Hoe emotioneel of feitelijk is je verhaal? AI zoekt het voor je uit
Techgoeroes wisten het pakweg een jaar geleden zeker: ‘prompt engineer’ zou dé baan van de nabije toekomst zijn. Een goede prompter zou ieder jaar honderdduizenden pegels kunnen pakken. Nogal overtrokken natuurlijk, maar dat wil niet zeggen dat jij niet hoeft leren te prompten. In deze nieuwsbrief lees je waarom. En natuurlijk heb ik ook weer twee toffe tools voor je. Goed weekend!
Wen er maar aan: je moet gaan leren prompten
Villamedia-collega Lars is een ware ‘wizard’ met Midjourney. Met een handvol commando’s laat hij de plaatjessoftware knappe foto’s genereren. Bijvoorbeeld van een achtergelaten auto in een snikhete woestijn, een kudde koeien in een zonovergoten weide, een tank die door een vernielde straat rijdt of een weer tot leven gewekte Willem Oltmans.
Zulke toetsenbordtovenaars zijn in tijden waarin het gebruik van kunstmatige intelligentie groeit steeds belangrijker aan het worden. Ook op redacties wordt prompting - het schrijven van opdrachten die AI uitzonderlijke kunstjes laat verrichten - belangrijk. Zo’n beetje iedere redacteur krijgt het wel voor elkaar ChatGPT een kop voor te laten stellen of om DALL-E een plaatje te laten knutselen. Maar AI iets echt goeds laten maken, daarvoor moet je van betere huize komen.
Toen een journalistiekstudent me onlangs vroeg welke vaardigheid ze écht nog moest leren, antwoordde ik prompt: prompt engineering. Maar dat was niet omdat redacties dan straks na haar studie over elkaar heen zullen buitelen om haar een baan aan te bieden. Verhalen over gouden bergen ten spijt (Time schreef in april dat goede prompt engineers tot wel 355.000 dollar per jaar konden verdienen), is er in Nederland nog amper vraag naar fulltime prompters.
Jobdigger - een platform dat het hele internet afspeurt naar vacatures en deze doorzoekbaar maakt - trof in december 2023 in Nederland maar vier vacatures aan waarin prompt engineering een gevraagde vaardigheid was. Drie van die vacatures waren voor stagiairs, in de andere vacature werd gevraagd om een copywriter, allemaal bij marketingbureaus. Over heel 2023 kwam de zoekterm slechts in enkele tientallen vacatures terug.
Nee, een op zichzelf staande carrière gaat kennis van prompting je niet opleveren. En tóch is leren prompten belangrijk. Niet alleen voor studenten die aan het begin van hun werkleven staan, maar ook voor collega’s die al langer meelopen. Leren prompten draait om iets heel anders dan het nú kunnen schrijven van een goede prompt. Helemaal omdat AI-systemen zo veranderlijk zijn dat een prompt die nú goed werkt, over een paar maanden misschien helemaal geen nuttige resultaten oplevert.
Het gaat vooral om het ontwikkelen van een denkwijze. Nieuwe technologie? Daar moet je bij willen zijn. Op zijn minst om uit te proberen wat het is en ermee te spelen. En om de technologie – als hij potentie heeft – voor je aan het werk te zetten. De kunst van het prompts pennen zal je niet snel een voorsprong geven op de arbeidsmarkt (behalve als je écht heel goed bent). Maar het niét kunnen zet je misschien wel op achterstand.
YouTube-video’s doorzoeken doe je zo
Een van de grootste manco's aan online video, is dat je het niet makkelijk kunt doorzoeken. Dat kan lastig zijn, wanneer je informatie uit een video wil gebruiken in je research. De gratis tool YouTube Word Searcher lost dat probleem deels voor je op. De tool laat je video's op YouTube doorzoeken aan de hand van trefwoorden. YouTube Word Searcher is een plugin voor de browser Google Chrome en werkt vooral goed bij Engelstalige video’s. Hoe de tool werkt, zie je in deze video.
Mini-Tooltip
Hoe feitelijk is het artikel dat je hebt geschreven? Speelt het vooral in op de emotie van de lezer? Zet het verhaal meer aan tot actie? Of biedt het vooral context? Dankzij kunstmatige intelligentie (AI) kom je daar snel genoeg achter. Het Nederlandse smartocto, maker van data-analysetools, bouwde een tool die met behulp van AI artikelen analyseert. De tool – User Needs Playground – kijkt welke gebruikersbehoeften een verhaal bedient. Handig als je wil controleren of je de snaar die je met je verhaal wil raken, ook daadwerkelijk raakt!
Knap konijn
Smartphones zijn voor het grootste deel nog steeds makkelijk in gebruik. Maar het kan nóg een stuk makkelijker, vindt Rabbit. De Chinese start-up pakte in januari op technologiebeurs CES groots uit met zijn R1 . Dat is een AI-assistent, die aan de hand van gesproken commando’s opdrachten voor je uitvoert. De feloranje gadget kan live gesprekken vertalen, vragen beantwoorden, vakanties boeken en reisschema’s plannen, boodschappen bestellen, een taxi regelen en wat al niet meer. Allemaal dingen die de AI-assistent in je smartphone ook zegt te kunnen. Een belangrijk verschil: gebruikers kunnen de Rabbit R1 zelf trainen. Wil je de gadget complexere opdrachten laten uitvoeren, laat dan zien welke stappen hij moet doorlopen en hij kan het. Of dat allemaal ook echt zo goed werkt als beloofd, valt nog te bezien. De eerste R1’s worden in april geleverd.
Ook de moeite waard:
Heel tof: journalist Jerry Vermanen heeft alle tools die hij vaak en graag gebruikt op een rijtje gezet. Je vindt ze op LuieJournalist.nl
Voor mijn onderzoek naar de journalistieke arbeidsmarkt, bracht ik in kaart waar studenten journalistiek na hun opleiding terechtkomen. Het antwoord op die vraag lees je hier
Als er één uitvinding is waar we haast mee moeten maken, is het een nieuw type batterij. Onderzoekers van Microsoft gebruiken AI om ze bij die zoektocht te helpen (met succes, zo lijkt het)
Nederlandse podcasts produceren steeds meer afleveringen. Maar die afleveringen worden wel korter
De publieke omroep in Zweden probeert mensen te trekken met constructieve journalistiek. Dit zijn de lessen die daaruit getrokken kunnen worden
The New York Times wil geld zien van ChatGPT-maker OpenAI, omdat het bedrijf zijn taalmodel heeft getraind met artikelen van The New York Times. OpenAI slaat terug en zegt die artikelen helemaal niet nodig te hebben
Hoe bereik je als journalist mensen die niet zo goed zijn met taal? Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek maakte er dit mooie verhaal over
Met ingang van dit jaar faseert Google tracking cookies uit. Digiday zet in dit artikel negen vragen daarover op een rij
In de ratrace die ons vak kan zijn, is het goed om af en toe achterover te kunnen leunen en jezelf tijd te gunnen om na te denken. Dit artikel vertelt je hoe je dat doet