Kennis is macht: robots op de redactie en nóg meer online lessen
Een robot op de redactie die automatisch tips verzamelt? Dát zie ik wel zitten. Reuters experimenteert er al mee en daar valt nu al van te leren. En over leren gesproken: Veronica Magazine, &C en LINDAnieuws geven in deze nieuwsbrief inzicht in wat voor hen online wél en niet werkt. Kennis is macht!
Online lessen: &C, LINDAnieuws en Veronica
Wat online wel en niet werkt is voor iedere titel anders. Dat wordt me keer op keer duidelijk als ik iemand spreek voor mijn rubriek 'Online lessen'. Als je het Maria Visser van &C vraagt, zal de editor in chief zeggen dat alles draait om teasen. “Kijk je naar televisie, dan word je constant lekker gemaakt met alles wat er nog aan komt. Die trailers en promo's zijn er niet voor niets.” En kunnen dus ook online prima werken.
Minstens net zo belangrijk volgens Visser: testen wat werkt, en bijsturen. Jossine Modderman, chef digitaal bij LINDAnieuws, ziet het nut van testen ook in, maar vindt dat je rustig aan moet doen met bijsturen. “Natuurlijk doe je dat als je tot nieuwe inzichten komt, maar omdat alles online sneller gaat loop je het risico dat je teveel gaat draaien. En dat je overstuurt.”
Veel belangrijker dan steeds maar weer bijsturen (iets wat met een mooi modewoord agile ondernemen genoemd) is je doelgroep kennen, aldus Modderman. Bij Veronica Magazine heeft dat geresulteerd in niet één, maar twee online merken: Veronica Magazine voor de lineaire tv-kijker, en Veronica Superguide voor de Netflix-generatie. Hoofdredacteur Debby Nobel: “Met twee platforms die ieder op hun eigen doelgroep zijn toegespitst kun je veel makkelijker en sneller groei realiseren dan met één kanaal.”
Meer online lessen? In mijn nieuwsbrief van 30 december liet ik NRC, de NOS, het AD en Het Parool al aan het woord. Heb je zelf een wijze les voor me? Stuur me dan een berichtje via de duimpjes onderaan deze nieuwsbrief.
Film je scherm, zonder gedoe
Soms krijg ik in een van de nieuwsbrieven waarop ik geabonneerd ben een tip die zó goed is dat ik hem zelf weer wil doorgeven. Laatst overkwam met dat met de nieuwsbrief van Fast Moving Targets. Daarin vertelde Erwin Blom over een Chrome-plugin die je makkelijk en snel video-opnamen van je scherm (en van jezelf) laat maken. Reden genoeg om die plugin eens zelf te gaan proberen. Wat ik ervan vond? Dat zie je in de video hierboven.
De robotjournalistiek voorbij
Een mooi stukje programmeerwerk bij Reuters: het persbureau bouwde een algoritme dat in staat is nieuws te vinden in grote hoeveelheden data. De software – Lynx Insight – ging 12 maart live en helpt journalisten van Reuters sindsdien met het uitpluizen van marktgegevens. Bang zijn dat de robot hun baan afpakt hoeven de verslaggevers niet te zijn: de software is specifiek geschreven om samen te werken met journalisten.
Anders dan bij veel andere robot-experimenten schrijft Lynx Insight namelijk zelf geen berichten. De software schotelt dat wat hij als nieuws ziet voor aan de redactie, die deze input vervolgens beoordeelt en verder oppakt. 'Beste redactie. Ik zie dat aandeel X met 3 procent is gestegen om 12.00 uur vanmiddag.' Een soort digitale tipgever dus, die de hele dag door data zit te vlooien.
Reuters spreekt in zijn aankondiging dan ook niet van robotjournalistiek. Lynx Insight, dat alleen intern bij het persbureau gebruikt wordt, is een vroege stap naar 'een cybernetische newsroom'. Een newsroom waarbij de kunsten van machines gecombineerd worden met het beoordelingsvermogen van verslaggevers van vlees en bloed. Het beste van twee werelden, samengebracht in één. Lijkt me een puik idee.
Deze artikelen vielen me onlangs ook nog op:
De redactie van Villamedia gebruikte tot voor kort één wachtwoord voor al zijn online zaken. Lekker makkelijk, maar ook dom. Lees hier hoe we ons leven hebben gebeterd
The Guardian experimenteert sinds twee jaar met manieren om nieuws te presenteren op smartphone-schermen. Daar staken ze dit van op
Facebook heeft wat goed te maken nadat het data van tientallen miljoenen gebruikers liet jatten: het sociale netwerk gaat naast nieuwsberichten nu ook foto's en video's factchecken
Half 2017 al aangekondigd, maar nu toch écht klaar voor gebruik: Trees, een platform voor interactieve onderzoeksjournalistiek
Domeinnamen moet je beveiligen en dat doen media te weinig bepleit Marnie van Duijnhoven van SIDN, de stichting die Nederlandse domeinregistraties beheert
Marktplaatsen waar freelancers klussen kunnen scoren springen de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. Maar… je hebt er weinig aan. Die van Villamedia wordt niet getest maar wij weten, die werkt wel!
Wat chatbots voor je kunnen betekenen? Je leest het in dit onderzoek
Een website hebben zonder gedoe rondom beheren? De Coöperatie belooft je te helpen. Mijn collega Lars nam de dienst onder de loep