Het gaat om diversiteit van meningen en hoe versla je nepnieuws?
Welkom bij een boordevolle nieuwsbrief over jouw vak. Hoe gaat jouw redactie om met het recht op vergeten? De Raad voor de Journalistiek heeft er een nieuwe richtlijn over. En Kamran Ullah, adjunct bij de Telegraaf, praat over diversiteit, Henk Blanken over mooie verhalen maken, Rudy Bouma (Nieuwsuur) over het verslaan van nepnieuws en John Jansen van Galen (Argus) over het woordje 'ik'. Daar heb ik dus niets meer aan toe te voegen. We zijn begonnen!
‘Diversiteit moet over meningen gaan’, vindt nieuwe Telegraaf-adjunct Kamran Ullah
Hij stond nog nooit met een stuk op de voorpagina van zijn krant. Toch is Kamran Ullah sinds januari adjunct-hoofdredacteur van De Telegraaf. Boudewijn Geels ging bij hem langs en had het onder meer over diversiteit. Ullah: ‘Ik tel helemaal niet hoeveel mensen van kleur ik tegenkom. Wel ben ik benieuwd naar verschillende meningen. Want allemaal gelijkgestemden… Dat is vaak wat je hoort aan de woke-kant: “We moeten diversiteit en inclusiviteit.” Maar alleen naar iemands huidskleur kijken is gewoon keihard racisme. Diversiteit van gelijkgestemden ís ook geen diversiteit, want dan zit je gezellig bij elkaar en zeg je: “Kijk eens hoe verschrikkelijk die ander is!” Diversiteit is voor mij daadwérkelijke diversiteit, van meningen. Zeker in de journalistiek is dat natuurlijk heel belangrijk.’ Meer van dat lees je hier.
Hoe je van een verhaal echt een verhaal maakt
Lees en huiver. Henk Blanken over schrijven. In dit geval over hoe Gay Talese in de jaren zestig zijn beroemde portret over zanger Frank Sinatra schreef. Het schrijven zelf was bijna een ritueel. Talese: ‘Eerst met potlood, vervolgens met een pen op een geel, gelinieerd blocnote, en ten slotte op de typmachine. Opnieuw en opnieuw… tot ik het niet nog beter kon formuleren.’ Meer en tips voor thuis lees je hier.
Maar pas op voor perfectie, dat loopt zelden goed af
Loopbaanadviseur en journalist Jolan Douwes heeft soms last van haar perfectionisme. Ze las in het pas verschenen boek ‘De perfectieparadox’ hoe je kunt herstellen van deze verslaving aan het onhaalbare. Want de prijs voor het streven naar perfectie kan hoog zijn, volgens de psycholoog: minder efficiënt gedrag, minder prettige sociale relaties, uitputting en minder levensgeluk.
Goed verslaan van nepnieuws valt nog niet mee
De reportages die Nieuwsuur-verslaggever Rudy Bouma met Bram Vernhout en Jikke Westerink maakte over complotgeloof tijdens de coronacrisis zijn genomineerd voor de Tegel, categorie online. Bouma houdt zich al vier jaar bezig met online radicalisering, desinformatie en nepnieuws. Vorig jaar kwam daar de verslaggeving over coronacomplottheorieën bij. Goede berichtgeving daarover luistert nauw. Hier deelt hij zijn vier stelregels.
Het archief is heilig, maar hoe heilig?
Mag dat stukje offline? Kan mijn naam worden geschrapt? Alle media ontvangen regelmatig dergelijke verzoeken en ongetwijfeld heeft iedereen zo zijn eigen aanpak. De Raad voor de Journalistiek doet ook een duit in het zakje en voegt nieuwe criteria toe aan de leidraad. De raad duikt in het dilemma dat iemand het recht heeft vergeten te worden, maar dat er ook zoiets is als het recht op informatie. Frits van Exter, voorzitter van de raad, geeft hier een toelichting.
Ik, ik, ik. Kan de journalistiek nou echt niet zonder?
John Jansen van Galen schreef een essay over het gebruik van het woord 'ik'. Een korte versie daarvan vind je bij Villamedia op de site. Van Galen kreeg bij zijn aantreden als journalist een verbod op het gebruik van het woord 'ik'. De rest is geschiedenis.
De rubriek meest gelezen was te makkelijk te manipuleren
De ‘Meest gelezen’ rubriek van nrc.nl, volkskrant.nl, ad.nl en groene.nl bleek gemakkelijk te beïnvloeden met gesimuleerd webverkeer. Zowel lezers als kranten moeten hun houding jegens de rubriek aanpassen, schrijft data-onderzoeker Jurriaan Parie nadat hij die rubrieken eenvoudig wist te manipuleren. Hij komt met aanbevelingen.
Persvrijheidsmonitor 2020 somberder dan ooit
Het afgelopen jaar speelde de uitbraak van de coronapandemie een grote rol bij de ontwikkelingen op het gebied van persvrijheid. Een deel van het publiek neemt een uitgesproken vijandige houding tegen journalisten aan, bijvoorbeeld wanneer verslag wordt gedaan van demonstraties tegen de coronamaatregelen. Een trieste constatering in de Persvrijheidsmonitor 2020. Het is helaas geen vrolijk stemmend overzicht geworden.