Is deze nieuwe technologie top of flop?
Een klein jaar geleden ging ik ontzettend op mijn snufferd met een poging een NFT te verkopen (wat dat is, lees je verderop). Maar dat wil niet zeggen dat journalisten niets kunnen hebben aan die zogenoemde non-fungible tokens. In deze nieuwsbrief vind je een mooi voorbeeld van een manier waarop een NFT echt wat toevoegt. Daarnaast laat ik je een tool zien waarmee je snel toffe tijdlijnen maakt en spoor ik je aan om zelf te proberen hoe het is om minister van Volksgezondheid te zijn in een pandemie. Veel leesplezier.
Een NFT hoeft niet altijd een flop te zijn
Grote kans dat je het hebt gemist, maar in maart 2021 had ik een primeur. Halverwege die maand was ik de eerste Europese journalist die een artikel aanbood als NFT. Zo’n zogeheten non-fungible token is een digitaal certificaat van echtheid. Wie het in bezit heeft, kan zeggen dat hij het originele exemplaar van een digitaal werk heeft.
Sommige kunstenaars lopen aardig binnen op die NFT’s. Mijn eigen NFT was daarentegen een flop. Op de online marktplaats OpenSea werd er welgeteld nul keer op geboden. Dat lag deels aan mezelf. Ik had te weinig vertrouwen in de techniek om op de trom te blijven slaan en aandacht voor mijn experiment te vragen.
Toch kunnen NFT’s interessant zijn voor de media, betoogt David Cohn, voormalig journalist bij AJ+ en mede-oprichter van sms-dienst Subtext. Maar dan moeten we er wel meer mee doen dan alleen certificaten aan artikelen koppelen en die verkopen.
Doe bijvoorbeeld als USA Today. Het nieuwsmedium verkocht een reeks gedigitaliseerde artikelen uit een krant, die astronaut Alan Shepard in 1971 meenam naar de maan. Daarbij voegde USA Today meer dan 300 foto’s, illustraties en voorpagina’s over vijftig jaar ruimtevaart. En belangrijk: de koper van de non-fungible kreeg een exclusieve rondleiding langs de belangrijkste ruimtevaartplekken in Florida. Vergezeld door ruimteverslaggever Emre Kelly.
Er is geen reden om aan te nemen dat iets soortgelijks niet ook bij ons kan werken. Ik ga alvast brainstormen.
Toffe tijdlijnen maken met Timeline 3D
Wanneer je snel een bepaalde gebeurtenis overzichtelijk wil weergeven, kan een tijdlijn je daar uitstekend bij helpen. In deze video laat ik je Timeline 3D zien. Dat is een tool waarmee je hele toffe tijdlijnen maakt. Die zet je vervolgens om naar een video of presentatie, of sluit je als interactief element in je website in. Timeline 3D is gratis te gebruiken, maar wanneer je je tijdlijn met anderen wil delen, betaal je een eenmalige som van 5 tot 15 euro (afhankelijk van de opties die je wil gebruiken). De tool werkt alleen op een Mac of in iOS.
Speel voor minister van Volksgezondheid
Het was nogal een constatering: als ik minister van Volksgezondheid was geweest bij het uitbreken van de coronacrisis, dan waren er dankzij mijn handelen 58,1 procent meer doden gevallen dan daadwerkelijk gebeurde. Ik kwam door dat inzicht door de website BeterdanHugo.nl, die nu zo’n anderhalve week rondgaat op sociale media (er is dus best een kans dat je hem al kent). In deze serious game kruip je in de spreekwoordelijke huid van de minister van Volksgezondheid en moet je kiezen welke maatregelen je wanneer neemt om het coronavirus in te dammen. De game begint al voordat je goed en wel de mogelijke maatregelen hebt kunnen doorlezen. Ik ben benieuwd of je het bij je eerste poging beter doet dan ik.
Ook nog de moeite waard
De Nederlandse tak van Business Insider begon pas laat met het uitrollen van een abonneemodel. Maar inmiddels heeft de titel de smaak te pakken. Ik sprak erover met product manager Gyurka Jansen
Podcasts hoeven helemaal niet lang te zijn. Sterker nog: de korte podcast is in opkomst, mede dankzij Spotify. Elger van der Wel dook erin voor de SvdJ
Een interessant gesprek voor liefhebbers van datajournalistiek (en iedereen die er meer over wil weten): Brant Houston en Stephen Doig praten je bij over de geschiedenis van datajournalistiek
De nieuwe hype in de techwereld heet web3. Maar wat is dat? De Volkskrant zette de belangrijkste punten op een rij
De Verenigde Naties werken, op initiatief van Rusland, aan een nieuw internationaal verdrag om cybermisdaad te bestrijden. De reikwijdte van wat daar onder kan vallen, baart persvrijheidsorganisatie CPJ zorgen
Kijktip: Op 7 februari wijdt VPRO’s Tegenlicht een uitzending aan de metaverse. Om 20.20 uur op NPO 2
Influencers die journalistiek werk doen? Dat moet volgens dit artikel niet de toekomst worden