Met deze nieuwsbrief schep je orde in de Twitter-chaos
Discussies op Twitter worden al snel chaotisch. Gelukkig schep je met de plugin Treeverse orde in de chaos. Hoe die plugin werkt lees je in deze nieuwsbrief. Daarnaast twee mooie voorbeelden van journalistieke innovatie van eigen bodem: BNR's Smart Radio en SPRKBS.nl, de WhatsApp-dienst van Spreekbuis. Veel leesplezier.
Persoonlijke playlists: de toekomst van radio
Kunstmatige intelligentie gaat in de toekomst heel groot worden in de journalistiek, schreef ik eind januari al. Die toekomst is deze week een stuk dichterbij gekomen, toen BNR Nieuwsradio zijn SMART Radio-dienst lanceerde. Dat is kunstmatige intelligentie die op basis van je interesses een playlist samenstelt vol radio- en podcast-items over je favoriete onderwerp.
Voor muziek en films zijn zulke geautomatiseerde playlists al heel gewoon. Dat ze er voor gesproken items nog nauwelijks zijn heeft alles met de aard van het beestje te maken: wil je de onderwerpen van radio-items écht goed in kaart brengen, dan zul je ze allemaal moeten beluisteren en van steekwoorden moeten voorzien. Of moet je een manier bedenken om dat te automatiseren.
En dat is precies wat BNR Nieuwsradio heeft gedaan. De audio-fragmenten die de jubilerende radiozender maakt, worden bij SMART Radio eerst door transcriptie-software omgezet naar tekst. Een door BNR zelf ontwikkelde kunstmatige intelligentie gaat vervolgens in die transcriptie op zoek naar het begin en eind van een fragment. Daarbij kijkt de software onder andere naar jingles én naar de tekst zelf. Het algoritme weet ook wat het onderwerp van het item is. Wil een gebruiker een playlist samenstellen met items over ruimtevaart, dan plukt SMART Radio alle ruimtevaart-items uit een database.
Vaste lezers van mijn innovatienieuwsbrief weten dat met de combinatie van kunstmatige intelligentie en transcriptiesoftware een hele hoop dingen samenkomen dat ik tof vind. SMART Radio laat ook zien dat kunstmatige intelligentie veel meer is dan de modeterm waar het vaak voor wordt versleten. De toekomst van radio is hier!
AR en VR? Volg de training Immersive Media
ADVERTORIAL Wil je graag meer weten over VR/AR/MR en wat de mogelijkheden zijn? Wil je experimenteren met virtual en augmented reality en weten hoe je deze kunt inzetten bij onder andere storytelling en campagnes? Doe dan nu mee aan de MediaBooster Immersive Media. In deze tweedaagse training leer je naast de toegevoegde waarde van VR/AR/MR ook hoe je deze kunt inzetten bij jouw producties. Je hoort succesverhalen, gaat aan de slag met immersive technologie en hebt aan het einde concrete handvatten voor het maken van een eigen immersive productie. Enthousiast? Kijk hier voor meer informatie.
Deze plugin schept orde in de Twitter-chaos
Hoewel Twitter een prima platform is om met elkaar in discussie te gaan, worden zulke discussies voor buitenstaanders al snel onoverzichtelijk op het platform. En dat is onhandig wanneer je voor een artikel de reacties in een discussie wilt peilen. Gelukkig is daar Treeverse. Deze plugin voor Google Chrome maakt met één druk op de knop een visualisatie van een discussie, waar je met je muis snel doorheen kijkt. Erg handig. Hoe dat werkt, zie je in deze video.
Zo simpel kan journalistiek whatsappen zijn
WhatsApp inzetten in je journalistieke werk hoeft niet moeilijk te zijn. Je start een groep, geeft geïnteresseerden toegang en gaat aan de slag. Dat is precies wat Spreekbuis.nl eerder deze week deed met zijn subplatform SPRKBS.nl. Bezoekers van die website scannen een QR-code met hun telefoon, waarna ze toegevoegd worden aan een chatgroep. In die groep deelt Spreekbuis breaking news, nieuwsbrieven en podcasts. Daarnaast doet de groep dienst als tiplijn en wordt hij ingezet voor interactieve radio. Innovatie kan zo simpel zijn!
Meer mooie voorbeelden van het gebruik van WhatsApp in de journalistiek? Ik schreef er eerder over en zette wat mooie voorbeelden op een rijtje.
Deze artikelen vielen me onlangs ook nog op:
Deepfakes (nepvideo's gemaakt met kunstmatige intelligentie) zijn in opmars. NRC probeerde zelf zo'n deepfake te maken – met een glansrijke bijrol voor hoofdredacteur Peter Vandermeersch
Geld verdienen met je digitale publicatie? Verkoop dan abonnementen. Voor 30 procent van de digitale uitgevers is het de grootste bron van inkomsten
Internet verandert ons brein. We weten wel waar we informatie kunnen vinden, maar niet meer wat die informatie precies is
Bij steeds meer media draait het om personaliseren, ook in Nederland
Biometrische beveiliging is bezig aan een opmars. En dus bouwde Google ondersteuning voor vingerafdrukscanners in zijn Chrome-browser in
De afgelopen weken heb ik hard gewerkt aan een nieuw side project. Wat het is? Op 1 oktober gaat het live en lees je er tegen die tijd alles over op mijn Twitter-account.