Met deze app zien je online workshops en vergaderingen er een stuk gelikter uit
Van zoomen en teamsen krijg ik inmiddels een punthoofd. Maar digitale gastlessen en workshops geven over freelance journalistiek of de inkoopvoorwaarden van media-organisaties behoren tot dan wel weer tot mijn leukste klussen. En die presentaties zien er een stuk gelikter uit sinds ik een daar een andere app voor ben gaan gebruiken. Welke app dat is vertel ik je in deze nieuwsbrief. En ik praat je bij over de strijd tegen de deepfake. Veel leesplezier.
Ten strijde tegen de deepfake
De ‘deepfake paradox’. Zo omschrijven Teun Sand, Rebecca Feldberg, Hilke Bos, Mihnea Udrea en Gijs Kolkman het spanningsveld tussen de kansen die deepfakes bieden en de risico’s die daaraan vastzitten. De studenten van de master communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Twente onderzoeken de gevolgen die deepfakes hebben voor de geloofwaardigheid van de media, journalistiek en politiek.
Een paar weken terug ondervroegen ze ondergetekende voor dat onderzoek, onder andere omdat ik eerder zelf een deepfake liet make en ook een digitale versie van mijn eigen stem liet bouwen.
De combinatie van een gezicht dat je precies kunt laten bewegen zoals je dat wilt en een stem van een echt persoon die je alles kunt laten zeggen, kan misbruikt worden voor minder jofele doeleinden. Zeker als je die technologie ook nog combineert met zaken als virtuele avatars.
Het is wachten totdat we ons tijdens onze eeuwige jacht op nieuws laten misleiden door zo’n ‘deepfake-plus’. Wie denkt dat het wel los zal lopen, hoeft alleen maar te kijken naar het aantal keer dat media bij grote calamiteiten tweets of foto’s die niets met de gebeurtenis te maken hadden, in eerste instantie brachten als nieuws.
De oplossing: manieren zoeken om ons hier gezamenlijk tegen te wapenen. Bijvoorbeeld middels een openbaar toegankelijke toolbox, die kan inschatten hoe groot de kans is dat een video een deepfake bevat.
Maar minstens net zo belangrijk: mediawijsheid en digitale geletterdheid verplicht onderdeel maken van het basisschool-curriculum. Want hoe vroeger je leert dat niet alles wat je hoort en ziet écht is, hoe kleiner de kans dat je in een deepfake trapt.
Beter presenteren met mmhmm
Het nadeel van het geven van een digitale presentatie, is dat je publiek telkens moet wisselen tussen de presentator en zijn presentatie. De makers van mmhmm hebben daar iets bedacht. Hun tool (alleen voor Mac) laat je presentaties geven waarbij zowel jijzelf als je slides tegelijk in beeld zijn. Hetgeen je met mmhmm in elkaar zet, kun je rechtstreeks delen met vergader-apps zoals Zoom, Google Meet, Jitsi en de web-app van MS Teams. Heb je geen Mac en wil je een soortgelijke tool gebruiken, kijk dan eens naar Prezi Video.
Zo kunnen simpele quizjes het verschil maken
Kun jij de feiten nog onderscheiden van de fabels? Met die vraag begon NU.nl begin december een quiz op zijn website. Bezoekers kregen een soort Instagram Story voorgeschoteld (gemaakt met de tool Tappable), die ze antwoord liet geven op stellingen over het coronavirus. Die vorm zette NU.nl de laatste maanden vaker in. Hoewel een quiz over de Armeense genocide niet door iedereen even positief ontvangen werd (enkele Twitteraars vonden de vorm ‘te lollig’ voor het serieuze onderwerp), zijn dergelijke korte quizjes juist hele goede manieren om informatie over te brengen. Ons brein kan namelijk heel goed uit de voeten met zulke korte informatie-fragmentjes.
Deze linkjes zijn ook nog de moeite waard:
De Ondernemer laat abonnees van zijn nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag de dagelijks verschijnende update niet alleen lezen, maar ook beluisteren. Dankzij het gebruik van text-to-speech-software wordt de nieuwsbrief automatisch voorgelezen
Een toptip van RTL Nieuws-journalist Wouter van Dijke voor digitale vergadertijgers en online videomakers: met een stuk reflecterend stof maak je een (veel handiger) green screen
Microsoft wil het sociale netwerk Discord overnemen. De minimale prijs: 10 miljard dollar
Met meer dan 25.000 betalende leden is Follow The Money definitief uit de startup-fase. Het wordt langzaamaan een echt bedrijf
Op de website Masterclass.com volg je masterclasses (goh) van allerlei internationale grootheden. Sinds kort is er ook een Nederlands alternatief, waar ik heel blij van word: Grootmeesters.nl. Nu nog wat beperkt in zijn aanbod, maar later volgt hopelijk meer content
NRC gaat met een eigen productiehuis podcasts en audioverhalen produceren. De nieuwe afdeling ‘Audiohuis’ staat ook open voor verhalen die door anderen zijn gemaakt