Journalistieke games, Twitter-nieuwsbrieven en informatieblokken
Iedere nieuwsredactie zou op zijn minst ééns per jaar een journalistieke game moeten maken. Waarom? Dat lees je in deze nieuwsbrief. Met daarin ook een succesvolle pilot met een Brabantse start-up en een tool waarmee je gepersonaliseerde Twitter-nieuwsbrieven maakt. Veel leesplezier!
Iedereen aan de journalistieke games
Kort door de bocht en ronduit slecht. Mijn eerste reactie tijdens het spelen van Ethics: A Journalist’s Way was niet mals. In de game neem je de rol aan van een journalist uit een fictief land, die het volk, de georganiseerde misdaad, de overheid en zijn gezin tevreden moet houden. Lukt dat niet, dan is het ‘game over’.
Mijn aversie zat hem vooral in hoe ver Ethics van de realiteit lijkt te staan. Een journalist die de overheid en de georganiseerde misdaad blij moet maken? Voor journalisten in Nederland niet echt de realiteit. Maar, zag ik in na wat meer speeltijd, voor journalisten in totalitaire regimes aan de orde van de dag.
Gaandeweg zag ik dat Ethics me nieuwe inzichten verschafte. Dat journalisten in totalitaire regimes het zwaar hebben, is natuurlijk bekend. Maar hoe moeilijk het voor hen kan zijn om hun werk te doen, dat kun je eigenlijk alleen echt weten door het te ervaren. En Ethics laat je dat op een speelse manier doen.
En daar ligt de kracht van journalistieke games: door spelers onderdeel van het verhaal te maken, zorgen ze ervoor dat informatie beter blijft hangen dan bij een passief medium als televisie. Nieuw zijn journalistieke games allerminst. Maar tot structurele inzet ervan is het tot nu toe nooit gekomen.
Toch verschijnen er sporadisch mooie voorbeelden van journalistieke games op het web, zoals Heb jij een Chinese partijbons in je (de Volkskrant, 2017) en De groene havenbaas (Vers Beton, 2018).
Beide producties verschaffen het publiek inzichten die met alleen geschreven tekst veel moeilijker over te brengen zouden zijn. Wil je je publiek een verhaal écht laten ervaren, dan zijn daar weinig betere manieren voor dan journalistieke games.
Tijd besparen met Twitter-nieuwsbrieven
Twitter kan een prima bron van informatie en nieuws zijn. Maar de hele dag Twitter in de gaten houden om niets te missen van de accounts die je volgt, kan aardig wat tijd kosten. Niet in de laatste plaats omdat Twitter je ook regelmatig tweets voorschotelt van accounts die je helemaal niet volgt. De gratis tool TinyFollow maakt automatisch persoonlijke nieuwsbrieven voor je op basis van de accounts die je wilt volgen. Zo krijg je eens per dag, week of maand een handig overzicht van de tweets van je favoriete accounts.
Experimenteren met herbruikbare infoblokken
Het gaat de journalistieke start-up Newschain voor de wind. Na een eerdere test bij een aantal regiokranten in het zuiden van het land startte het Brabantse bedrijfje in februari een pilot met het Algemeen Dagblad. Sindsdien vullen redacteuren online artikelen (inmiddels ruim 250 stuks) aan met aanklikbare blokken, die de lezer meer achtergrondinformatie geeft bij het nieuws. De blokken zijn herbruikbaar, waardoor ze in principe na eenmalig gesleutel steeds opnieuw ingezet kunnen worden. Vooral bij langslepend nieuws heeft dat potentie, vindt adjunct-hoofdredacteur digitaal Rennie Rijpma na anderhalve maand experimenteren. “Door vaste elementen in blokken te gieten hoef je de achtergrondinformatie niet steeds opnieuw te schrijven. En kun je je tijd efficiënter gebruiken.”
Deze artikelen zijn ook nog de moeite waard:
Onderzoeker Mijke Slot van de Erasmus Universiteit bekeek de rol die technologie heeft op de relatie tussen journalisten en hun publiek. Haar bevindingen hoor je in deze podcast
Websites en apps maken zonder kennis van code? Fast Moving Targets besprak onlangs tien toffe tools in zijn nieuwsbrief
En over toffe tools gesproken: wie online research wil doen kan eigenlijk niet zonder de Online Investigation Toolkit van Bellingcat
Zelf een nieuwsbrief beginnen? Journalist Dennis Rijnvis geeft in dit artikel zeven goede tips
Bureau Bolster zet een aantal journalistieke verdienmodellen voor 2019 op een rijtje, inclusief de belangrijkste uitdagingen voor betaalmuren
Mocht je nog twijfelen of je online video’s horizontaal of verticaal moet opnemen? Het antwoord is (uiteraard) verticaal!
Apple breidt zijn nieuwsdienst in de VS uit met ruim driehonderd tijdschriften en doopt zijn nieuwe dienst News+