Journalist ben je ook om wat je verzwijgt en de laatste vraag is gesteld
Goedemorgen en welkom bij de nieuwsbrief over jouw vak. 'Ik ben aangenomen om zaken in de krant te zetten, niet om ze eruit te houden', antwoordde een collega ooit op de vraag waarom hij dat vervelende feitje ook nog had opgeschreven. Toch ben je uiteindelijk wat je niet opschrijft, betoogt Jaap de Groot, oud-sportbaas bij De Telegraaf in deze nieuwsbrief. Ik heb nog een dilemma voor je: hoe om te gaan met de kerkgangers in Staphorst? En een eerder gepubliceerd interview met de man die jarenlang de laatste vraag stelde aan de minister-president. Hij heeft nu echt zijn laatste vraag gesteld. Maar er is meer, ontdek het zelf hieronder. Geniet van je weekeinde!
‘Ik heb de beste dingen gedaan door ze niet op te schrijven’
Hij was als baas van het Telegraaf-katern Telesport de machtigste sportjournalist van Nederland. Totdat de Vlaamse uitgeverij Mediahuis zijn krant overnam. Jaap de Groot over de agenda van ‘de Belgen’, zijn vriendschap met Johan Cruijff, collega’s met tunnelvisie en over wat je wel weet, maar toch niet opschrijft.
Waarom bijt Staphorst niet van zich af?
De verhouding tussen Staphorst en de media kenmerkt zich door stereotypering en wantrouwen. Media klagen over een gesloten bolwerk en Staphorst verwijt de media eenzijdige beeldvorming. Beide dragen zo bij aan onwaarachtige beeldvorming, concludeert journalist Geertjan Lassche, die zijn roots in Rouveen, gemeente Staphorst, heeft. Hij schreef er zeven jaar geleden al weer een stuk over voor Villamedia. En het is nog steeds verrassend actueel..
Julius Vischjager (83) heeft zijn laatste vraag gesteld
Julius Vischjager (83), ooit hoofdredacteur van The Daily Invisible, heeft jaren het privilege gehad de laatste vraag te stellen tijdens de wekelijkse persconferentie van de minister-president. Begin deze week overleed hij. Twee jaar geleden sprak Villamedia hem over die laatste vraag en meer. Met terugwerkende kracht een eerbetoon aan een bijzondere collega.
Studenten journalistiek zien zichzelf niet per se als redders van de journalistiek
Ben je wel of niet aangenomen om al het nieuws te brengen dat er is? Nou, studenten journalistiek zien zichzelf in elk geval niet als de gehoopte game changers en reddende innovators in het journalistieke werkveld. Ze hebben ook niet bijster veel interesse in het journalistiek ondernemerschap, al zijn dat zaken waar werkgevers al jaren hoog over opgeven. Dat blijkt uit onderzoek onder Nederlandse en Britse universitaire journalistiekstudenten.
Freelancers bij drie grote kranten hopen op een faire behandeling
Freelance journalisten bij NRC, de Volkskrant en Trouw hebben zich gedurende het afgelopen jaar georganiseerd, om met de hoofdredacties van hun kranten te praten over toekomstperspectieven, vergoedingen en transparantie. Maar hoe doe je dat? En wat levert het op?
Maaike Wind verlaat Dagblad van het Noorden en wordt afloscoach
Na 12,5 jaar bij Dagblad van het Noorden te hebben gewerkt als regioverslaggever, onderzoeksjournalist en webredacteur, vertrekt Maaike Wind (38) bij de krant om zich fulltime te kunnen richten op nieuwe kanten van zichzelf die ze de afgelopen twee jaar heeft ontwikkeld: die van blogger en afloscoach.
Marjolein van de Water: ‘Ik mis het avontuur, maar structuur is nu prettig’
Van de jungle naar de kantoortuin. Correspondent Latijns-Amerika Marjolein van de Water is sinds eind vorig jaar chef buitenland bij de Volkskrant. Aan de hand van een jeugdfoto en een voorwerp vertelt ze over haar loopbaan. ‘Als je vijf jaar geleden had gevraagd of ik chef wilde worden, had ik je voor gek verklaard.’