Internet per satelliet, blijven bladeren in Blendle en een toffe visualisatietool
Blendle gaat stoppen met de verkoop van losse artikelen. Maar voor journalisten blijft het tóch mogelijk om digitaal tijdschriften en kranten door te bladeren. Wil je dat ook? Lees dan vooral verder. Dan lees je ook over een mooie tool om verhalen te visualiseren en een satellietnetwerk dat je overal ter wereld toegang tot internet gaat geven.
Water, voedsel en… internet
De afgelopen weken vierde ik met vrouw en kinderen vakantie in Noord-Frankrijk. Ons gehuurde huisje was perfect, op één ding na: geen wifi. Voor de jongste gezinsleden was dat schrikken, want een dag geen YouTube is een dag niet geleefd. Lang leve mobiel internet. Althans, op de momenten dat het werkte.
Als de kinderen het woord zouden kennen, zouden ze ons beticht hebben van kindermishandeling. Want toegang tot internet hebben is sinds 2011 een mensenrecht. En de Nederlandse overheid ziet het sinds een paar jaar als primaire levensbehoefte: iedereen in ons land heeft recht op toegang tot supersnelle, draadloze communicatie.
Als het aan ondernemer Elon Musk ligt, geldt dat in de nabije toekomst voor de hele wereld. De soms wat malle miljardair lanceerde de dag voor mijn vakantie de eerste zestig satellieten van Starlink, een netwerk van (uiteindelijk) 12.000 kunstmanen waarmee iedereen op aarde altijd toegang moet hebben tot snel internet. Zelfs in de meest afgelegen delen van Afrika. Of in het Franse gehucht Maninghem, dat 137 inwoners en twee vakantiehuizen telt.
Voor journalisten betekent Musks Starlink-netwerk zekerheid. Live uitzenden of tweeten vanuit rampgebieden wordt makkelijker als je niet afhankelijk bent van een lokale infrastructuur. En in het geval van politieke onrust heb je geen last van spreekwoordelijke ‘rode knoppen’ die het internet uitzetten of laten ophouden bij de landsgrenzen, zoals Rusland aan het testen is.
Een satellietnetwerk zoals Musk voor ogen heeft is altijd te gebruiken (al zal dat vast niet gratis zijn). Satellieten blokkeren is technisch mogelijk, en India slaagde er eerder dit jaar ook al in een kunstmaan neer te halen. Maar een van die kunstjes tegelijkertijd uitvoeren bij 12.000 satellieten is vooralsnog meer iets voor een sciencefiction-film.
Verhalen net wat anders vertellen met StoryMap
Dankzij het internet is het veel makkelijker geworden om verhalen op een visuele manier te vertellen. Bijvoorbeeld met StoryMap. Dat is een gratis tool waarmee je een verhaal vertelt aan de hand van een wereldkaart. Dat kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld het levensverhaal wil vertellen van een vluchteling die na een lange weg in Nederland is aangekomen. Of wanneer je een verhaal wil maken over de duurste transfers in de voetbalgeschiedenis. Om maar wat voorbeelden te noemen. In deze video laat ik je zien hoe StoryMap werkt.
Zo kun je in Blendle blijven bladeren
Hoewel volgens Blendle-baas Alexander Klopping maar tien procent van de gebruikers in de digitale kiosk losse artikelen koopt via doorbladerbare kranten, stuitte Blendles aankondiging te gaan stoppen met die functie in mijn Twitter-bubbel op veel weerzin. Dat komt vast doordat het veelal journalisten zijn die ik volg, en zij gebruiken Blendle graag om snel (bijna) alle kranten te lezen. Dat weten ze bij Blendle ook. En daarom blijven de doorbladerbare PDFs voor journalisten gewoon beschikbaar wanneer de rest van de wereld vanaf 1 augustus geen losse artikelen meer kan kopen in Blendle. Wie door kranten wil kunnen blijven bladeren moet zich aanmelden via een formulier, waar je je naam, mailadres en wat andere gegevens moet invullen. En dat formulier, dat vind je hier.
Deze artikelen zijn ook nog de moeite waard:
Journalistieke games kunnen een goede manier zijn om lezers zelf iets te laten ervaren. RTL Nieuws vindt dat ook en publiceerde deze week zijn eerste nieuwsgame, over armoede
De iPhone-versie van Excel kent een tof nieuw trucje. Maak je met je iPhone-camera een foto van een afgedrukte tabel, dan importeert het programma deze automatisch! Journalist Tom Warren van The Verge legt uit
Begin april maakte ik een video over TinyFollow, een app die automatisch nieuwsbrieven voor je maakt van je favoriete Twitter-accounts. Die tool heeft zijn naam veranderd en heet vanaf nu Ketchup
Facebook Graph was een handige tool waarmee onderzoekers en journalisten gedetailleerd konden zoeken naar foto’s, video’s en pagina’s van Facebook-gebruikers. Wás inderdaad. Want Facebook heeft de stekker uit de tool getrokken