Het is tijd om weer eens over geld te praten...
Niemand gaat de journalistiek in om rijk te worden. Maar dat betekent niet dat je in dit vak geen dik belegde boterham kunt verdienen. Villamedia ging op zoek naar de rijkste journalisten van het land en ontdekte dat hun vermogens schommelen tussen de 1 en (een deel van) 200 miljoen euro. Hoewel de meesten van ons dat nooit gaan redden, ben je misschien wel meer waard dan wat je nu krijgt. Daarom is het tijd om zelf weer eens over geld te gaan praten. Daar lees je meer over in deze nieuwsbrief over je vak. Veel leesplezier.
Rich and famous
Ter ere van het 25-jarig bestaan van de Quote 25, liet Villamedia voormalig ‘Quotezak’ Joost van Kleef uitzoeken wie de 25 rijkste journalisten van Nederland zijn. Voor zo’n plekje op de lijst is minstens een vermogen van 1 miljoen euro nodig (een schijntje vergeleken bij de ondergrens van de Quote 500). Wat blijkt: op televisie komen helpt enorm en onder de rijkste journalisten bevinden zich bovengemiddeld veel mannen. Wat ook helpt: op een of andere manier BN’er worden. Of rijk trouwen.
Geld erbij voor de niet-rijken?
Nu we het toch over geld hebben: er mag best wel weer eens wat bij, vindt de NVJ. 5 procent loonstijging per kalenderjaar om precies te zijn. Dat was een van de belangrijkste punten bij onderhandelingen over de nieuwe cao van het Uitgeverijbedrijf. Maar uitgevers willen daar niet aan. Zij bieden een loonstijging van 5,4 procent over drie jaar (dus 1,8 procent per jaar). En dat is volgens de NVJ ver beneden de maat. NVJ-secretaris Paul Teixeira: “Dat compenseert niet eens het verwachte inflatiepeil van 2022.”
Tarieven indexeren doe je zo
En over inflatie gesproken: beroepsorganisaties en andere partijen roepen freelancers (inmiddels traditiegetrouw) op hun tarieven te indexeren. Want wie zijn tarieven niet minstens laat meestijgen met de inflatie en ze in 2022 hetzelfde houdt als in 2021, houdt volgend jaar onder de streep mínder over. Uit een poll die ik op Twitter hield, blijkt dat er toch weinig freelancers zijn die aan indexatie doen. Van de 74 freelancers die antwoord gaven op de vraag, gaven er 19 aan wel eens een poging tot indexatie gedaan te hebben. De overige 55 deden dat niet. Terwijl het wel degelijk (soms) lukt. Hoe je dat aanpakt, lees je hier. Ook handig: de Auteursbond heeft een rekentool waarmee je zelf uitrekent hoe hoog je nieuwe tarief moet zijn.
Het gras is groener…
Wat hebben Marc Bessems, Sharid Alles, Mischa van den Berg, Andries Knevel en Amber Brantsen met elkaar gemeen? Nou, van allemaal werd de afgelopen week bekend dat ze stoppen met hun baan. Bessems keert na tien jaar correspondentschap in Latijns-Amerika terug naar Nederland, Alles stopt als zendermanager bij 3FM en gaat onder andere haar tweede kinderboek schrijven en Van den Berg vertrekt als hoofdredacteurschap bij RTV Noord en gaat aan de slag als projectmanager Digitale Innovatie bij de RPO. Knevel gaat met pensioen, maar was graag langer bij de EO gebleven en Brantsen verruilt de NOS voor betaalzender Viaplay, waar ze studio-programma’s rondom de Formule 1 gaat maken. Wat, gezien haar voorliefde voor Formule 1 een droombaan moet zijn.
Over droombanen gesproken: het Russische staatspersbureau TASS stuurt binnenkort zijn eigen correspondent naar de ruimte. Dat zou dan weer míjn droombaan zijn (mits het niet in dienst van een staatspersbureau zou zijn).
Word jij onze nieuwe hoofdredacteur?
Met het vertrek van Dolf (hij wordt manager Vakontwikkeling bij de NVJ) is Villamedia op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur. Lijkt dat je wat? Je hebt tot zondag 28 november om te reageren.