Jullie willen tooltips? Jullie kríjgen tooltips!
Uit de enquête die ik twee weken geleden uitrolde via deze nieuwsbrief, werd één ding heel duidelijk: de tooltips zijn veruit het meest gewaardeerde onderdeel van mijn innovatienieuwsbrief. Daarom propte ik deze editie tjokvol handige tools (zie vooral ook de leeslinks onderaan). Veel leesplezier met deze 250e editie van Villamedia’s zaterdagnieuwsbrief!
Hoe BeReal nuttig kan zijn voor journalisten
TikTok is nog maar net begonnen aan zijn inburgering onder journalisten en het volgende sociale netwerk dringt zich alweer op: BeReal. Hoewel dat Franse sociale netwerk al dik twee jaar bestaat, is het sinds een paar maanden met een enorme opmars bezig. En daar kan de journalistiek van profiteren.
BeReal wil het antwoord zijn op de gekunstelde nepheid die Instagram is geworden. Waar Instagram draait om het perfecte plaatje, laat BeReal ook de andere kant zien. De app vraagt je dagelijks op een willekeurig tijdstip een foto te maken van wat je aan het doen bent. Terwijl je je selfie schiet, maakt BeReal ook meteen een foto met de rugcamera van je smartphone.
Je vrienden op het sociale netwerk krijgen beide foto’s tegelijkertijd te zien. Dus niet alleen dat mooi gestileerde vakantieplaatje op die idyllische locatie, maar ook de massa aan mensen die staat te wachten om precies datzelfde vakantieplaatje te schieten.
Bij veel journalisten zou BeReal maar saaie plaatjes opleveren. Het gros van ons zit de hele dag naar een scherm te staren. Maar voor verslaggevers die op pad zijn, kan BeReal een mooie manier zijn om kijkers, lezers en luisteraars een blik achter de schermen te geven. Zeker als de hele redactie één account deelt en de ‘BeReal-telefoon’ iedere dag met een andere verslaggever mee op pad gaat.
Een BeReal-post maken is maar een kleine moeite, met in potentie veel bereik. En voor het geval BeReal het toch niet helemaal blijkt te worden, kun je die backstage-momenten natuurlijk ook al prima kwijt op Instagram. Wordt dat platform ook meteen weer wat ‘echter’.
Nieuws van over de hele wereld
Wanneer je meer informatie zoekt over een nieuwsgebeurtenis in een ver land, zijn de websites van lokale nieuwsmedia een goed vertrekpunt. In deze video laat ik je daarom even snel Newspapermap zien. Dat is een tool die je honderden krantensites voorschotelt en deze, indien gewenst, direct voor je vertaalt.
Weg met jargon
Helder schrijven is een kunst die niet iedereen beheerst. Daar word ik telkens aan herinnerd als ik een van de boeken van mijn studie Rechten opensla (de meeste juristen kunnen voor geen meter schrijven). Ook als ik een wetenschappelijk onderzoek doorpluis voor een artikel, vliegen de wollige zinnen en het jargon me tegemoet. Dat kan beter, dachten de makers van Jargon! De plugin voor Google Chrome gebruikt de kunstmatige intelligentie GPT-3 om onleesbare teksten om te zetten in normale-mensen-Engels. Dat gaat nog niet altijd goed, maar de proefjes die ik ermee draaide waren hoopvol. Nu hopen dat iemand met verstand van kunstmatige intelligentie snel een Nederlandse variant uit de hoge hoed tovert.
Ook de moeite waard:
Wil je reacties op een tweet of Facebook-bericht opslaan (bijvoorbeeld omdat je bedreigd wordt en je de berichten met de politie wil delen), dan is Exportcomments precies de tool die je nodig hebt
Mijn browser is een vergaarbak van geopende tabbladen, bookmarks en plugins. Dat kan beter, vonden de makers van de browser Arc. Ze gaan voor een minimalistisch uiterlijk en vullen dat aan met allerlei toffe features. Inschrijven voor de wachtlijst kan hier
DPG Media ging een samenwerking aan met Woordle en rolde het befaamde woordspelletje de afgelopen maanden uit naar al zijn nieuwssites. En dat is niet zonder reden
Je smartphone loopt vanzelf vol met foto’s, video’s en meuk die je niet nodig hebt. Voor FD Persoonlijk zette ik tips op een rij die je helpen je telefoon weer op te schonen. Een mooi klusje voor tijdens de zomer.
De Thomas Reuters Foundation bouwde een tool voor Twitter, die tweets automatisch filtert op giftig taalgebruik (werkt vooralsnog alleen met Engelstalige tweets)
Mensen die een nieuwe baan hebben, maken daar vaak melding van in hun bio op Twitter. De tool Spoonbill houdt wijzigingen in de Twitter-bio’s van je volger voor je bij. Ik gebruik hem sinds kort om transfers op te sporen voor onze rubriek Transfer Thursday
Wil je op sociale media een foto voorzien van muziek? OneImageVideo helpt je op weg
The Guardian kun je online al jaren gratis lezen. Toch gaat het de krant financieel voor de wind. In dit artikel lees je wat je kan leren van die aanpak
Onderzoekers bouwden kunstmatige intelligentie die niet alleen foto’s van mensen kan genereren, maar waarbij de gebruiker ook kan aangeven wat voor kleren die mensen moeten dragen