Kijk eens wat vaker naar de toekomst en waarom diversiteit een werkwoord is
Goedemorgen en welkom bij de nieuwsbrief over je vak. Doe aub mee aan onze korte enquête over de inhoud van deze nieuwsbrief en lees dat snel door. Dan weet je waarom de toekomst voorspellen zelfs voor journalisten best lastig is, je werk er niet slechter van wordt als je adressenboekje wat van kleur verschiet en hoe je met de coronacrisis kunt omgaan. Want de scholen zijn dan wel weer (bijna) open en de terrassen (bijna) vol, dat wil niet zeggen dat alle lessen uit de coronacrisis al geleerd zijn.
Wat vind je van deze nieuwsbrief? Laat het aub even weten in deze korte enquête. En wil je weten hoe je zelf makkelijk zo'n vragenlijst maakt, bekijk dan onze uitlegvideo hier. Dank!
Anderhalvemeterjournalistiek: Houd afstand, was je handen en pas je aan
Anderhalvemeterjournalistiek vraagt om aanpassingen. Van je journalistieke werkwijze én, zeker als freelancer bent, van je verdienmodel. Villamedia verzamelde zeven tips van (ervarings)deskundigen. Ik geef er hier twee weg; denk niet aan geld maar wat je leuk vindt en neem de tijd om je eigen werkwijze eens onder de loep te nemen. De overige tips vind je hier.
Frits van Exter: ‘Diversiteit is een ambacht, niet een ideologie’
Dat was even een diversiteitsstorm waar NOS Nieuws in terecht kwam. Werkt het om een divibokaal uit te reiken (nee), en doe je je werk goed als je niet eindeloos je adresboekje recyclet (ja). Frits van Exter loopt de hele ophef nog eens na en komt met zijn antwoord op de vraag hoe je verscheidenheid in het nieuws dan wel stimuleert.
Kun jij de toekomst voorspellen? Met deze tips ga je in elk geval niet de fout in
Kunnen journalisten ontwikkelingen voorspellen? En zo ja, hoe? Journalisten zelf vinden volgens mijn van wel. Waarom hebben we de financiële crisis niet zien aankomen, waarom hebben we de opkomst van Pim Fortuyn gemist en waarom hadden we niet eerder door dat het virus een gemeen blijvertje wordt? Omdat we maar eenvoudige journalisten zijn, denk ik dan. De toekomst laat zich niet voorspellen. Het antwoord kan ook iets langer en interessanter zijn. Nico Kussendrager noemt voorbeelden van gebeurtenissen die journalisten wellicht hadden kúnnen voorzien en geeft handvatten hoe ze de meest voorkomende fouten daarbij kunnen vermijden.
‘Journalisten zouden over de klimaatcrisis moeten berichten vanuit een hoger doel’
In de serie Lessen voor de Pers komen mensen van buiten de journalistiek aan het woord over hun ervaringen met journalisten en media. Deze keer: Marjan Minnesma van Stichting Urgenda. Ze voelt zich geen slachtoffer van de allesoverheersende berichtgeving over de coronacrisis, maar zou wel willen dat media en politici een vergelijkbare urgentie aan de dag leggen als het om de klimaatcrisis gaat.
Boek Lucas Waagmeester: De gestage ontmanteling van een rechtstaat
Als het zicht op de werkelijkheid je wordt ontnomen, is er vermoedelijk iets spannends te zien, citeert Lucas Waagmeester een basale journalistieke wet. Hij gebruikt de spreuk niet overdrachtelijk maar vrij letterlijk; in het belegerde Zuidoosten van Turkije stuit hij begin 2017 met zijn cameraman, zoals wel vaker gebeurt, op een barricade. Meestal zoeken ze dan een hoog gebouw op, of beklimmen ze een heuvel in de buurt om toch zicht op de situatie te krijgen. Het is een van de meest tekenende scenes uit het boek ‘Op Drift. De ontwrichting van Turkije’, waarin de voormalig Turkije correspondent van de NOS de ontwrichting van het land waar hij de afgelopen zes jaar werkte en woonde, optekent. Lees de hele recensie van Linda Nab hier.
Nu we er toch zijn. Deze artikelen zijn ook de moeite waard: