Iedereen aan de crowdsourcing! (én de afstrap van een nieuwe rubriek)
Sommige tips die ik met jullie wil delen zijn zó klein dat het de moeite niet is om er een video van te maken. Omdat ik ze toch wil delen, start ik met ingang van vandaag met een nieuwe ‘zo-nu-en-dan-rubriek’: de mini-tooltip (even omlaag scrollen, dan vind je ‘m). En de eerste is meteen een hele toffe, al zeg ik het zelf. Maar wat vind jij? Bevalt zo’n kleine extra tip? Laat het me weten met de duimpjes onderaan deze nieuwsbrief. Goed weekend en veel leesplezier!
Crowdsourcing is hotter dan hot (maar nog niet hot genoeg)
“Wat wilt u dat wij onderzoeken?” Met die wervende tekst nodigde Pointer de inwoners van Almelo uit binnen te wandelen bij zijn pop-upredactie. En dat hebben de Pointer-journalisten geweten: in een paar weken tijd stonden ze tientallen Twentenaren te woord over van alles en nog wat.
Het doel van de pop-upredactie (die in november in Heerlen staat) was nieuws maken. En dat gebeurde. Een tip over de voorgenomen komst van een mestvergister, leidde tot de scoop dat Almeloërs helemaal niet actief over de komst van die vergister waren geïnformeerd. En er zit – niet lollig bedoeld – nog meer in het vat.
Crowdsourcen zoals Pointer in Almelo deed is niet nieuw. Burgers bij verslaggeving betrekken leverde Geertjan Lassche in 2020 al de titel Journalist van het Jaar op. Toch waagden redacties zich er nog niet vaak aan. Dat tij begint nu gelukkig te keren.
Zo vraagt Follow The Money via zijn al langer bestaande project FTM Pitch lezers mee te denken over Europese onderzoeksverhalen. En het collectief Spot On Stories betrekt ervaringsdeskundigen, raadsleden en hulpverleners actief bij een onderzoek naar jeugdcriminaliteit.
De Volkskrant liet dan weer lezers foto’s van bonnetjes insturen om zo de regionale prijsverschillen van kopjes koffie in kaart te brengen. Niet bij wijze van servicejournalistiek, maar als peilstok voor de prijsverschillen in Nederland. Het betreft een experiment, schrijft chef datajournalistiek Xander van Uffelen op LinkedIn. Maar wel een experiment waarvan nu al bekend is dat het volgend jaar een vervolg krijgt.
Allemaal mooie projecten die de toegevoegde waarde van de crowd goed laten zien. Met zoveel mooie praktijkvoorbeelden hebben andere redacties eigenlijk geen excuus meer om niét de burger bij hun onderzoek te betrekken.
Crowdsourcen kan al zo simpel zijn als reacties van je bezoekers verzamelen. De tool Videoask laat je precies dat doen. Ik besprak hem een paar maanden terug al in onze Tooltip-rubriek
Met deze tool maak je duidelijke handleidingen
Op redacties ontstaat al snel de situatie waarin een handvol collega’s gespecialiseerde taken op zich neemt, zoals het versturen van nieuwsbrieven of het bijwerken van sociale media. Voor momenten waarop die collega’s er niet zijn, is het handig hun klus uit te leggen in een handleiding. Het maken van zo’n handleiding kan veel tijd kosten. Maar met Scribe is dat zo gepiept. Dat is een plugin voor Google Chrome, die je scherm filmt en je handelingen omzet in een duidelijke en met screenshots geïllustreerde handleiding. In deze video laat ik je zien hoe Scribe werkt.
Zoek je een tool die interviewbandjes voor je uitwerkt? Ben je op zoek naar contactgegevens van een bron? Wil je makkelijk data uit tabellen kopiëren? Of automatisch bijhouden wanneer er wijzigingen plaatsvinden op een webpagina? Op deze pagina vind je een overzicht van al mijn Tooltips (spoiler: het zijn er meer dan 120).
Darth Vader(s stem) gaat nooit dood
Acteur James Earl Jones leent al meer dan vijftig jaar zijn stem leent Star Wars-personage Darth Vader. Maar nu Jones de 90 levensjaren is gepasseerd, lijkt hij een stap terug te gaan doen. Toch hoeft de filmwereld het niet zonder zijn stem te stellen. Jones heeft een groep filmmakers toestemming gegeven zijn stem te klonen, zodat hij ook in toekomstige Star Wars-films en -series te horen is. Een mooi voorbeeld van hoe stemsynthese (of voice cloning) ongetwijfeld vaker gebruikt gaat worden. Wil je maar weten over die technologie? Ik schreef er een tijd terug al een stuk over (inclusief audiovoorbeelden met mijn eigen gekloonde stem).
Mini-tooltip!
Wil je dat Google bij je zoekopdracht ook meteen synoniemen meeneemt? Gebruik dan het leesteken ~ in je zoekopdracht. Klik hier voor een voorbeeld
Ook de moeite waard:
Nederlandse nieuwsmedia doen nog maar weinig op TikTok. Maar NRC waagt zich er al wel voorzichtig aan
Dit is zó cool: de tool Summarize.tech schrijft in een paar seconden een korte samenvatting van YouTube-video’s, mits ze automatisch gegenereerde ondertitelingen hebben (dit is bijvoorbeeld de samenvatting van een eerdere tooltip-video)
Wat gebeurt er met je online profielen na je dood? Voor FD Persoonlijk schreef ik er een verhaal over, inclusief tips en persoonlijke noot
Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt dat het gros van de mensen die je na een gratis proefperiode op een krant vraagt of ze een abonnement willen, uiteindelijk geen abonnement wil
Facebook trekt in 2023 de stekker uit zijn nieuwsbrievendienst Bulletin
Pijnlijk: de virtuele wereld Decentraland heeft maar 38 actieve dagelijkse gebruikers