Hoe ga je om met complotdenkers en wat als je bronnen vrienden worden of geen afscheid van jou willen nemen?
Goedemorgen, en welkom bij de nieuwsbrief over jouw vak. Deze keer een wat eclectische aflevering. Het schiet alle kanten op, maar de verhalen zijn allemaal zo de moeite waard dat ik ze graag onder de aandacht breng. In het ene bericht jaag ik je angst aan dat alle journalistieke banen verdwijnen (Nu.nl begint met geautomatiseerde nieuwsberichten) om je in het andere gerust te stellen (omgaan met complotdenkers valt niet te automatiseren). Maar ik begin met het verhaal van Hans Jaap Melissen. De oorlogscorrespondent zit gedwongen door corona thuis. En dan breekt daar de hel los.
Hans Jaap Melissen: Van oorlog in Syrie naar oorlog in je lichaam
Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen ging optimistisch de corona-periode in. Zo lang zal het allemaal niet duren en het is een mooie kans dat ene boek af te ronden. Tot er een soort bom in zijn eigen huis ontploft. Bij zijn vrouw wordt een ongeneeslijke vorm van kanker geconstateerd. Nu voeren zij samen een hele andere oorlog. Waarbij Melissen toch weer in de rol van verslaggever kruipt.
Frits van Exter: hoe ga je als journalist om met complotdenkers?
Frits van Exter denk met je mee over journalistieke dilemma’s. Deze keer: berichtgeving over samenzweringstheorieën is lastig. Journalisten zijn immers zelf van nature een beetje complotdenkers.; ze blijven ook maar vragen stellen. En als ze geen complotdenkers zijn, dan moeten zij haast zelf wel onderdeel zijn van het complot. Van Exter pelt de ui zorgvuldig voor je af: (hoe) neem je complotdenkers serieus en helpt het om de feiten te blijven volgen?
Correspondent in coronatijd. Ineens lonkte die vaste baan
Even iets heel anders. Begin dit jaar veranderde de wereld op slag met het uitbreken van corona. Frankrijk-correspondent Eveline Bijlsma schoot in, wat ze zelf omschrijft als, de coronastress. Stoppen met journalistiek en kiezen voor een vaste baan op de ambassade? Dat klonk ineens wel heel aanlokkelijk..
De klant lijkt er klaar voor. De krant ook. Het einde van de drukpers is nabij
Steeds meer krantenlezers kiezen voor een digitaal abonnement. Het is goedkoper en de kranten-apps worden steeds beter. De journalistiek is steeds meer toegespitst op de digitale behoeften. Dan is de vraag relevant of de de klant en de krant daarmee klaar zijn voor een complete overgang naar online.
Hoe laat je op een nette manier je bronnen ook weer los?
Je hebt ze nodig, maar zij jou ook. Sommige bronnen kunnen zich stevig aan je vastklampen. Of het nou gaat om een conflict met een instantie, aandacht voor een slecht lopende onderneming of erkenning voor hun persoonlijke problemen. Hoe kun je, na het afronden van een productie, je bronnen op een nette manier weer loslaten?
Nu.nl oefent met geautomatiseerde nieuwsbulletins
Nieuwssite NU.nl voert de komende twee weken een test uit met audio-nieuwsupdates. Testers ontvangen gedurende de proefperiode aan het eind van de werkdag een update van het laatste nieuws. De audio voor die update duurt anderhalve minuut en wordt automatisch gegenereerd. Een volgend stapje in het automatiseren van ons werk, als de gebruikers er op zitten te wachten natuurlijk.
Bij het AD laten ze ook de jongeren aan het woord
In de tweewekelijkse podcast ‘Je bent jong en je vindt wat’ van het AD bespreekt een jongerenpanel, onder leiding van presentator Roel Maalderink, het nieuws van de afgelopen tijd. 'Er zijn maar weinig jongeren die naar Radio 1 luisteren, terwijl er wel veel jongeren zijn die naar podcasts luisteren. Je krijgt dan ook een heel ander publiek’, zegt bedenker Marguerite Irrgang.
Nu we er toch zijn..
Deze artikelen zijn ook meer dan de moeite waard: