Met deze tips ben je na de zomer op AI-gebied helemaal bij
Dit is de laatste nieuwsbrief voor de zomer. Daarom extra veel tips voor wie de komende weken op de hoogte wil blijven of zelf aan de slag wil.
Probeer eens een andere chatbot
In de drukte van alledag zijn we vaak geneigd om ons tot een of twee vaste chatbots te richten. Misschien heb je deze zomer even tijd om alternatieven uit te proberen. Laat je dan vooral adviseren door LLM Advisor. Want hoe goed een chatbot werkt, hangt nogal af van wat je hem wil laten doen. Je geeft in LLM Advisor aan wat de taak is (bijvoorbeeld headlines schrijven, datasets analyseren of visualisaties maken), en de tool vertelt je niet alleen welk model te gebruiken, maar doet ook een voorstel voor een prompt. Heel handig is ook deze uitgebreide gids van Ethan Mollick (auteur van Co-Intelligence, Living and Working With AI), die je stap voor stap helpt het beste model voor jou te kiezen.
Bouw je eigen AI-agent in twintig minuten
Ik tipte hem al eerder in een nieuwsbrief. Aangezien het een van de best gelezen edities tot nog toe is, hierbij nogmaals: deze step-by-step guide helpt je in twintig minuten om zelf een AI-agent te bouwen met Claude, bijvoorbeeld om informatie van LinkedIn te scrapen of gewoon een vakantie uit te zoeken. Speciaal voor niet-programmeurs.
Solliciteer voor AI Journalism Lab van CUNY
Een hybride programma van drie maanden, volledig kosteloos, met een kick off in New York en daarna online meetings terwijl je aan je eigen project werkt. De sollicitaties zijn nog niet geopend, maar Kyle Plantz (Senior Director of Leadership Programs) bevestigde onlangs: de AI Labs keren in 2026 terug en de inschrijvingen openen binnenkort. Houd het in de gaten.
Of leer van achter je eigen loptop
Duik bijvoorbeeld eens in de gratis 28-daagse starterpack van JournalismAI, vol use cases en tips. Lees hem van A tot Z of ga rechtstreeks naar het onderwerp van je keuze. Ook superhandig is deze dertigdaagse Python-training voor journalisten ingebouwd in een custom GPT. Je kunt er from scratch beginnen en elke dag een lesje programmeren doen, maar ook hulp krijgen bij het debuggen van je code of bij het programmeren van een idee dat je hebt.
Maak je online portfolio met maar één prompt
En wel met de no code tool DeepSite. De prompt die Florent Daudens (Hugging Face) gebruikte: "Create a single landing page for a portfolio to showcase the work of a journalist […] The landing page should display a welcome screen with the name, a short sentence to describe the person, a nice visual collection of five articles, then contact info and links to social media like LinkedIn, X, etc."
Ga aan de slag met data
Met deze tutorial ontdek je hoe je chatbots kunt gebruiken in Excel - en dat is echt heel handig. Ook nuttig is de tool GPTexcel, getipt door Laurens Vreekamp, waarmee je formules voor Excel opstelt.
Ontdek wat anderen doen
Ik houd je in de zomer niet op de hoogte van de nieuwste AI-initiatieven in de media. Gelukkig doet AI For Newsrooms dat wel. Op de website vind je AI-projecten, guidelines, nieuws, papers, nieuwsbrieven en meer. Je kunt ook je eigen project of werk toevoegen. Ook handig is deze lijst van Journalism.co.uk met 86 leading experts die je kunt volgen.
Eindelijk de tijd om weer eens goed een boek in te duiken?
Kijk dan eens naar de Responsible Tech Summer Reading List. Met onder andere het boek van Karen Hao, Empire of AI, Dreams and Nightmares in Sam Altman’s OpenAI.
“[..] een onthullend verslag van misschien wel de meest ingrijpende technologische wapenwedloop in de geschiedenis. Een wedloop die onze planeet in realtime hervormt, verteld vanuit de cockpit van het bedrijf dat deze storm aanjaagt.”
Als je echt op dreef bent, kun je ook lid worden van deze AI-boekenclub.
Dit luister je onderweg
Wie deze zomer in treinen, auto’s, bussen of vliegtuigen zit, kan zich vermaken met een van de vele goede podcasts over AI & Media. De podcast Mystery AI Hype Theater 3000 onderscheidt op heel toegankelijke wijze feit en fictie, bijvoorbeeld rondom onderwerpen als AGI en AI-agents. Ook altijd interessant is Media Co-pilot, waarin Pete Pachal met wekelijks wisselende gasten uiteenlopende onderwerpen bespreekt: van nieuwe contentstrategieën tot AI-kansen voor lokale media.
Stel je vragen over AI
Dat kan natuurlijk aan Laurens Vreekamp in zijn rubriek Vraag Het Vreekamp. Ook mooi is het initiatief www.ikhebeenvraagoverai.nl. Daar beantwoorden wetenschappers je vragen. Bijvoorbeeld: Welke waarde kun je hechten aan de uitleg van een LLM over zijn werkwijze bij het beantwoorden van een vraag?
Nog een paar leestips om het af te leren
Benchmarks om de kwaliteit van AI-modellen te meten, draaien om bijvoorbeeld de vraag hoe goed ze wiskundevragen beantwoorden of visuele informatie verwerken. Dat is niet altijd relevant voor de journalistiek. Waar een benchmark voor journalistieke AI-toepassingen wél aan zou moeten voldoen, onderzoekt Generative AI in the Newsroom.
Generative AI In The Newsroom experimenteerde ook met gepersonaliseerde headlines. Daarbij is je prompt bepalend voor je succes. Maar hoe evalueer je die? Een stappenplan.
Hoe staan grote denkers tegenover het nieuws van vandaag? Henk van Ess bouwde een chatbot waarmee je dat onderzoekt. Selecteer je denker (van Ghandi tot Socrates) plus een recent nieuwsbericht van de BBC, en Claude gaat voor je aan het werk.
Vorige week kwam aan het licht hoe de Belgische Elle honderden artikelen liet genereren door AI, en deze zonder menselijke tussenkomst publiceerde onder de naam van een fictieve journalist. De kritiek was niet van de lucht. Voor zowel vakgenoten als het publiek blijkt transparantie essentieel. Maar hoe die precies vorm moet krijgen, is nog niet zo duidelijk. AI, Media & Democracy beschrijft vijf perspectieven op basis van (lopend) onderzoek.
Een oproep van de NVJ: Check of jouw werk voorkomt in de illegale database waarop Meta zijn AI-model Llama traint. Als dit het geval is, kun je het melden aan Nick Kivits (Nkivits@nvj.nl), zodat de NVJ, de Auteursbond en Lira juridische stappen kunnen zetten.
Een journalistiekdocent aan Birmingham City University vroeg zijn studenten een dagboek bij te houden over hun AI-gebruik. Wat die aanpak oplevert: meer kritisch denken, nieuwe slimme manieren om AI toe te passen en betere studieresultaten.
Terwijl de wetenschappelijke papers over verantwoord gebruik van AI ons om de oren vliegen, kwam onderzoeker Nikolas Diakopoulous op het idee van de AI Accountability Review. Het idee: een living review, waarin hij de nieuwste onderzoeken vertaalt naar praktische handvatten, maar ook toetst aan oudere theorieën, zodat je altijd up-to-date bent en direct aan de slag kan.
En een interessant stuk van Shuwei Fang (Shorenstein Center) over de rol van AI-agents. Waar we mee te maken hebben: informatie die van business to agents to consumers gaat, ofwel B2A2C. Want steeds vaker zullen agents informatie voor gebruikers verzamelen of samenvatten. "We gaan van redactionele macht (kiezen welke verhalen verteld worden) naar architectonische macht (ontwerpen hoe informatie van machines naar menselijke geesten stroomt)."
Tooltips tot slot
De Journalist’s Toolbox helpt je op weg als je op zoek bent naar de beste tool. Het is een customGPT die je vragen beantwoordt op basis van de informatie op de website Journaliststoolbox.ai, van Mike Reilley (trainer bij onder meer Google News Initiative en professor bij University of Illinois Chicago).
Voor wie serieus aan de slag wil met het testen van prompts: Chainforge helpt je door evaluaties visueel te maken.
De tool What Uses More maakt inzichtelijk wat het energieverbruik van modellen bij verschillende AI-taken is. Journalistiekdocent Jon Ippolito gebruikt het als lesmateriaal. “In de klas kunnen studenten met die variabelen spelen en zich afvragen: hoeveel AI-video’s staan gelijk aan één Zoom-vergadering? Wat gebeurt er als je bestanden opslaat in een datacentrum in een warm versus koud klimaat? Hoeveel meer water verbruikt een “redeneer”-prompt dan een eenvoudige? Het gaat niet om exacte cijfers, maar om het inzicht dat veel afhangt van de context.” Op basis van die inzichten werkten deelnemers aan richtlijnen. “Een student zou bijvoorbeeld kunnen besluiten minder AI-gegenereerde redenaties te gebruiken wanneer een simpele Google-zoekopdracht volstaat.”
Zo, dat was hem! Ik ga even offline. De volgende nieuwsbrief kun je na de zomervakantie in je mailbox verwachten. Fijne zomer en tot dan!