Hoe bericht je over vaccinaties? Waarom is het weer Jos B. en hoe verwerkt journalist Jeroen Akkermans de dood van Stan Storimans?
Hoe beschrijf je de discussie over vaccineren? De redactie van Villamedia kwam midden in die discussie terecht en leerde er wat van. Verder in de nieuwsbrief over ons vak: anonimiseer je een verdachte die iedereen bij naam kent? En heeft dat wel nut; een gemeente-journalist? Maar eerst een interview met Jeroen Akkermans. Over onderzoeksjournalistiek na de dood van Stan Storimans.
Jeroen Akkermans wil niet gebukt door het leven gaan
Tien jaar is het geleden dat Jeroen Akkermans en Stan Storimans naar Georgië gingen voor een reportage. En Storimans overleed door een Russische raket. Hoe ga je als collega daar mee om? In welk dal kwam Akkermans terecht en hoe kwam hij daar uit? Linda Nab reisde naar Berlijn om het Akkermans te vragen. Haar interview lees je hier.
Kun je daar iets van leren, van de commercie?
Na 2o jaar gewerkt te hebben op de redactie van De Limburger stapte Branko Eijssen over naar de commerciële afdeling. Innovatie gaat daar net wat makkelijker en journalisten kunnen daar wat van leren. In een persoonlijk verhaal beschrijft hij wat en hoe.
Piet Bakker windt er geen doekjes om: de gemeentejournalist is een bewezen mislukking
Een gemeente die zelf haar eigen verslaggeving gaat organiseren begeeft zich onherroepelijk op het hellende vlak, aldus Piet Bakker. ‘Onafhankelijk wordt dat nooit, saai en oninteressant vrijwel altijd. Journalistiek en overheidsvoorlichting zijn nu eenmaal twee totaal verschillende takken van sport.’ Een analyse van het onderliggende probleem.
Berichten over anti-vaxxers. Kan dat wel?
Wij kregen veel kritiek op deze aflevering van onze rubriek Lessen voor de Pers: Anne-Marie van Raaij: ‘Over vaccineren mag je niet kritisch zijn in dit land’. Onder het stuk op de site zie je een bloemlezing. Aperte onzin schrijf je niet op, vat ik de hoofdlijn maar even samen. Het heeft mij geleerd dat we om een discussie te starten kritischer moeten zijn op de feiten die de geïnterviewde te berde brengt. Ook al is de rubriek bedoeld om mensen hun kant van het verhaal te laten vertellen. En ik blijf er mee zitten hoe je dan wel omgaat met mensen waarvan je vindt dat ze aperte onzin verkondigen. Negeren helpt niet, want daarmee verdwijnt het niet. Ik vind de manier waarop Margriet Oostveen in de Volkskrant over vaccinatie schreef heel evenwichtig.
Wanneer wordt het weer Jos B. of is dat niet nodig?
Het is misschien wat vroeg om hem nu weer ‘Jos B.’ te noemen, maar je moet wel ergens beginnen om weer terug te kunnen keren bij je oude principe - als je je daarin tenminste nog wilt onderscheiden. Dat schrijft Frits van Exter in zijn rubriek De Mores. De verdachte van de moord op Nicky Verstappen is een paar dagen door (bijna) alle media met naam en toenaam genoemd. De meeste media zijn inmiddels weer overgegaan tot anonimiseren. Logisch vindt Van Exter, maar iets later had ook gekund.
De journalistiek bij de NPO heeft te lang stil gestaan
En dat vindt de NPO zelf, althans netmanager van NPO 2, Gijs van Beuzekom. Hij wil dat veranderen en verschuift daarom geld van televisie naar online. Tegelijk wordt er bezuinigd, dus sommige veranderingen doen erg pijn. Daarom zijn er ook de nodige boze reacties op met name de manier waarop de vernieuwing bij de publieke omroep gedicteerd wordt. Hoe dan ook moet er een antwoord komen van de publieke omroep op het veranderende gedrag van het publiek. Televisie kijken raakt uit, online je informeren op allerlei verschillende platformen is de nieuwe realiteit.
Een niet te missen leestip: Vrij Nederland vond 47 (!) jaar oude geluidsopnamen van een evaluatiebijeenkomst en zet die deels online. Hoor adjunct Joop van Tijn en oud-redacteur Joop den Uyl praten! En hoor hoe actueel de discussie is. Over het belang van onthullen, over de vrees voor te veel luchtigheid en over engagement.