dat je niet blindelings de marketingpraat van AI-bedrijven kopieert? Princeton onderzocht de berichtgeving over AI en ontdekte 18 journalistieke valkuilen. Ook andere onderzoeken laten zien dat techbedrijven de toon van mediaberichtgeving over AI grotendeels bepalen.
De Media Bias Detector vergelijkt de berichtgeving van verschillende Amerikaanse nieuwsmedia. Hoe vaak schrijven verschillende redacties bijvoorbeeld over de leeftijd van Biden? Met behulp van GPT-4 kan de tool daarnaast per zin analyseren of de toon positief, negatief of neutraal is. Onderzoeksassistenten controleren de output steekproefsgewijs en geven feedback om het model verder te trainen. Slim gebruik van data.
Sinds de Toeslagenaffaire is ‘bitter weinig veranderd’ vertelt Aleid Wolfsen, de voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, in de Volkskrant. “Overal waar de privacywaakhond zoekt, verschijnen discriminerende algoritmen”, aldus het medium, dat onderzocht hoe dit mogelijk is.
..als je iets langer hebt:
Het Commissariaat van de Media dook in de gevolgen van AI voor het media-aanbod. In het kort: risico’s voor betrouwbaarheid, pluriformiteit en onafhankelijkheid, en kansen qua toegankelijkheid. Dat laatste geldt bijvoorbeeld als je teksten vereenvoudigt met AI, als je spraakherkenning inzet of wanneer beeldherkenning dient als extra paar ogen voor slechtzienden. Het Commissariaat zet ook de geldende wetten overzichtelijk op een rijtje.
De Powerpoints van Dataharvest 2024 staan online. Interessant is de presentatie van een journalist die in een dubieus Spaans algoritme dook, dat voorspelt welke mensen vanuit de ziektewet weer aan het werk zouden kunnen. Een zeldzaam kijkje in een blackboxed systeem.
Tooltips tot slot
Eindelijk een tool die goed handschriften kan lezen. Wie handig is, kan dit computer vision model (Florence-2) ook op zijn eigen computer draaien, zodat je data veilig(er) is.
Met de juiste zoektermen kom je in zoekmachines een stuk verder. De tool Search Whisperer vertaalt jouw zoekopdracht naar passend jargon in verschillende talen. Zo wordt ‘beste hondenvoer’ bijvoorbeeld ‘premium canine nutrition’ of ‘veterinarian recommended dog food’. Dat scheelt tijd en brain power.
Tot slot een geinige gadget: de location-to-image camera Paragraphica. Dit GenAI-model creëert een afbeelding op basis van informatie over de locatie, het weer, de tijd en nabije landmarks. Interessant is dat er ook een old school fysieke camera bestaat die met een druk op de knop benodigde data voor je vaststelt, om er vervolgens een passende afbeelding bij te maken.