Hij is er weer: de nieuwsbrief waar je wat aan hebt.
Een nieuwe editie van de innovatie-nieuwsbrief: de nieuwsbrief waar je echt wat aan hebt. Bijvoorbeeld hoe je het geluid van je video of podcast aanzienlijk verbetert. Ik leg het uit in een video. Heb je er wat aan gehad? Geef dan helemaal onderaan een duimpje omhoog!
Leve de robot! Saai werk is verleden tijd
Beginnen we met iets waar je eerder last van hebt dan plezier als journalist. Of toch andersom? Als het op simpele nieuwsberichten aankomt heeft The Washington Post geen productievere verslaggever dan Heliograf. 850 rechttoe-rechtaan nieuwsberichten liet de robot de afgelopen twaalf maanden uit zijn virtuele vingers rollen. Van sportverslagen rondom de recentste Olympische Spelen tot ruim 500 (!) berichten over de Amerikaanse verkiezingen: de software deed het werk. Het saaie werk wel te verstaan. Dat automatiseren van de nieuwsstroom niet per se slecht nieuws hoeft te zijn, dat tekende ik in 2014 al op in mijn artikel Robots in de nieuwsfabriek. Niets geen 'They took our jobs' (bonuspunten voor wie de referentie vat), maar extra ruimte voor de schrijvers van vlees en bloed, die daardoor ook nog eens hun werk leuker zien worden.
Dat een algoritme ook best goed kan zijn in die simpele stukkies, dat blijkt uit onderzoek van de Duitse onderzoekers Mario Haim en Andreas Graefe. Zij schotelden 618 deelnemers een aantal artikelen voor, waarvan een deel door mensen en een deel door robots was gepend. Het resultaat: geautomatiseerd en handmatig geschreven nieuws scoren ongeveer even goed op kwaliteit, leesbaarheid en geloofwaardigheid. En daar word ik blij van. Want zeg nou zelf: niemand van ons maakt graag de berichtjes waar zelfs stagiairs hun neus voor ophalen.
Zo word je podcast of video verstaanbaar..
Het heeft even geduurd, maar de podcast is nu écht here to stay in journalistiek Nederland. Terecht ook, want een podcast stelt je in staat je luisteraar snel bij te praten met weinig middelen. Het enige wat je écht nodig hebt is een goede microfoon. En omdat ik die zelf ook wel een kan gebruiken voor mijn eigen video's, trek ik in deze video de Yeti Professional USB Microphone uit de doos. De Yeti is een plug-and-play microfoon zonder poespas, die semi-professionele resultaten belooft. Van voice-overs en discussies tot sfeerimpressies, de Yeti moet het allemaal kunnen. En omdat het bij een microfoon natuurlijk om het geluid draait, laat ik ook nog even het verschil horen tussen een ingebouwde laptop-microfoon en de Yeti.
En zo verkoop je zelf je stukken
Toen Blendle in 2016 – samen met Reporters Online – een plugin lanceerde waarmee freelancers zelf artikelen konden gaan verkopen via hun website, sprong ik een gat in de lucht. Kom maar door met die extra inkomsten. Dat die stukken ook daadwerkelijk gekocht worden (per (her)gepubliceerd artikel levert het me ergens tussen de 2 en 200 euro op) laat zien dat de betaalmuur – mits goed uitgevoerd – niet dood is. Maar een goed idee kan altijd beter, vinden ze bij Katalysis.
De Amsterdamse start-up lanceerde onlangs namelijk zijn eigen plugin. Die doet in principe hetzelfde als de Blendle Button, maar gebruikt blockchain-technologie om te bepalen wie de rechten heeft om een bepaald artikel te lezen. Omdat transacties binnen de blockchain automatisch door heel veel computers gecontroleerd worden, moet misbruik onmogelijk zijn. (Wil je meer informatie over de werking van blockchain, bekijk dan deze video van DutchChain). De verkopende journalist bepaalt zelf de prijs van zijn artikel en steekt 80 procent van de opbrengst in zijn zak, in tegenstelling tot de 70 procent die hij bij Blendle overhoudt. En dat is op zijn minst een experiment waard, waar Reporters Online binnenkort is begonnen.
Telefonische interviews opnemen doe je zo
Zo nu en dan komt het stoom van mijn kladblok als ik een inhoudelijk ingewikkeld interview telefonisch probeer af te handelen. Opnemen kan natuurlijk wel, maar dat vond ik zo’n gehannes met de speakerfunctie en een externe bandrecorder. Maar zoals Apple in 2010 al riep: there is an app for that! Meerdere zelfs. Een tijdje geleden probeerde ik drie verschillende apps uit waarmee je telefoongesprekken kunt opnemen. Met wisselend resultaat. Je vindt de besprekingen in mijn artikel op onze website. Spoiler: ik ben fan.
Weekeindehuiswerk! Een leeslijstje
Omdat het weekeinde is en je dus wat tijd over hebt, een leeslijstje:
• Voormalig hacker Runa Sandvink leert journalisten bij The New York Times hoe ze zichzelf en hun bronnen beter kunnen beschermen.
• Van de stoomtrein tot Twitter: is iets nieuw, dan worden we er al snel bang van. Wired betoogt dat dat helemaal niet nodig is.
• Hoe een innovatieve leercultuur (ILC) innovatie in de newsroom kan stuwen.
• Het Financieele Dagblad lanceerde onlangs een app die gebruikers per dag zeven artikelen voorschotelt, voor een vast bedrag per maand.
• 360º-video staat nog in de kinderschoenen, maar wordt binnen de oorlogsverslaggeving al met enige regelmaat goed gebruikt: vier voorbeelden
Wil je reageren? Stuur een mailtje naar redactie@villamedia.nl
Geniet van je weekeinde en tot volgende week.
PS: Villamedia probeert een eigen app uit. Hij is nog in de testfase, maar kijk even mee als je wilt. Weet je hoe Tinder werkt? Dan snap je de app waarschijnlijk ook snel. Beschikbaar in de Appstore en Google Play.