Is die afbeelding gewijzigd? Met deze tool kom je daar achter
Verschillen zoeken tussen tekstbestanden die erg op elkaar lijken, kan gelukkig prima met de meeste Office-achtige pakketten. Maar wil je wijzigingen opsporen in PDF-bestanden of afbeeldingen, dan moet je vaak meer kunst- en vliegwerk uithalen. Gelukkig zijn er tools die je daarmee kunnen helpen. In deze nieuwsbrief laat ik je er een zien. Daarnaast lees je over de exodus van huis-aan-huisbladen bij DPG Media en vertel ik je over mijn favoriete nieuwe tech-speelgoed. Veel leesplezier.
De les voor lokaal: opschieten met online
Wie het Nederlandse medialandschap volgt, kan het niet ontgaan zijn dat de kaarten in de lokale nieuwssector flink worden geschud. Dat komt met name doordat DPG Media bijkans al zijn huis-aan-huisbladen in de verkoop doet. Het concern verkocht elf titels aan BDUmedia en andere titels gingen onder andere naar Uitgeverij Talvi, Rodi Media en Uitgeverij Xebius.
Dat de lokale weekkrant nog immer populair is, bleek onlangs nog uit de meest recente editie van het Digital News Report Nederland (hier te downloaden als PDF). Wanneer de circa 2000 respondenten werd gevraagd via welke kanalen ze lokaal nieuws tot zich nemen, scoorde de lokale krant of diens website in twaalf van de zestien categorieën het hoogst. Alleen voor het weer, banen, huisvesting en dienstverlening kijken we vaker op algemene online diensten dan bij de lokale krant.
Tegelijkertijd benadrukt het Digital News Report Nederland iets wat we allemaal weten: jongeren halen hun nieuws amper uit print. Van de respondenten tussen de 18 en 24 jaar, noemde slechts zes procent print als voornaamste nieuwsbron. Ter vergelijking: in diezelfde groep ziet 42 procent van de respondenten online als belangrijkste bron voor nieuws.
De boodschap voor de kopers van al die lokale DPG Media-bladen is duidelijk. De lokale krant is nog altijd ontzettend relevant. Maar wil-ie dat blijven, dan moeten uitgeverijen van lokale media nú inzetten op online. Wie dat niet doet, verliest lezers en dus inkomsten aan partijen die wél vol voor internet gaan. En laat dat in veel regio’s nou nét de partij zijn die zijn lokale kranten van de hand aan het doen is…
Snel wijzigingen in bestanden opsporen
Wijzigingen in bestanden opsporen is tegenwoordig appeltje-eitje. Vrijwel alle Office-achtige pakketten hebben ingebouwde tools waarmee je verschillende versies van tekstbestanden en spreadsheets met elkaar vergelijkt. Maar wil je wijzigingen opsporen in andere bestandstypes, dan is dat vaak lastiger. Met de gratis online tool Diffchecker vind je aanpassingen in PDF’s, tekst, Excel-bestanden en afbeelden. In deze video laat ik je zien hoe Diffchecker werkt.
Alleen gestoord worden als je dat wil
Met omgevingsgeluid kan ik tijdens het schrijven niet zo goed uit de voeten. Geroezemoes op de achtergrond haalt me heel snel uit mijn concentratie. En sinds mijn Bose QuietComfort 20-oordoppen een tijd geleden de geest hebben gegeven, was ik zoekende naar een alternatief. Na heel lang vergelijken (ik ben zo iemand die dagen kan nadenken over een aankoop) haalde ik de nieuwe Sony WF-1000XM4 in huis. En daar heb ik na twee weken testen geen spijt van. Vooral de ruisonderdrukking is indrukwekkend, maar ik ben ook gecharmeerd van de speak-to-chat-functie. Die zorgt ervoor dat de ruisonderdrukking tijdelijk stopt zodra je begint te praten. De batterijduur van acht uur en het volle geluid zijn ook top.
De NTR zendt op 15 juli een thema-uitzending van De Kennis van Nu uit over deepfakes. Een paar weken geleden werd ik voor die uitzending geïnterviewd over deepfake audio (voice cloning). Je kunt de uitzending op 15 juli om 22.10 uur en op 17 juli 09.10 uur bekijken op het NPO 2 Extra, of nadien op de website van de NTR.
Ook nog de moeite waard
De privacy-vriendelijke browser Brave heeft iets nieuws: een eigen zoekmachine, waarmee je dus zoekt zonder gevolgd te worden. Je vindt die zoekmachine hier
Algoritmes kunnen een handig hulpmiddel zijn voor onderzoeksjournalisten. Remy Gieling sprak erover met Coen van de Ven (De Groene Amsterdammer) en Jerry Vermanen (Pointer)
Een handig Twitter-tooltje: de bot @pdfmakerapp maakt automatisch PDF’s van gesprekken op het microblog. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is het profiel in een tweet noemen met de tekst ‘grab this’ erbij
Photoshoppen, maar dan vanuit je browser. Dat is in feite wat Photopea je biedt. Collega Lars bekeek of de software de moeite waard was (spoiler: ja!)
Dat Google van plan is om in browser Chrome te stoppen met cookies van derde partijen, was al bekend. Maar het gaat nog wel even duren voordat het zover is
Filmpjesmaker Bob de Jong is een kei in het creëren van deepfakes. De Volkskrant sprak hem erover
Een linkje voor de gamers: de knoppen WASD zijn als game-besturing inmiddels zo ingeburgerd, dat ik me nooit heb afgevraagd waarom we eigenlijk juist die knoppen gebruiken. PCGamers geeft inzicht in die geschiedenis
Vertelde ik je twee weken geleden nog dat Facebook zich ook op de podcastmarkt ging richten, kondigde het bedrijf vlak daarna aan zich óók op nieuwsbrieven te gaan storten