'Je schrijft of je hebt vrienden' en de kunst van het 'journalistieke rondhangen'.
Ik sprak deze week fotograaf Frans Kanters. Hij vertelde over zijn project Verstopte Leegte, waarin hij op zoek gaat naar plekken in Nederland die nog niet zijn verpest door onze plannings- en bouwwoede.
Hij vertelde ook over zijn werkwijze als fotograaf. Vaak gaat hij gewoon ergens naartoe en maakt hij een praatje met mensen. Bijvoorbeeld met een oudere man die de meeuwen voert. Wat begint met een gesprek eindigt vervolgens in een mooi portret.
Het lijkt op de werkwijze van Carola Houtekamer en Freek Schravesande die voor NRC ooit de kunst van het 'journalistieke rondhangen' perfectioneerden.
"Je leert veel meer van een plek als je de voorlichters en de managers mijdt. Je kijkt echt beter zonder rapport van planbureau of beleidsclub in de hand, je móét wel. En als je maar lang genoeg ergens rondhangt, blijkt - als bonus - het normale vrijwel altijd knotsgek te zijn", schreven ze drie jaar terug voor Villamedia in onze rubriek De Schepping. Hun bijdrage van toen kun je in deze Nieuwsbrief Vak lezen.
Verder word je in deze nieuwsbrief natuurlijk volledig bijgepraat over het belangrijkste Vaknieuws. Bijvoorbeeld over de plannen van het kabinet met betrekking tot de aanpak van de persvrijheid en -veiligheid in Nederland. Je leest ook hoe doorgewinterde verslaggevers het volhouden in gevaarlijke gebieden.
Daarnaast besteden we aandacht aan het College voor de Rechten van de Mens, dat kortgeleden haar rapport 'Mensenrechten in Nederland 2021 - Een veilig publiek debat' presenteerde.
En last, but zeker not least, een fantastische column van Mark Koster over schrijvende vakgenoten.
Werken in gevaarlijke gebieden: hoe houd je het vol?
Werken in gevaarlijke gebieden onder extreme druk. Mediamakers die verslag doen in landen als Oekraïne, Irak en Syrië weten wat dat met hen doet. Hoe blijven ze overeind? VRT-verslaggever Rudi Vranckx, freelancer Minka Nijhuis, correspondent Harmen Boerboom en NOS veiligheidscoördinator Peter ter Velde vertellen erover.
‘Versterk de wettelijke bescherming van journalisten’
Scherm adresgegevens van journalisten en andere mediawerkers die risico lopen af in het Handelsregister en in het kadaster. Zorg voor een wetsvoorstel waarmee doxing strafbaar wordt gesteld en maak een bewindspersoon verantwoordelijk voor een kabinetsbrede aanpak van agressie tegen de pers. Dat zijn enkele aanbevelingen die het College voor de Rechten van de Mens woensdag deed in haar jaarrapport 'Mensenrechten in Nederland 2021 - Een veilig publiek debat'.
Incidenten grensoverschrijdend gedrag in mediasector zijn ‘topje van de ijsberg’
Grensoverschrijdend gedrag in de cultuur- en mediasector is een hardnekkig en urgent probleem dat niet eenvoudig kan worden opgelost. Het oplopend aantal meldingen van de afgelopen tijd laat alleen het topje van de ijsberg zien, schrijft de Raad voor Cultuur in haar advies 'Over de grens, op weg naar een gedeelde cultuur'.
In de coulissen: Mark Koster over ‘schrijvende vrienden’
Mark Koster laat in de rubriek 'In de coulissen' zien wat zich achter de gordijnen van het journalistieke toneel afspeelt. "Het is altijd weer ontroerend om te zien hoe collega’s kronkelen als het om het aanpakken van vrienden en bekenden gaat."
Uslu en Yesilgöz-Zegerius maken meer bekend over de aanpak van persveiligheid en -vrijheid
Minister Dilan Yesilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) en staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) gaan iets dieper in op hun plan van aanpak om de persveiligheid en -vrijheid in Nederland te verbeteren.
'Zoek een plek waar niks aan de hand is'
"Je leert veel meer van een plek als je de voorlichters en de managers mijdt", schreven Carola Houtekamer en Freek Schravesande eerder in dit verhaal voor Villamedia over de kunst van het rondhangen. "Je kijkt echt beter zonder rapport van planbureau of beleidsclub in de hand, je móét wel. En als je maar lang genoeg ergens rondhangt, blijkt - als bonus - het normale vrijwel altijd knotsgek te zijn."