Het vertrouwen in de pers stijgt (maar is nog steeds laag): hoe kan het beter?
Verschil moet er wezen: terwijl wij ons de afgelopen week door de regen ploeterden zat Villamedia-hoofdredacteur Dolf Rogmans vakantie te vieren in Japan. Daarom neem ik zijn nieuwsbrief over het vak deze week over. Veel leesplezier. Laat je me met de duimpjes onderaan weten wat je ervan vond?
Slecht nieuws verpakt als goed nieuws
Een pluim voor de journalistiek: het vertrouwen in de pers is het afgelopen jaar toegenomen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferd. Maar echt reden voor een feest is er niet. Waar vorig jaar nog 31,9 procent van de Nederlanders vertrouwen had in de pers was dat het afgelopen jaar 36 procent. Maar daarmee bungelt de pers nog steeds onderaan de lijst. Grote bedrijven, banken, het leger, de medemens, de Tweede Kamer, de Europese Unie… allemaal kunnen ze op meer vertrouwen rekenen dan onze beroepsgroep. Auw.
Betere journalistiek begint bij jezelf
Eén manier om het vertrouwen in de journalistiek te verbeteren is door zelfkritisch te zijn. En dat kan best lastig zijn in een vak dat steeds meer gerund wordt door eenpitters die geen directe collega’s hebben die feedback kunnen geven (daar ben ik er zelf ook een van). Freelancers missen vaak een kritisch vangnet en dat komt het vak niet per se ten goede. Frits van Exter geeft tips.
Probeer niet te verzanden in actiejournalistiek
Over zelfkritiek gesproken... Van de voormalig hoofdredacteur van het Amnesty International-tijdschrift Wordt Vervolgd zou je misschien verwachten dat hij heel erg vóór actiejournalistiek is. Maar Arend Hulshof waarschuwt er juist voor. Maar hij zoekt ook de nuance. Want je moet jezelf ook niet laten muilkorven uit angst om weggezet te worden als actiejournalist.
En de winnaars waren…
Gelukkig gaat er ook heel veel goed in de journalistiek. Er worden heel veel prachtige verhalen gemaakt. En de beste daarvan kunnen in april rekenen op een Tegel. Heb je het gevoel dat de prijzen bij De Tegel wel érg vaak naar dezelfde media gaan? Dan heb je het bij het rechte eind. Cijferkoning Piet Bakker zette in dit data-onderzoek alle Tegel-winnaars op een rij. Zijn conclusie: de afgelopen twaalf jaar ging de helft van alle prijzen naar een groep van zes media. Van die zes – de VPRO, de Volkskrant, NOS, NRC, NTR en Vrij Nederland – zijn er voor dit jaar op het moment van schrijven drie genomineerd. Wie er met de prijzen vandoor gaat weten we op 23 april.
Over prachtige verhalen gesproken
Wil je mooie verhalen maken? Zoek dan een plek waar niks aan de hand is, ga er zonder vooropgezet plan naartoe en spreek er met iedereen die je tegenkomt. NRC-journalisten Carola Houtekamer en Freek Schravesande zijn inmiddels een kei geworden in dit soort ‘rondhangverhalen’. De mooisten daarvan hebben ze gebundeld in het boek ‘Afrit Akersloot’. Ze vertellen op Villamedia over de totstandkoming van hun boek.
De Pegel maakt de balans op
Een positief slot: journalisten Erwin van ‘t Hof en Sjoerd Arends gingen het afgelopen jaar voor Villamedia op zoek naar de drijfveren van freelancers. Voor hun Pegelpodcast ondervroegen ze talloze zelfstandig werkende journalisten over het vak (ze hebben mij in oktober ook gestrikt). Nu dat project ten einde komt maken ze de balans op. En om deze nieuwsbrief dan toch met een vrolijke noot te eindigen: ze zijn dankzij hun interviews een stuk positieve geworden over het vak.
No rest for the weary. Volgende week ben ik weer bij je terug met mijn eigen nieuwsbrief. En die staat dan natuurlijk weer vol innovatienieuws. Tot volgende week!