Hoe goed worden nieuwsbrieven nou eigenlijk gelezen?
Een groeiend aantal (gratis) huis-aan-huiskranten zet artikelen online achter de betaalmuur. Of dat vruchten afwerpt ligt vooral aan het type betaalmuur waarvoor ze kiezen. Je leest er alles over in deze nieuwsbrief. Daarnaast vertel ik je over een tool waarmee je tekst uit foto’s haalt en praat ik je bij over onderzoek naar… nieuwsbrieven.
De lokale betaalmuur kan beter
Fan van de gratis huis-aan-huiskrant? Neem dan een online abonnement en lees extra artikelen op de bijbehorende website. Met dat idee rolde uitgeverij Enter Media deze maand betaalmuren uit op de websites van NaarderNieuws, MuiderNieuws en BussumsNieuws. Voor 5,95 euro per maand krijgen abonnees toegang tot exclusief nieuws.
De keuze voor zo’n betaalmuur is logisch. Lokale media zien hun inkomsten al tijden teruglopen vanwege opdrogende advertenties. Met een betaald abonnement hopen ze het tij te keren.
Enter Media gebruikt een zogenoemd ‘freemium’ model: een groot deel van het nieuws blijft gratis (net als de weekkrant) en voor extra’s moet worden betaald. Dat lijkt een goed plan, al ziet Michael Shapiro, uitgever van tachtig lokale media in de Verenigde Staten, vooral problemen in de betaalmuur: met een betaalmuur jaag je lezers weg, dat maakt je minder aantrekkelijk voor adverteerders en daardoor leveren advertenties nóg minder op. “Zo creëer je een doodsspiraal.”
The Austin Monitor, een lokaal medium uit de Amerikaanse stad Austin (Texas), liep tegen hetzelfde probleem aan met zijn harde betaalmuur, een model waarbij álles achter de muur staat. Tijd voor iets anders, dus. Iets wat wél betalende abonnees oplevert en het omzetverlies uit advertenties kan compenseren. De hyper local deed de harde betaalmuur de deur uit en stapte over op de ‘gemeten betaalmuur’: alles was gratis, maar na tien verhalen stuiten lezers op de muur.
Die gemeten betaalmuur (een model waar The New York Times in 2011 mee begon) werkte wél. In anderhalf jaar kreeg The Austin Monitor er 68 procent meer online abonnees bij. Voor lokale media die nu met betaalmuren experimenteren een wijze les.
Tip: The Austin Monitor gebruikt The Leaky Paywall. Dat is een gratis plugin voor Wordpress, waarmee je zelf een gemeten betaalmuur maakt.
Tekst uit foto’s halen met Online OCR
Onlangs liet ik jullie een tool zien waarmee je rechtstreeks tekst uit boeken vertaalt. Die tool werkte met een techniek die optical character recognition (OCR) heet. Maar met die techniek kun je nog een aantal andere trucjes. Zoals foto’s of PDF-bestanden met tekst erin omzetten in tekstbestanden of data uit een tabel in een PDF halen en omzetten in een Excel-bestand. Zelf gebruik ik daar altijd de gratis tool Online OCR voor. In deze video laat ik je zien hoe deze tool werkt.
Worden nieuwsbrieven eigenlijk goed gelezen?
Waar we jarenlang neerkeken op digitale nieuwsbrieven, zijn er nu nog weinig media die niet van die massaal verzonden mails met nieuws aanbieden. En niet zonder succes, blijkt uit het jaarlijkse uit Digital News Report, dat in juni verscheen en waar ik al eerder over schreef in deze nieuwsbrief. Uit een steekproef onder Nederlandse consumenten blijkt dat 16 procent van hen wekelijks een nieuwsbrief leest (ter vergelijking: 7 procent van de Nederlanders haalt nieuws van Twitter). Ook bijzonder als je kijkt naar hoeveel mail je per dag ontvangt: van alle ondervraagden in 21 landen zegt bijna de helft (44 procent) de meeste nieuwsbrieven dagelijks te lezen. Reden genoeg om nog maar even door te blijven gaan met deze nieuwsbrief.
Weetje: de gemiddelde nieuwsbrief wordt door ongeveer 30 procent van zijn abonnees geopend. (Bonusweetje: deze nieuwsbrief zit meestal nét iets boven dat gemiddelde)
Deze artikelen zijn ook nog de moeite waard:
Kranten zetten steeds meer in op podcasts. Villamedia-collega Frans Oremus keek voor dit artikel mee bij de podcasts van het AD en NRC
En over podcasts gesproken: podcasts opnemen is in coronatijd lastig geworden, omdat fysiek bij elkaar komen er vaker even niet in zit. Mila-Marie Bleeksma van Listen & Learn zette handige tips op een rij om podcasts op afstand op te nemen
Laurens Vreekamp stelde een lijst samen met nieuwsbrieven over media (waar deze nieuwsbrief ook in staat). De volledige lijst vind je hier
Pointer bracht al eerder netwerken met internettrollen in kaart en richt zich nu specifiek op trollen die twitteren over de Amerikaanse verkiezingen
Een tip voor boekenwurmen: de nieuwe lees-app Immer (voor iOS en Android) laat teksten uit digitale boeken in handzame ‘porties’ op je scherm verschijnen, waardoor je lekkerder leest
Niet per se journalistiek, maar wel tof: het Nederlandse GamesFirst maakt games die voorspellen welk werk het best bij je brein past