Het definitieve einde van clickbait
Social media-traffic is een aflopende zaak en AI-antwoorden van zoekmachines zullen het overige online verkeer indammen. Het post-pageviews en post-clickbait tijdperk gaat binnenkort aanbreken.
Tenminste, als we de Deense media-analist Thomas Baekdal of innovatie-expert Brian Morrissey (tevens oprichter van The Rebooting) moeten geloven. Zulke toekomstvisioenen bedenk ik natuurlijk niet zelf. Ik zal een en ander heel kort toelichten. En excuses voor de clickbaitkop van deze nieuwsbrief.
Baekdal legt in in zijn analyse onder meer uit dat uitgevers de laatste tien jaar bezig zijn geweest de omvang van hun publicaties tot een ongekend volume op te blazen. Dat doen ze bijvoorbeeld door één nieuwsverhaal te ontleden in meerdere deelverhalen en die verspreid over de dag op social media rond te pompen. De kosten voor die artikelen moeten laag blijven.
Wat resteert is een gigantische bulk aan matig tot slechte content. De nieuwsconsument heeft dat nu wel zo’n beetje uitgespeeld en is ‘klikmoe’ geworden. Want wat blijkt; mensen gaan niet meer lezen, als je ze meer (slechte) artikelen te lezen geeft. “Consumenten kopen ook niet meer spullen, alleen omdat ze meer advertenties zien.”
Dan de zoekmachines. Volgens Morrissey zullen zoekmachines je met behulp van AI binnenkort zulke fantastische antwoorden geven, dat het doorklikken naar een website van een krant of een ander nieuwsmedium overbodig wordt. Antwoorden die trouwens tot stand zijn gekomen door het stelen van selecteren en samenvatten van content van diezelfde kranten en nieuwsmedia.
En nu? Nou, uitgevers zouden bijvoorbeeld weer ‘love brands’ kunnen worden en alle pijlen op direct verkeer richten. ‘Je koopt geen motor, maar een Harley Davidson. Je leest geen medianieuws, je leest Villamedia’, ik verzin maar iets. Onzinnige artikelen met clickbaitkoppen in grote aantallen in het rond schieten, lijkt in ieder geval te zijn uitgewerkt.
Britse kranten zijn ondertussen boos dat Meta stopt met de belangrijke traffic bron Facebook News.
“Als redactioneel gecheckt nieuws niet beschikbaar is op de platforms (zoals Facebook,red.) waar gebruikers dat zoeken, lijdt de maatschappij daaronder”, schrijft de News Media Association, waar onder andere The Times, The Guardian, The Daily Telegraph en The Daily Mirror lid van zijn.
Dat dit niet de enige ‘nobele’ zorgen zijn, wordt in de volgende alinea duidelijk.
“Deze bewuste ingrepen vormen een urgente bedreiging voor de democratie doordat betrouwbaar nieuws wordt afgeknepen, zowel in financieel opzicht voor de mediabranche als in praktische zin voor het publiek dat voor informatie op uw platform vertrouwt”, citeert Financial Times uit de brief.
Daarnaast lijkt een van de grootste sociale media trafficbronnen, X, weer hele andere redenen te hebben voor het beperken van verkeer naar externe bronnen.
“Dat geldt niet alleen voor kleine spelers als Villamedia, maar ook voor partijen als Reuters, van wie - ondanks 26 miljoen volgers - berichten met moeite enkele tienduizenden impressies halen, een verwaarloosbaar percentage van het totale aantal volgers”, schrijft collega Lars Pasveer in onderstaand artikel.
Biedt de nieuwe dienst Bluesky een persoonlijker en clickbaitvrij alternatief?
Veel plezier met deze nieuwsbrief. Ik ben benieuwd naar je feedback. Stuur me gerust een keer een mail: chelt@villamedia.nl.
Groet!
Chris
Een Bluesky gloort, maar Nederlandse media hebben nog wel een zetje nodig
We glijden wellicht richting het post-sociale mediatijdperk. Voorheen-Twitter, dat nu enkel als X door het leven gaat, heeft veel van z'n glans verloren. Instagrams Twitter-kloon Threads lijkt alweer te hebben gepiekt, zonder zelfs officieel in Europa te zijn gelanceerd. Platform Mastodon, versplinterd by design blijkt evenmin het gehoopte alternatief. Stilletjes groeit Bluesky aan populariteit.
Voelt als het oude Twitter, is de teneur. Moeten media dáár dan niet heen, nu interactie en bereik op X in duikvlucht zijn? Villamedia vroeg het Jeroen van der Plank, die op Bluesky meerdere Nederlandse mediafeeds onderhoudt.
Britse kranten zijn bezorgd over het einde van Facebook News
Britse kranten zijn bezorgd over het einde van Facebook News, een speciale feed waarmee het sociale medium artikelen van nieuwsmedia onder de aandacht brengt.
Drie makers over hoe je gelaagde verhalen vertelt
Volgens het Digital News Report ‘23 oriënteren jongere mediaconsumenten zich meer op nieuws via sociale media, podcasts en video’s. Hoe vertel je als maker een gelaagd verhaal op meerdere platforms? Wat moet je daarvoor in huis hebben en wat levert het op?
We vroegen het drie journalistiek producenten, Arnold van Bruggen, Stephanie Bakker en Emmie Kollau.
Dit moet je ook even lezen:
In een theater in Hilversum stonden de kijkers, luisteraars en lezers op woensdagavond oog in oog met ‘hun’ NOS-correspondenten. Ze zijn weer even ‘thuis’, en het feit dat we niet op het Mediapark zijn, zorgt direct voor een lossere, ongedwongen sfeer.
In het net verschenen boek ‘Wantrouwen in de wandelgangen’ trekt 40 jaar parlementaire persgeschiedenis voorbij. En wat blijkt? De huisvesting van de Tweede Kamer weerspiegelt de verhouding tussen politiek en journalistiek: ‘Van klef, naar koel, tot kil.’
FD Persoonlijk, het zaterdagmagazine van Het Financieele Dagblad, onderging onlangs een bescheiden restyling. En hoewel bijna iedere redactie tegenwoordig online first als ijzeren vuistregel hanteert, is magazine-chef Thomas de Heide (32) een uitgesproken liefhebber van print. Volgens hem is de tijdsgeest daar nu juist ook naar.
Op woensdag 22 november gaat Nederland naar de stembus. Maar welke partijen hebben het beste voor met de journalistiek? Villamedia zet in deze reeks de belangrijkste speerpunten met betrekking tot ons vak, vrije nieuwsgaring en persveiligheid uit de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen op een rijtje. In deze zesde aflevering: de PVV.