Mailadressen van bronnen vinden? Deze nieuwsbrief helpt je op weg
Publiek naar je medium lokken met Facebook klinkt als een goed idee. Maar het levert eigenlijk weinig op. Waarom? Dat lees je in deze nieuwsbrief. Met daarin ook een tool die automatisch mailadressen van potentiële bronnen voor je verzamelt. En nog veel meer.
Media, maak het uit met Facebook!
Facebook is de laatste tijd weer ‘lekker’ bezig. Het grootste sociale netwerk ter wereld kwam deze week twee keer negatief in het nieuws. Eerst omdat het bedrijven die veel adverteerden ‘beloonde’ met grote hoeveelheden persoonlijke informatie van gebruikers. En een paar dagen later omdat Facebook de mailcontacten van 1,5 miljoen gebruikers had opgeslagen, zonder hun toestemming.
Met deze twee meest recente schandalen zet Facebook de lijn van afgelopen jaren door. Alleen al in 2018 kwam meer dan twintig schandalen aan het licht (Wired hield een lijstje bij). Gebruikers van het platform lijken daar steeds meer genoeg van te krijgen: in Nederland raakte Facebook in 2018 640.000 gebruikers kwijt. En wereldwijd trokken volgens Edison Research zo’n 15 miljoen gebruikers zich sinds 2017 van Facebook terug.
Ook voor de media is het tijd om het uit te maken, nu Facebook keer op keer bewijst lak te hebben aan de privacy van zijn gebruikers. Dat klinkt misschien moeilijk, omwille van het bezoek dat je erdoor verliest. Maar stoppen is al een stuk makkelijker als je je realiseert dat Facebook je weinig keiharde euro’s oplevert.
Uit onderzoek van contentdistributieplatform MAZ blijkt dat internetters die rechtstreeks via het web bij je binnenkomen meer geld in het laatje brengen. En abonnees uiteraard nog meer.
Veel bezoek klinkt leuk, maar als dat bezoek weinig tot niets uitgeeft gaan media al snel lijken op afgeladen kroegen waar niemand iets te drinken bestelt. En waar uitsmuiters en proppers die de bezoekers binnenhalen ook nog eens hun persoonlijke data verkopen aan de hoogste bieder. Geen kroegbaas die dat zou pikken.
Deze tool plukt mailadressen van LinkedIn
Anderhalf jaar geleden liet ik in mijn eerste Tooltip-video al zien hoe de plugin Snov.io je helpt mailadressen van potentiële bronnen te vinden. Snov.io speurt automatisch een website af en brengt de mailadressen die daar aan gekoppeld zijn in kaart.
Dat werkt best goed, maar Snov.io is niet perfect. De tool kan bijvoorbeeld niet goed uit de voeten met LinkedIn-profielen. In deze video laat ik je een tool zien die dat wél kan: Skrapp!
Installeer je Skrapp en surf je naar het LinkedIn-profiel van een potentiële bron, dan zoekt de Chrome-plugin het mailadres dat bij het profiel hoort. Je hebt niet altijd beet, maar Skrapp kan je in veel gevallen wel op weg helpen.
De lezer aan de macht bij FTM
Je lezers inzetten als voelsprieten die misstanden aan je melden is nog nooit zo makkelijk geweest. Toch gebeurt het nog niet heel vaak. Follow The Money (FTM) maakt daar de laatste weken meer werk van en lanceerde in korte tijd twee projecten waarbij het publiek een belangrijke rol speelt. Bij de eerste, Pitch, bepaalt het publiek de onderwerpen waar de redactie zich in vastbijt. Bij de tweede, Gore grond in je gemeente, vraagt FTM lezers locaties met vervuilde grond op een interactieve kaart te plaatsen. Het idee: overheden zijn niet heel happig op het delen van informatie over locaties waar de bodem is vervuild, dus haalt FTM die informatie gewoon ergens anders vandaan. Twee mooie voorbeelden van het inzetten van de wisdom of the crowd.
Deze artikelen zijn ook nog de moeite waard:
The New York Times koppelt sinds een jaar advertenties aan artikelen op basis van de emotie die dat artikel oproept. Poynter maakt de balans op
Reporters And Data And Robots (RADAR) is een geautomatiseerd systeem dat zelfstandig artikelen schrijft. Een journalistieke robot dus. En die heeft nu zijn eerste betalende abonnees
Jeroen Verkroost tipte onlangs in zijn nieuwsbrief een handige app, die je met je smartphone post-its laat scannen, om ze vervolgens digitaal te bewerken. Heel tof.
Wat kun je met immersieve journalistiek? En wat heb je er als journalist aan? Mijn collega Linda onderzocht het
Blendle bestaat bijna vijf jaar en geeft de komende weken in een reeks van vijf artikelen een kijkje achter de schermen
Chatbots leken een mooie belofte. Maar veel Nederlandse nieuwsmedia hebben ze inmiddels alweer de nek omgedraaid