Hoe het gewraakte Soros-artikel van de NOS toch nog tot iets moois leidde
Dat de NOS de mist in ging met een artikel over miljardair George Soros, dat weten we nu wel. Maar de misser leidde ook tot iets moois: een robot op Twitter die transparantie moet verbeteren. Je leest er meer over in deze nieuwsbrief. En ook over tv-zenders die het tij willen keren met YouTubers én over een tool waarmee je veilig grote bestanden verstuurt.
Twitterbot-transparantie
Tien uurtjes programmeren en klaar was-ie, het Twitter-robotje dat er automatisch een bericht uitgooit wanneer de NOS een kop van een van haar artikelen wijzigt. De bot (@NOSEdits) werd gebouwd door freelance journalist Floris de Bijl. Hij verbaasde zich over het gebrek aan transparantie bij online media als het aankomt op rectificaties en wijzigingen.
Aanleiding was een nogal stellige kop boven een NOS-artikel over miljardair George Soros, die de NOS na veel kritiek wijzigde. Het programmaatje van Floris haalt iedere dertig seconden de koppen van NOS-artikelen op en vergelijkt die met eerdere versies. Ziet hij een verandering, dan twittert hij automatisch een bericht de wijde wereld in. Een mooi project, dat goed de meerwaarde van programmeerkennis voor journalisten laat zien.
Advertorial: SmartOcto: Meer impact met data
(Advertorial) Het Nederlandse (!) SmartOcto.com is het enige systeem ter wereld dat journalisten helpt goede verhalen digitaal aan de man te brengen.
Unieke algoritmes zorgen voor begrijpelijke tips op het niveau van teasers, artikelen en video’s en met de nieuwe feature Tentacles kunnen zelfs koppen worden getest.
Geen wonder dat de redacties van De Persgroep, Nu.nl, Villamedia en regionale omroepen er dagelijks mee werken. Kijk op SmartOcto.com voor meer informatie en vraag een demo aan!
SmartOcto: Smartify your Story
Zo verstuur je veilig grote bestanden
Websites waarmee je grote bestanden kunt versturen zijn er genoeg. Maar wil je er zeker van zijn dat die bestanden van A naar B vliegen zonder dat ze door eventuele pottenkijkers geopend kunnen worden, dan zijn daar minder mogelijkheden voor. En zeker voor journalisten die met gevoelige informatie werken is dat handig. Gelukkig is er OnionShare. In deze video zie je hoe je op een veilige manier grote bestanden verzendt met Onionshare.
YouTubers op tv: gaat dat wel werken?
Lineaire televisie rolt de laatste jaren richting de beademingsapparatuur. Streamingdiensten snoepen jaar in jaar uit kijkminuten weg bij de zenders. Om over YouTube nog maar te zwijgen. Vooral onder jongeren is het videoplatform gigantisch populair. De ouderwetse televisiewereld wil ook proeven van dat succes. Dus lijven ze al een tijdje YouTube-sensaties in. En een deel van die YouTubers zien we inmiddels terug op tv.
John de Mol doet sinds deze week ook een duit in het zakje met Talpa. De mediamagnaat haalde het YouTube-kanaal StukTV binnen voor een onbekend bedrag. Talpa wil het kanaal van Giel de Winter, Stefan Jurriens en Thomas van der Vlugt gebruiken om jongeren te trekken. “Zij spreken een doelgroep aan die via traditionele media heel moeilijk te bereiken is en wat ze maken is geweldig”, aldus De Mol in een verklaring. “Ik ben fan.”
Fan of niet, de vraag is of YouTube-sterren naar de televisie halen wel werkt. Het succes van een YouTube-kanaal wordt veelal bepaald door de persoon die erachter zit. “Hun persoonlijkheid is tevens hun product”, schreef MCN-baas Erik Kepper in 2016 al op Adformatie. Met als toevoeging: “Alles wat je ziet is echt en kwetsbaar.” Authentiek, dus.
Veel jongere kijkers hunkeren naar die authenticiteit. En als er iets is wat televisie anno 2018 vaak niet meer is, dan is het authentiek. Programma's zijn te geproduceerd en te geformatteerd. YouTubers zijn juist zo succesvol omdat ze de vrijheid hebben creatief te zijn. Het is - voor de YouTubers én tv-zenders zélf - te hopen dat de televisiewereld die creativiteit niet laat uitdoven.
Deze artikelen vielen me onlangs ook nog op:
Wat weten Google en Facebook van je? En hoe houd je ze zoveel mogelijk buiten de deur? Onlangs schreef ik er voor KIJK een flink verhaal over. Met heul wat praktische tips (€)
Podcasts zijn nu hot. Maar hoe gaan ze zich in de toekomst ontwikkelen? Techcrunch blikte vooruit (link via Fast Moving Targets)
NU.nl test een nieuw systeem, waarmee lezers feedback kunnen geven op verhalen. En dat moet uiteindelijk leiden tot kwalitatief betere journalistiek
Een mooi lijstje met handige tools voor journalisten, gecureerd door techjournalist Daniël Verlaan van RTL Nieuws
De BBC tuigde een netwerk van locale media op, dat moest proberen de lokale democratie te redden. En dat lukte aardig