Hoera: telefonische interviews opnemen kan (binnenkort) weer
De angst dat aanbevelingsalgoritmes filterbubbels veroorzaken is nergens voor nodig, blijkt uit nieuw onderzoek waarover ik je deze week bijpraat. Daarnaast laat ik je een tool zien waarmee je snel (en stijlvol) lezersfeedback vraagt en heb ik héél goed nieuws voor iedereen die zijn telefonische interviews wil opnemen.
Het idee van de filterbubbel kan in de prullenbak
De personalisatie van nieuws op het web beleeft hoogtijdagen. Steeds meer nieuwssites schotelen bezoekers berichten voor die ze op basis van hun interesses en voorkeuren (waarschijnlijk) willen lezen. De selectie van die berichten is in handen van algoritmes, die hun keuzes onder andere baseren op analyses van klikgedrag van de bezoeker, en het gedrag van bezoekers die op hem lijken.
Al sinds de eerste experimenten met gepersonaliseerd nieuws aan het begin van deze eeuw (het idee van persoonlijk nieuws is alweer 25 jaar oud), waarschuwen criticasters ervoor dat algoritmische selectie kan leiden tot filterbubbels. Wie alleen nog maar nieuws te zien krijgt dat past bij zijn interesses, loopt in theorie de visies van andersdenkenden mis.
In de praktijk blijkt het best mee te vallen met die algoritmische verzuiling, concludeerde het Instituut voor Informatierecht (IViR) van de Universiteit van Amsterdam een jaar geleden al. Algoritmes die aanbevelingen doen geven bezoekers een divers aanbod. En wie zijn nieuws haalt van sociale media (waar algoritmische aanbeveling aan de orde van de dag is), gaat alleen maar meer nieuws tot zich nemen.
Nieuw onderzoek, waarvan de voorpublicatie onlangs verscheen, trekt zelfs nog wat verdergaande conclusies. Onderzoekers hielden een maand lang de interactie van 115 gebruikers van de website van Het Financieele Dagblad bij. Ze schotelden hen lijsten met aanbevelingen voor, waarvan één deel handmatig en het andere deel door een algoritme werd vastgesteld.
Vervolgens keken de onderzoekers waar gebruikers op hadden geklikt. Het algoritme bleek meer diverse artikelen aan te bieden dan zijn tegenhanger van vlees en bloed. Niet alleen op het gebied van onderwerpen, maar ook wat de inhoud van artikelen betreft. Ze zijn zo gek nog niet, die algoritmes.
Tooltip: Enquêtes maken met Once
Feedback krijgen van je publiek is in alle branches belangrijk. Ook in de journalistiek. Lezersfeedback kan je helpen met het verbeteren van je journalistiek en de diensten die je aanbied. Tools om feedback te vragen aan je bezoeker zijn er genoeg. Een van de beste die ik ken is Once. Deze gratis tool laat je enquêtes opstellen door beelden, vragen en teksten in vensters te slepen. Een groot voordeel is dat de tool erg geschikt is voor mobiele apparaten. In deze video laat ik je zien hoe Once werkt.
Wil je een voorbeeld zien van een enquête die met Once gemaakt is én tegelijkertijd Villamedia een handje helpen? Op deze link vind je een korte enquête over onze wekelijkse nieuwsbrief.
Telefoongesprekken opnemen kan straks weer
Heb je net als ik een Android-telefoon, dan kwam je vorig jaar voor een vervelende verrassing te staan. Bij de destijds nieuwste versie van zijn besturingssysteem besloot Google namelijk om de mogelijkheid telefoongesprekken op te nemen te schrappen. Een enorm gemis, maar wel een gemis waar gelukkig een eind aan komt. NLL Apps, het bedrijf dat eerder de gespreksopname-app Call Recorder maakte, onthult dat Google de functionaliteit in Android 11 terugbrengt. Die update verschijnt op 12 mei, al is de definitieve versie pas in oktober beschikaar. Vanaf dat moment zou je met de nieuwe app ACRPhone Dialer, weer telefoongesprekken moeten kunnen opnemen op je Android-telefoon. Hoera!
Deze artikelen zijn ook nog de moeite waard:
Het Financieele Dagblad zet online meer in op visualisaties. In eerste instantie als experiment. Maar wel een experiment waarvan nu al bekend is dat het een vervolg krijgt
Er wordt nogal wat onzin verspreid over het coronavirus. De CoronaVirusFacts Alliance bouwde een database waarin talloze claims over het virus zijn gecheckt
De webbrowser Vivaldi zet sterk in op privacy en in de nieuwste versie doen ze daar nog een schepje bovenop
Ik heb helemaal niets met Formule 1. Maar de special die AG Connect onlangs maakte over het belang van simracing en data voor de racewereld is een mooi voorbeeld van een net wat andere manier van online storytelling
De Australische regering dwingt Google en Facebook om advertentie-inkomsten te delen met mediabedrijven, om zo de machtsongelijkheid tussen techreuzen en de media aan te pakken