Jeroen Akkermans: ‘Cynisme is de dood voor de journalistiek. Dat nooit!’
Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zijn er zeker zes journalisten omgekomen. Andere journalisten zijn nog steeds vermist. De afgelopen week zetten we de berichten daarover voor je op een rij. Daarnaast vertelt correspondent Jeroen Akkermans in deze nieuwsbrief over de manier waarop zijn loopbaan is verbonden met Russische oorlogen en schreef Frits van Exter over de oproepen om fixers de eer te geven die ze verdienen. En met de gemeenteraadsverkiezingen in de achteruitkijkspiegel blikken we ook nog even terug op de kritiek die DPG-topman Bart Verkade en regio-hoofdredacteur Corine de Vries hadden op diverse 'lariekoek'-onderzoeken.
Jeroen Akkermans, Oekraïne en de Russen
RTL Nieuws-correspondent Jeroen Akkermans verloor in 2008 zijn cameraman Stan Storimans door een Russische clusterbom. Een veroordeling is er veertien jaar later nog steeds niet. Akkermans loopt nog altijd rond met het gemis van Storimans én met scherven van die clusterbom in zijn been. Afzender: Vladimir Poetin. De oorlog in Oekraïne zorgt voor een indringende confrontatie met de Russische leider. Boudewijn Geels interviewde Akkermans, wiens journalistieke loopbaan ‘is doordrenkt van het bloed dat de Russische troepen in de voormalige Sovjet-Unie lieten vloeien’.
Niet meer teruggekeerd uit Oekraïne
Nog meer Oekraïne: sinds het uitbreken van de oorlog zijn er talloze journalisten gewond geraakt in het land. Voor zover wij konden tellen brachten er zes een nog hoger offer: Yevhenii Sakun, Victor Dudar, Brent Renaud, Pierre Zakrzewski, Oleksandra Kuvshynova en Oksana Baulina werden allemaal gedood. Daarnaast zijn er nog talloze journalisten vermist. Collega Lars vatte het samen in dit overzicht.
Fixers de eer geven die ze verdienen
De roep om meer aandacht voor de fixer is er al langer. Maar zeker tijdens de strijd in Oekraïne is die weer opnieuw actueel. Want hoewel we de oorlogsverslaggevers allemaal wel kennen van de krantenpagina’s of de televisie-journaals, staan de fixers minder in de spotlight. Dat hoort bij hun functie (ze moeten vaak anoniem blijven omwille van hun eigen veiligheid), maar het wordt schrijnend als die behulpzame lokale krachten in geval van calamiteiten door hun eigen media worden genegeerd. Precies dat gebeurde bij de dood van de Oekraïense fixer Oleksandra Kuvshinova. Aanvankelijk negeerde Fox News haar dood op 14 maart volledig. Frits van Exter schreef over de oproepen om fixers de eer te geven die ze verdienen.
Nepnieuws leidt tot zorgen
53 procent van de Nederlanders maakt zich zorgen om de verspreiding van nepnieuws. Dat concludeert YouGov bij een onderzoek dat het uitvoerde in opdracht van de digitale kiosk Readly Het percentage bezorgde landgenoten is een stuk hoger dan in het Digital News Report 2020 van het Reuters Institute for the Study of Journalism.
Wist je dat?
Villamedia plaatst sinds kort op iedere zaterdag en zondag eigen verhalen. Zodat je ook in het weekend kunt blijven doorlezen. De weekendverhalen verschijnen om 10.00 uur in de ochtend. Straks nog even kijken wat we dit weekend voor je in petto hebben dus.
Geen regiojournalistiek? ‘Lariekoek’
Ontstaan er ‘nieuwswoestijnen’ in Nederland vanwege een gebrek aan journalisten die de lokale politiek volgen? NRC concludeerde eind februari van wel. Vlak daarna kwam ook de VARAgids met een onderzoek naar de lokale journalistiek, waarvoor de omroep bij gemeentes had nagevraagd hoe vaak ze eigenlijk journalisten zien bij raadsvergaderingen.
Beide onderzoeken leidden tot felle reacties. Corine de Vries – hoofdredacteur van Noordhollands Dagblad, Leidsch Dagblad, Haarlems Dagblad, De Gooi- en Eemlander en de IJmuider Courant – wil dat media ‘stoppen met het luiden van alarmbellen op basis van slecht onderzoek’. Bart Verkade, zakelijk leider bij DPG Media, gaat nog een stap verder: “Keer op keer roept iemand het beeld op dat ‘de journalistiek’ verdwijnt uit de regio, dat er geen lokale journalisten meer zijn en dat oplages dalen. Allemaal lariekoek.”