Laten we het eens over Topics hebben…
DPG Media zet al een tijd in op een inlogmuur, waarbij lezers gepusht worden een gratis profiel aan te maken. Als gevolg daarvan zou best eens het doek kunnen vallen voor Topics, een platform dat abonnees toegang geeft tot artikelen uit alle DPG Media-kranten. Waarom dat logisch én zonde zou zijn, vertel ik je in deze editie van mijn innovatienieuwsbrief. Daarnaast laat ik je een tool zien waarmee je gemakkelijk je publiek om feedback vraagt én vertel ik je over een toffe toepassing van text-to-image-systemen. Veel leesplezier.
Gooi het Topics-kind niet met het badwater weg
Dertien keer. Zo vaak tipte lezers de redactie tot nu toe dat er ‘iets aan de hand is’ met Topics. Voor wie die dienst niet kent: Topics is een app (en website) die gebruikers toegang geeft tot verhalen uit de kranten van DPG Media. Wie een abonnement heeft op één van die kranten en een inlog aanmaakt, krijgt niet alleen een dagelijkse selectie van verhalen voorgeschoteld, maar kan ook specifieke onderwerpen volgen. Zodat hij/zij/x, bijvoorbeeld, alle stukken over de huizenmarkt bij elkaar krijgt.
Vooral met dat laatste biedt het in 2016 gelanceerde Topics een handige service. Maar wie in Google Play of de App Store op zoek gaat naar de app, kan hem niet meer vinden. Navraag bij DPG Media leert dat de Topics-app is ‘uitgefaseerd’. Wie hem al heeft, kan hem nog blijven gebruiken. Hetzelfde geldt voor de webversie.
Waarom de app het loodje heeft gelegd, vertelt DPG Media niet. Maar wat het concern wél vertelt, kan best boekdelen spreken. De uitgeverij is aan het ‘heroriënteren’ in welke vorm de dienst wordt voortgezet. Dat is bij grote bedrijven vaak codetaal voor: we draaien het de nek om.
Als DPG Media inderdaad besluit te stoppen met Topics, is dat ergens een logische keuze. De uitgeverij zet al een tijd in op een ‘inlogmuur’, waarbij lezers gepusht worden een gratis profiel aan te maken. Zo kan DPG Media informatie verzamelen over gebruikers en gerichter advertenties verkopen. Die leveren immers meer geld op.
Hoe meer krantensites lezers bezoeken, hoe meer data het bedrijf kan verzamelen en hoe specifieker de te verkopen advertenties kunnen zijn. Topics past daar minder goed bij, omdat het verhalen uit meerdere bronnen op één plek verzamelt. Toch hoop ik dat DPG Media het kind niet met het badwater weggooit (het zou niet de eerste keer wezen). Want vooral die mogelijkheid om specifieke onderwerpen te volgen, zou een blijvertje moeten zijn.
Contact met je publiek maken met Tally
Vier weken geleden vertelde ik je in deze nieuwsbrief dat we met z’n allen meer moeten luisteren naar ons publiek. Daarom laat ik je deze week een tool zien, die je daarmee helpt. Met Tally maak je met een paar muisklikken talloze verschillende webformulieren. Daarmee vraag je bijvoorbeeld je bezoekers om feedback of bied je hen de mogelijkheid contact met je op te nemen. In deze video laat ik je zien hoe Tally werkt.
Ik heb maar meteen de daad bij het woord gevoegd en zelf een korte enquête gemaakt in Tally. Zou je die voor me willen invullen? Klik dan hier. Alvast bedankt.
Een podcast voor slechthorenden
Als vaste lezer van deze nieuwsbrief heb je inmiddels van alles gelezen over DALL-E2 en andere tools die geschreven tekst omzetten naar afbeeldingen. Dat die zogeheten text-to-image-systemen (TTI) naast leuk ook nuttig kunnen zijn, liet omroep KRO-NCRV in het najaar van 2021 al zien. De omroep maakte een visuele podcast (een vodcast) voor dove en slechthorende kinderen. Daarbij genereerde kunstmatige intelligentie automatisch beelden bij de kinderpodcast Toen was ik 12, zodat kinderen die de podcast niet (goed) kunnen beluisteren hem wel kunnen zién. KRO-NCRV won er – geheel terecht – begin juni en belangrijke prijs mee.
Ook de moeite waard
Maya-Nora Saaid is een van de weinige fulltime TikTok-journalisten van ons land. In de rubriek Online Lessen legt ze uit wat wel en niet werkt op het platform
Het Pew Research Center vroeg knappe koppen naar hun toekomstvisie voor de metaverse. De kans is groot dat ze er al-le-maal naast zitten met hun voorspellingen, maar het onderzoek geeft toch een mooie inkijk in de verwachtingen
Van boze boeren tot complotaanhangers: allemaal zitten ze op Telegram. Dit stuk leert je hoe je als journalist onderzoek doet op die chat-app
Tof project: BNR Nieuwsradio begon een podcast die zich exclusief richt op vluchtelingen uit Oekraïne en andere nieuwskomers
We kunnen het niet vaak genoeg concluderen: Twitter is voor journalisten dan wel heel erg belangrijk, maar voor de gemiddelde mens absoluut niet
Nog meer Twitter: het platform heeft een nieuwe functie uitgerold, waarbij gebruikers lange notities (inclusief beeld) kunnen tweeten