Innovatie-inspiratie voor je weekend (en voor daarna natuurlijk)
Hoe kan kunstmatige intelligentie journalisten helpen? Daar zijn gelukkig genoeg voorbeelden van. In deze nieuwsbrief schotel ik je er een hoop voor. Daarnaast laat ik je zien hoe je met een paar muisklikken een interactieve video maakt én ontdek je hoe het Eurovisie Songfestival (of all things) innovatie drijft. Veel leesplezier.
Kunstmatige intelligentie moet je omarmen
Bang zijn dat kunstmatige intelligentie ervoor gaat zorgen dat je zonder baan komt te zitten hoeft niet. Maar al die steeds slimmer wordende software gaat het journalistieke werkveld wel veranderen. Als je niet wil achterblijven, dan moet je newsroom de technologie beter onder de knie krijgen.
Dat is de belangrijkste conclusie die onderzoekers van de European Broadcasting Union (EBU) trekken in het News Report 2019: The Next Newsroom (inlog vereist), dat in november verscheen. Het team, onder leiding van hoogleraar Atte Jääskeläinen van de LUT Universiteit in Finland en consultant Maike Olij, identificeert zes vlakken waarop kunstmatige intelligentie ons vak gaat veranderen. En strooit daarbij lustig met voorbeelden.
Kunstmatige intelligentie helpt journalisten bijvoorbeeld nu al met het signaleren van trends (Newswhip), het valideren van bronnen (InVid), het herkennen van deepfake-video’s (DeepTrace) en het scannen van datasets (ADAM van RTL Nieuws).
Media zetten kunstmatige intelligentie inmiddels ook al in om audio te transcriberen (AmberScript en vele anderen), video’s en podcasts te monteren (Descript) en samenvattingen te maken (Het Financieele Dagblad heeft daar software voor). Slimme software kan automatisch gesprekken vertalen (ZoiMeet) en helpen bij het modereren van reacties van lezers (Utopia Analytics).
Ondanks die mooie voorbeelden vinden veel media het nog moeilijk om kunstmatige intelligentie een plek te geven, blijkt uit onderzoek van het Reuters Institute. Maar kunstmatige intelligentie juist omarmen kan het verschil maken tussen overleven en niet. Lef hebben is dus het devies van het rapport van Olij en Jääskeläinen. Dus kom maar door met die prachtige ideeën.
Interactieve video’s maken met Klynt
Een jaar geleden wees ik jullie op Eko Studio, een tool waarmee je relatief snel interactieve video’s kunt maken. Onlangs werd ik door vaste lezer Michael Stoelinga gewezen op een andere tool die hetzelfde kan, maar nog veel fijner werkt. De tool in kwestie heet Klynt en Michael heeft daar zelf . een bijzondere productie mee gemaakt voor het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (die je hier kunt bekijken). In de video hierboven laat ik je de basis van Klynt zien. Heb je net als Michael goede tools die je me wil tippen? Klik dan op de duimpjes onderin deze nieuwsbrief.
Songfestival-innovatie
Het was een beetje een losse flodder aan het eind van een gesprek over NPO Start+, maar wel een interessante. In de uitzending van het radio-programma Dit is de Dag van twee weken gelden liet Martijn van Dam kort wat los over twee innovatieve projecten waar de NPO geld voor heeft uitgetrokken in het kader van het Eurovisie Songfestival.
De eerste: technologie waarmee kijkers van het liedjesfeest zelf verschillende commentatoren kunnen kiezen. En de tweede: tech waarmee je het Songfestival vanuit thuis kunt meemaken alsof je in de zaal staat. Of dat betekent dat je met een vr-bril de zaal in kunt stappen is nog de vraag, aangezien Van Dam zich haastte om te zeggen dat het spannend is of de plannen voor het festival in mei 2020 gerealiseerd kunnen worden. Maar het is goed om te zien dat de NPO nieuwe dingen probeert om de kijker te betrekken. .
Deze artikelen zijn ook nog de moeite waard:
Met kunstmatig intelligentie foto’s genereren van mensen die helemaal niet bestaan kende we al. Maar stockfoto's genereren is nieuw. De kunstmatige intelligentie Rosebud doet precies dat
Zoals ik begin deze maand al schreef beginnen media het sociale netwerk TikTok te ontdekken. En nu ook binnen Nederland: NU.nl is er een experiment mee gestart
Deepfakes herkennen is een klus op zich. Het IT-magazine AG Connect legt uit hoe je dat doet (al zit dat stuk wel achter de muur)
Met No code-tools bouw je technische oplossingen zonder dat je daar programmeerkennis bij nodig hebt. Deze app geeft je talloze voorbeelden van zulke tools
Tim Berners-Lee, de uitvinder van het internet, wil het web beter en rechtvaardiger maken. Begin deze week presenteerde hij de richtlijnen daarvoor